‘Kæmpestudie frikender HPV-vacciner: De virker og er ikke farlige’ 
Artikel l 17.05.2018

Kæmpestudie frikender HPV-vacciner: De virker og er ikke farlige

A
Aktuelt
Artikel l 17.05.2018
3 min
En gennemgang 26 studier af HPV-vaccinerne og finder ikke tegn på, at vaccinerne er forbundet med øget risiko for alvorlige bivirkninger.

Skrevet af

Videnskab.dk

Et stort studie med mere end 73.000 kvinder viser, at HPV-vaccinerne virker, som de skal, og at vaccinerne ikke er forbundet med en øget risiko for alvorlige bivirkninger.

Studiet er et såkaldt Cochrane-review, hvor forskerne har samlet data fra 26 tidligere studier af både effektiviteten af- og potentielle bivirkninger ved vaccinerne.

»Vi konkluderer, at risikoprofilen for HPV-vaccinen er god. Samtidig er vi bekymret for de uretmæssige anklager om alvorlige effekter af vaccinen. Anklagerne er ikke understøttet af beviser og kan skade offentlighedens tillid,« skriver den ledende forsker bag studiet, Marc Arbyn fra Unit of Cancer Epidemiology, Belgian Cancer Centre, Sciensano, i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk.

Vaccine beskytter effektivt

I studiet har forskerne undersøgt tilfælde af forstadier til livmoderhalskræft blandt kvinder, der enten har fået:

  • Den bivalente vaccine mod de mest udbredte typer HPV, nemlig HPV16 og HPV18
  • Eller den firvalente vaccine, der er målrettet HPV16, HPV18 og to andre udbredte undergrupper af HPV.

Forskerne fandt:

  • Blandt kvinder mellem 15 og 25 år, som ved vaccinationstidspunktet ikke var smittet med HPV, reducerede HPV-vaccinerne risikoen for at udvikle forstadier til livmoderhalskræft fra 164 tilfælde til 2 tilfælde ud af 100.000 kvinder.
  • Blandt kvinder mellem 15 og 25 år, hvor forskerne ikke skelede til, om de var smittet med HPV på vaccinationstidspunktet eller ej, reducerede HPV-vaccinerne risikoen for forstadier til livmoderhalskræft fra 559 ud af 10.000 kvinder til 341 ud af 10.000 kvinder.
  • Blandt kvinder over 25 år virker vaccinerne ikke så effektivt, som de gør hos yngre kvinder. Dette skyldes, at vaccinerne kun beskytter mod de former for HPV, som kvinderne ikke er smittet med i forvejen. Forskerne arbejder med risikoratioer, og her var risikoratioen henholdsvis 0,74 for de vaccinerede kvinder og 1,04 for de ikke-vaccinerede kvinder.

Ingen øget risiko for bivirkninger

Når det gælder bivirkninger ved vaccinerne, viser det nye studie, at HPV-vaccinerne ikke er forbundet med en forøget risiko for alvorlige bivirkninger.

Forskerne konkluderer, at risikoen for skadelige virkninger var syv procent i både gruppen af vaccinerede og gruppen af ikke-vaccinerede.