‘Q&A med politiker: 'RUC uddanner de dårligste og de dygtigste kandidater'’ 
Artikel l 26.01.2018

Q&A med politiker: 'RUC uddanner de dårligste og de dygtigste kandidater'

A
Aktuelt
Artikel l 26.01.2018
10 min
Politiker Jonas Bjørn Jensen (S) er Cand. Comm. fra RUC i kommunikation og geografi og har siddet i Københavns Borgerrepræsentation siden 2009, hvor han senest blev genvalgt ved kommunalvalget i november 2017. Vi mødte ham på Rådhuset til en snak om succes, styrker og studiejob.

Skrevet af

Signe Bøtzau Paulsen

Skribent

Hvad laver du til daglig?

»Jeg har arbejdet som politisk rådgiver i 3F’s byggegruppe i nogle år, men har for nyligt opsagt min stilling, da jeg blev stillet over for en fantastisk mulighed. Da vi indvalgte konstituerede os efter kommunalvalget valgte gruppen, at jeg skulle være politisk ordfører for Socialdemokratiet på Københavns rådhus, en fuldtidsstilling som jeg ser frem til at udfylde.«

Havde du studiejob, mens du var studerende?

»Flere, faktisk. Jeg startede med at sælge billetter som telefonsælger i et par år, hvor jeg samtidig begyndte at interessere mig mere og mere for politik. På et tidspunkt fik jeg muligheden for at rejse til Bruxelles i forbindelse med et praktikophold i Europa-Parlamentet. Det var super spændende og lærerigt at få noget praktisk erfaring, og det gav en masse både politisk, men også kommunikationsfagligt. Da jeg var halvvejs i min uddannelse, blev jeg indvalgt i Københavns Borgerrepræsentation. Det er nok det fedeste studiejob man overhovedet kan have, selv om det var lidt af et kulturchok at gå fra gruppearbejde til byrådsarbejde. Ikke mindst, fordi man lige pludselig er meget alene. Men som ung politiker kan man enten falde helt igennem eller overraske positivt, fordi forventningerne ikke er så høje. Jeg håber, at jeg har overrasket mere positivt, end jeg er faldet igennem.«

Hvordan var overgangen fra livet som studerende til livet på arbejdsmarkedet?

»For mig var det egentlig en ret glidende overgang. Jeg havde allerede fået et job, inden jeg blev færdiguddannet, fordi jeg brugte en masse tid på at søge job, mens jeg skrev speciale. Jeg ville ikke risikere at blive arbejdsløs med det samme. Det var på et kommunikationsbureau, og det var enormt fedt at arbejde i så spændende en verden. Så ramte krisen kommunikationsbranchen, og jeg blev offer for en fyringsrunde. Jeg tror, det er en meget sund oplevelse, det der med at opdage, at man kan blive fyret. Efter det fik jeg arbejde i tænketanken Cevea, hvor jeg var i halvandet år, inden jeg blev tilbudt den stilling hos 3F, som jeg har haft indtil nu.«

"Jeg tror, det er en meget sund oplevelse, det der med at opdage, at man kan blive fyret."

Hvilke brugbare kompetencer har du med dig fra RUC?

»Evnen til at skrive og formulere mig på skrift. Virkelig vigtig kompetence, som skal bruges over alt og i alt. Det er noget, jeg selv kigger efter hos andre, og som i høj grad er med til at påvirke mit indtryk. Min kommunikationsfaglighed har sandsynligvis en del at skulle have sagt i det, fordi det har lært mig en del om forskellige genrer og formidlingsformer, som er en styrke i alle jobs. Derudover er samarbejdsevnen opnået gennem projektarbejdet uvurderligt og noget, som er kommet mig til gode inden for den politiske verden, hvor man for alvor skal have forskelligheder til at mødes.«

Hvordan opfatter du generelt studerende fra RUC?

»Jeg tror, at RUC uddanner de dygtigste og de dårligste kandidater. Forstået på den måde, at de forholdsvis frie rammer giver mulighed for at nogen klarer sig igennem med minimal indsats. Så står man med en uddannelse, man ikke rigtigt kan bruge til noget, for hvad har man egentlig lært? For dem, som kan og vil, giver RUC rigtig gode rammer for at dygtiggøre sig. Der er mulighed for at sætte sit helt eget præg på uddannelsen og beskæftige sig med det, man finder mest interessant.«

Jonas Bjørn Jensen i studietiden. Foto: Privat

På hvilken måde adskiller RUC sig fra andre universiteter?

»Hvis man kigger på de forskellige lister over bedste universiteter, er det ikke ligefrem RUC, der konkurrerer om førstepladsen. Jeg tror dog, at man kan tage en bedre uddannelse på RUC end på f.eks. på KU, fordi andre universiteter er mere konforme og konventionelle. Vi er dygtige, fordi vi er kritiske. Hele vejen igennem og over for alt, fordi ellers laver man fejl. Jeg ser det som en rigtig god ting og som RUC’s største styrke. Man kan jo se at det virker, og andre universiteter er begyndt at implementere lignende arbejdsmetoder.«

Hvordan er dit forhold til gruppearbejde?

»De venner jeg fik i min allerførste projektgruppe på første semester af den samfundsvidenskabelig bachelor er stadig mine bedste venner den dag i dag. Det siger noget om gruppearbejdet på RUC, og hvor tæt man arbejder sammen. Vi er alle forskellige og laver forskellige ting, men vi trækker på samme erfaring og har altid hinanden til at sparre med. I gruppearbejdet er der konflikter som må tackles, og det gør man med ærlighed og høflighed, hvilket er utroligt lærerigt. Gruppedynamik er så vigtigt at have forståelse for, og det indebærer fordele og ulemper, indflydelse og magt. Jeg tror man lærer mest af modstand.«

"Jeg tror dog, at man kan tage en bedre uddannelse på RUC end på f.eks. på KU, fordi andre universiteter er mere konforme og konventionelle. Vi er dygtige, fordi vi er kritiske."

Har det nogensinde været en hindring for dig at være uddannet fra RUC?

»Jeg har personligt aldrig oplevet det. Måske hænger det sammen med det, jeg sagde før om niveauet på RUC. Jeg har altid hvilet i mig selv og stolet på min egen faglighed. Jeg har fordybet mig i det jeg fandt interessant, og gjort mig fortjent til mine små sejre gennem hårdt arbejde. Det handler om at være dygtig til det, man gør. Det, tror jeg, er vigtigere, end hvilket universitet man kommer fra.«

Hvad er dine bedste råd til studerende på RUC?

»Få et studiejob eller praktikophold, der er studierelevant. Det lyder simpelt, men det er ikke nok bare at være fagligt dygtig. At kunne vise en potentiel arbejdsgiver, at man kan finde ud af varetage et rigtigt job med alle de forpligtelser, det medfører. Om det så er ulønnet praktik, giver det så meget erhvervserfaring, at det kan betale sig i den sidste ende. Tid er en underlig ressource som studerende. Brug den. Søg hen, hvor du er en del af kerneydelsen af det, der interesserer dig, ligegyldigt om det er til en dårlig løn og består af lorteopgaver. Det er mere værd, hvis det kan bringe dig tættere på noget, du brænder for. Det gælder desuden både for studiejob, men også i ”det virkelige liv”.«

Hvad vil det sige at have succes?

»For mig er succes at få lov til at arbejde med noget, der interesserer en. Dét at kunne leve af noget, som man synes er spændende, for det er ikke længere en forudsætning i dag at have muligheden for at arbejde med det, man er uddannet inden for.  Jeg har varetaget ”vigtige” stillinger i en forholdsvis ung alder, hvilket vil sige, at mit hårde arbejde har givet pote. For eksempel er det at sidde i Borgerrepræsentationen som 23-årig jo en stor ting, i hvert fald for mig, fordi det betyder, at folk tror på en. At blive valgt som folkets repræsentant er jo nærmest det største skulderklap, man kan få.«

Jonas Bjørn Jensen med en af sine valgplakater. Foto: Privat