‘Iværksætteren, der blev minister’ 
Artikel l 17.05.2018

Iværksætteren, der blev minister

C
Campus
Artikel l 17.05.2018
5 min
Pressefoto: Kim Vadskær
Et wildcard, et frisk pust, et uskrevet politisk blad. Der er allerede sagt meget om Tommy Ahlers. RUC Paper har samlet en række reaktioner på Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister.

Skrevet af

Nanna Stærmose

Freelancejournalist

Udnævnelsen af Tommy Ahlers som ny uddannelses- og forskningsminister kom bag på de fleste. Han er kendt som en succesfuld iværksætter, der i DR-programmet ”Løvens Hule” vurderer håbefulde iværksætteres idéer og talent for at skabe en god forretning. Nu skal han selv vise sit talent som minister. Endnu har han ikke lagt en kurs i forhold til universiteterne og forskningen, men den 42-årige Tommy Ahlers har tidligere været ude med riven mod de højere læreranstalter.

I 2013 udtalte han f.eks. følgende til Djøfbladet:

»Alle skal sgu da ikke bestå en uddannelse. Hvor kom den fra? At bestå en uddannelse må da bero på, at du besidder et vist talent for det, du har valgt at læse. Vi har fået et akademikerproletariat, fordi vi uddanner så mange. Vi skal være mere kyniske. Den del må gerne være mere elitær, så vi får færre igennem. Så de, der kommer ud, er dygtigere og mere klar til det pres, det er at starte en virksomhed.«

http://www.djoefbladet.dk/artikler/2013/9/smagen-af-skabergl-ae-de.aspx

»Vi har fået et akademikerproletariat, fordi vi uddanner så mange. Vi skal være mere kyniske.«

Udannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers til Djøfbladet i 2013.

Svære opgaver i vente

Hvor kyniske og elitære universiteterne skal være, må tiden vise. 

Men det står allerede nu klart, at der venter en række svære opgaver til den nye minister. I marts kom der en række anbefalinger fra et udvalg med ministeriets departementschef, Agnete Gersing i spidsen. De giver deres bud på, hvordan universitetsuddannelserne kan blive bedre, og hvordan de i højere grad kan ruste de studerende til fremtidens arbejdsmarked.

Blandt de 37 anbefalinger, som den nye minister skal forholde sig til, er blandt andet et forslag om, at universiteterne løbende skal tilpasse antallet af studiepladser til efterspørgslen på arbejdsmarkedet, at universiteterne skal styrke koblingen mellem teori og praksis, og at bacheloruddannelser bliver tilrettelagt, så de giver direkte erhvervskompetencer.

 

Skal bevise sit politiske værd

En anden opgave, som Tommy Ahlers skal tage stilling til, er, i hvilken grad han er indstillet på at kæmpe for en stigning i de offentlige forskningsmidler. Flere erhvervsorganisationer og faglige organisationer har anbefalet et mål højere end den ene procent af BNP, som regeringen har lagt sig fast på.

Man kan dog næppe forvente, at finansminister Kristian Jensen er indstillet på at åbne gaveboden på dette område, da den forestående finanslov bliver den sidste inden et valg, skrev ing.dk 2. maj.

Til gengæld får Tommy Ahlers mulighed for at påvirke, hvor stor en del af forskningspuljen, der skal gå til teknisk forskning. Her ligger Danmark ringe i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med.

Under finanslovsforhandlinger skal der fordeles en forholdsvis stor pulje penge, som man enten kan vælge at strø jævnt ud eller prioritere mere målrettet mod teknisk forskning. Det bliver spændende at se, om Tommy Ahlers formår at skabe de politiske alliancer, der gør det muligt, lyder det i artiklen.

https://ing.dk/artikel/ivaerksaetteren-tommy-ahlers-loevens-hule-forskningsministeriet-212020

Den grå mellemvare

Erhvervskommentator ved finans.dk Anders Heide, mener ikke, at vi kan vente os en minister, der kommer til at sætte det store forkromede aftryk. I podcasten ”Bundlinjen 3. maj”, kommer han med følgende spådom:

»Han ender med at være den blå – eller grå mellemvare,« lyder det med henvisning til, at Tommy Ahlers står overfor nogle hårde arbejdsbetingelser.

Han skal blandt andet gennemføre en SU-reform, der givetvis kommer til at handle om at skære i SU’en for at få de studerende hurtigere igennem studiet og ud på arbejdsmarkedet. Det vil betyde betydelig armlægning med både oppositionen og Dansk Folkeparti. Dertil kommer, at der kun er et år til næste valg, hvilket giver en naturlig begrænsning af, hvor frit han kan agere, når der skal tages hensyn til vælgernes gunst.
https://finans.podbean.com

»Han ender med at være den blå - eller grå mellemvare.«

Erhvervskommentator Anders Heide

Blandede røster

Blandt forskere og andet godtfolk er reaktionerne blandede på udnævnelsen af Tommy Ahlers. Svend Brinkmann, professor, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet opfordrer den nye minister til at glemme alt, hvad han har lært.

»Universitetet er som bekendt en institution for videnskab, fordybelse og dannelse. Alle fortjener en chance, så tillykke til Tommy Ahlers, der som minister nu får ansvar for området! Jeg håber, han glemmer alt, han har lært hos McKinsey, Disruptionrådet og Løvens Hule,« skrev han på sin Twitter 2. maj.

Frem med støvekluden

Fra professor emeritus og Formanden for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, Jens Oddershede, lyder der en opfordring til at støve lidt af.

»Det er et godt signal at tage en person ind fra det pulserende erhvervsliv, som har været med til at skabe udvikling. Han kan være med til at banke lidt rust og støv af rundt omkring,« sagde han til Information 3. maj. 

Mens Ulrik Nissen, lektor og afdelingsleder for teologi ved Aarhus Universitet havde taget den mere skeptiske kasket på.

»Virkelig spændt på det her, og hvad der kommer af #disruption i forhold til universiteterne. Håber på lille #skade. Frygter det #værste,« skrev han i en kommentar på Twitter 3. maj.
https://twitter.com/ubnissen/status/991967465302315008

Visionær og fremtidsorienteret

Tommy Ahlers nye chef, Statsminister Lars Løkke Rasmussen(V), frygter ikke noget. Ved den officielle præsentation af Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister lød der således forventningsfulde toner:

»Tommy er visionær og fremtidsorienteret, og den helt rigtige mand til at blive sat i spidsen for det vigtige arbejde med at føre dansk uddannelses- og forskningspolitik ind i fremtiden.«

Nogle vil sige, at fremtiden er her allerede. Tommy Ahlers er i hvert fald allerede trådt ud af løvens hule og ind på Christiansborg, og nu må tiden frem til næste valg vise hans talent for at sætte politiske dagsordner i værk. 

Om Tommy Ahlers

Opvokset i Sønderjylland

2000: Uddannet jurist fra Københavns Universitet.

2001-2005: Strategikonsulent hos McKinsey.

2005: Stifter af virksomheden Online SMS, som gik konkurs.

2005-2008: Stifter og administrerende direktør for onlinetjenesten Zyb, som blev solgt til Vodafone for 240 millioner kroner.

2008-2010: Forskellige direktørposter hos mobilselskabet Vodafone.

2009-2010: Administrerende direktør i Wayfinder Systems.

2010-2015: Tidlig investor og administrerende direktør i firmaet Podio, som er et online projektstyringsværktøj. Det blev i 2012 solgt til Citrix for 330 millioner kroner.

2012-2015: Vicepræsident for produktsiden i softwarevirksomheden Citrix.

2017: Medlem af Disruptionrådet, der er nedsat af regeringen.

2018: Uddannelses- og forskningsminister for Venstre.