‘Elena Møller Rigas: RUC-studerende og medaljehåb til OL’ 
Interview l 22.02.2018

Elena Møller Rigas: RUC-studerende og medaljehåb til OL

A
Aktuelt
Interview l 22.02.2018
5 min
Med en titel som europæisk mester og en sølvmedalje i VM i bagagen er speedskateren Elena Møller Rigas ikke nogen typisk RUC-studerende. Nu skal hun frem til d. 25. februar bytte gruppearbejdet på RUC ud med Vinter-OL i Sydkorea. RUC Paper har talt med hende om sport, præstationer og studieliv.

Skrevet af

Mille Redanz

Skribent

William Leerbeck Meyer

Skribent

Elena Møller Rigas befinder sig konstant i et højt tempo. De sidste tre år har hun brugt på at træne sig op til de største konkurrencer og turneringer inden for speedskating. Nu kan hun kalde sig selv europæisk mester og sølvmedaljevinder i verdensmesterskaberne. Hun er derfor et af Danmarks førende medaljehåb til dette års Vinter-OL i Pyeongchang.

Da jeg snakker med Elena Møller Rigas over Skype og med syv timers tidsforskel, er hun i gang med at forberede sig til den største udfordring i sin fem år lange karriere som elite-speedskater: Den 24. februar starter hendes kamp for medaljer.

“Jeg har godt læst, at man ser mig som en af de atleter, der tager en medalje med hjem. Men jeg tager faktisk bare et løb ad gangen. Jeg vil selvfølgelig gerne nå langt; men jeg ved, at der er et meget højt niveau, så det tager jeg med i mine beregninger,” fortæller Elena Møller Rigas.

Elena Møller Rigas hverdag er dog ikke kun fyldt op med OL-drømme om guldmedaljer. Til dagligt studerer hun på International Samfundsvidenskabelig Bacheloruddannelse på RUC, hvor hun er i gang med sit 3. semester.

Moodle som et helle

Danmarks høje forventninger til Elena Møller Rigas udmøntede sig i, at hun fik den store ære at bære den danske fane under indmarchen til åbningsceremonien, der blev set af millioner verden over. Det var en bevægende oplevelse for den unge OL-debutant.

“Selvom jeg var meget nervøs i starten, så var det en helt fantastisk oplevelse at få lov til at bære fanen. Det var bare synd, at det ikke varede længere, for det var en meget smuk og anderledes måde at opleve åbningsceremonien på,” siger Elena Møller Rigas.

Det har krævet en del forberedelse for hende, inden hun kunne tage af sted mod Sydkorea. Hendes kuffert er pakket med næste semesters pensum, så hun stadig kan følge med i undervisningen på RUC. Men Elena Møller Rigas ser det ikke som en byrde at skulle følge med i undervisningen derhjemme.

“Nu er jeg hernede i god tid, inden jeg skal køre min OL-debut, og det kan godt gøre mig lidt nervøs. For så går jeg bare rundt de samme steder i OL-byen, mens jeg tæller dagene, indtil det begynder. Jeg er i en boble, hvor jeg kun tænker på det kommende løb. Så det, at jeg kan koncentrere mig om mine studier, og kigge Moodle igennem efter træning, er faktisk en befrielse for mig,” fortæller Elena Møller Rigas og uddyber:

“Det er også betryggende at vide, at jeg har en uddannelse at falde tilbage på, når det med speedskating en dag stopper. Og jeg er glad for, at jeg kan have studiet ved siden af, for så føler jeg ikke det samme pres fra sporten. Det gør, at speedskating for mig ikke bliver alt eller intet.”

Afleverede eksamensopgave under turnering i Japan

Dog indrømmer hun, at det også kan være hårdt både at være studerende og elite-sportsudøver. De seneste tre år har hun rejst i pendulfart fra RUC til forskellige turneringer verden over. Det har også betydet, at hun ikke har været med til gruppedannelserne og ofte må kommunikere med sine medstuderende over Skype.

Selvom sporten fylder meget hos Elena Møller Rigas, så når hun alligevel at aflevere alt det, hun skal.

“Jeg er meget glad for mit studie, så jeg sørger altid for at aflevere de opgaver, det kræver. For eksempel har jeg engang måttet aflevere en eksamensopgave, mens jeg var til et stort stævne i Japan. Den eksamensopgave blev afleveret to timer, før turneringen gik i gang. Så nogle gange skal det gå lidt hurtigere, end hvis jeg ikke dyrkede så meget sport,” siger hun.

Også i forhold til projektarbejde er hun nødt til at bringe nogle ofre for sporten. Ofte bliver hun nødt til at gå på kompromis med sine interesser, når hun ikke kan være med til gruppedannelsen.

“Jeg føler mig nogle gange som outsideren på holdet, fordi jeg er så lidt med i alt det, der foregår på studiet. Det kan godt være lidt trist, men folk er heldigvis søde til at tage mig med i deres grupper. Det gør også, at jeg får skrevet projekt om mange forskellige emner, for jeg er aldrig selv med i idéudviklingen,” fortæller Elena Møller Rigas.

Elena Møller Rigas

Vejen til OL

Elena Møller Rigas har stået på skøjter, siden hun var seks år gammel. Som 17-årig kom hun på det danske landshold og blev professionel. Selvom hendes forhold til sporten har ændret sig, og er blevet mere konkurrencepræget, så er hun stadig tiltrukket af nogle af de samme kvaliteter ved sporten, som hun var som 6-årig.

“Det er en meget anderledes og speciel sport, som ikke så mange kender til. Men det er også en sport, hvor der er meget fart, og hvor alt skal gå hurtigt. Det synes jeg er rigtig sjovt, og derfor bliver jeg heller ikke så træt af det, selvom jeg træner og øver mig rigtig meget,” siger hun.

Efter OL vil hun dog bruge mindre tid på skøjtebanen, har hun lovet sig selv. De næste to år frem har hun i stedet dedikeret til sit studie.

“Jeg glæder mig meget til, at det primært kommer til at handle om mit studie. Nu har jeg været meget væk fra Danmark og mine venner og familie de seneste tre år. Det bliver rart at få en mere stabil tilværelse og måske få lidt flere venner på studiet,” fortæller Elena Møller Rigas.