‘RUC og AAU opnår plads på prestigefyldt verdensrangliste’ 
Artikel l 06.08.2019

RUC og AAU opnår plads på prestigefyldt verdensrangliste

A
Aktuelt
Artikel l 06.08.2019
2 min
”The Times Higher Education Young University Rankings”-listen er blevet offentliggjort, og Danmark indtager flotte placeringer med to universiteter.

Skrevet af

Frederikke Pontoppidan, sciencereport.dk

Der er mange kriterier, der skal være opfyldt, når et universitet kommer på ”The Times Higher Education (THE) Young University Ranking”-listen.
Det er nemlig verdens bedste universiteter, som er 50 år eller yngre, der får en plads her og bliver inddelt efter, hvem der er bedst.

Ikke desto mindre har to danske universiteter igen opnået flotte placeringer på den prestigefyldte verdensliste, som i år indeholder 351 universiteter.
Aalborg Universitet har fået en delt 18. plads, og på det, der hedder 101-150 pladserne, ligger Roskilde Universitet.

Danmark har været repræsenteret siden start

Førstepladsen på ”(THE) Young University Raking”-liste er for andet år i streg Hong Kong University of Science and Technology, som er fra 1991.

På en anden, tredje og fjerdeplads ligger tre prestigefyldte universiteter fra Schweiz, Singapore og Frankrig, og de fire topuniversiteter har skiftes om pladserne de seneste år.

Det er verdens bedste universiteter, som er 50 år eller yngre, der får en plads her og bliver inddelt efter, hvem der er bedst.

Danmark har også været med siden listens start i 2012, men her var det Syddansk Universitet, der opnåede en plads sammen med Aalborg Universitet.

Men mens Syddansk Universitet har måtte vige pladsen for Roskilde Universitet i 2017, har Aalborg Universitet bibeholdt den, og faktisk har de aldrig ligget så højt, som i dag.
De har bevæget sig fra en 67. plads i 2012 til en 18. plads i år.

Universiteterne bliver bedømt efter 13 kriterier

Listen er en slags supplement til den mere officielle ”World University Rankings”-liste, som tæller alle universiteter uanset alder.
”(THE) Young University Rankings”-listen er nemlig kun for de universiteter, der har eksisteret i 50 år eller mindre. Men begge lister dømmer dog universiteterne ud fra samme 13 kriterier, som de har inddelt i fem kategorier:

* Læring (Læringsmiljøet) – 30 %
* Forskning (volumen, indkom og omdømme) – 30 %
* Citationer (forskningsindflydelse) – 30 %
* Internationalt udsyn (medarbejdere, studerende og forskning) – 7,5 %
* Industriindkomst (vidensdeling) – 2,5 %

Vægten af de forskellige kategorier er dog fordelt anderledes på ”(THE) Young University Rankings”-listen, så omdømme tæller mindre, da universiteterne er yngre.