‘Specialeafleveringsfest: flyveklare RUC’er klar til fremtiden’ 
Artikel l 07.06.2018

Specialeafleveringsfest: flyveklare RUC’er klar til fremtiden

S
Studieliv
Artikel l 07.06.2018
4 min
En summen af glade stemmer over glas, der klirrer. RUC’ere i sommertøj og latter mens de nyeste toner, vibrerer fra DJ-pultens højtalere. RUC Paper var i hovedstaden til specialeafleveringsfest, hvor glæden og stoltheden overskyggede nervøsiteten for den usikre fremtid.

Skrevet af

Sabine Damkjær Nielsen

Journalist

Sveden drypper fra panderne og glimter i sommerheden. De store vinduespartier står fuldt åbne i den hede sommervarme og lader lyden af fest sprede sig ud på gaden. Indenfor er der pyntet op med Dannebrog. Smukke blomsterbuketter pryder bordene. Ét bord stillet op med rød, rose og hvid. Ét med øl. Ét med vand. 

Folk hilser, skænker og skåler. Stemningen er ladet med lettelse, nervøsitet og glæde. En energisk pige, iført glimmerkjole, stiller sig op på scenen: »Velkommen!«

Og de cirka 100 fremmødte vender deres opmærksomhed mod hende. De står som en flok ruslinge klar til første dag, men det er ikke den første, det er den sidste. De kandidatstuderende RUC’ere, som lige har afleveret speciale, er samlet til fest i København. 

»Tillykke!« lyder det fra scenen, og en klapsalve bryder ud. 

Forventningsfulde RUC'er fejrer fortiden og fremtiden. Billedcredit: Mie Hammerich

Den glade akademiker

Kirstine Fabricius, som er formand for RUC Alumne, fortsætter med at introducere festens samarbejdspartnere: DM, MA, Djøf, DJ, KS samt RUC’s studie- og karrierevejledning. Hvorefter Thomas Vraaby fra karriervejledningen kort fortæller om RUC’s karriere-festival denne sommer. Fokus er dog på fest, og det er da også aftenens budskab.

Niels Forsberg går på scenen, han er komiker og tidligere RUC’er:

»Det er sådan en vild oplevelse at bruge så mange ressourcer på en opgave og så komme ud på den anden side for at opdage, at resten af verden er fucking ligeglad!«

Der grines højlydt fra salen, nysgerrige blikke flakker omkring, glas hæves, og Forsberg fortsætter med at hive forsamlingen ind i eventyret om RUC, der snart vil være et minde om de gode gamle dage.

Det humoristiske indspark til festen bliver vel mødt. Studietiden bliver koblet sammen med arbejdslivet. Kandidaterne har lært at tilegne sig viden, tænke kritisk og arbejde sammen med idioter, og det får de brug for, siger Forsberg.

Tidligere RUC'er og komiker, Niels Forsberg, sammen med formand for RUC Alumne, Kristine Fabricius. Billedcredit: Sabine Damkjær Nielsen

Savnede at blive fejret

Efter underholdningen serveres der sushi, bær og grønt. Mens de studerende nyder måltidet, sludrer med sidemakkeren og hæver deres glas i en skål, glæder formand for RUC Alumne, Kirstine Fabricius sig over, at de nye, flyveklare studerende bliver fejret. Sådan har det nemlig ikke altid været:

»Der var ingen fest dengang, jeg blev færdig. Skuffelsen fik mig til at tage skeen i egen hånd, og nu er det tredje år, der bliver holdt specialefest,« siger hun.

Hun fortæller, at der er større opbakning til at holde arrangementet i København, fordi flere bor herinde. Det ville jo være pinligt, hvis ikke der kom nogen. Hun ønsker, at der en dag kan komme en formel fest på RUC, ligesom der var til ens gymnasieafslutning, hvor rektor måske holdt en tale, og gamle kendte RUC’ere lagde vejen forbi.

»Der var ingen fest dengang, jeg blev færdig. Skuffelsen fik mig til at tage skeen i egen hånd, og nu er det tredje år, der bliver holdt specialefest.«

Formand for RUC Alumne, Kristine Fabricius

Ønsker større opbakning

Men det kræver mere. Og flere skal komme. I år er cirka ti procent af de, der har afleveret, dukket op, og det er en rekord. Fabricius forklarer, at det er svært for RUC Alumne at nå ud til alle, fordi de ikke har adgang til oplysningerne selv. Men hendes smil er stadig bredt, og fremtidens specialefester er ikke i fare. 

Og alle roser. Arrangementet. Humoren. Maden. Anerkendelsen. Genlyden af, at det er fedt at blive fejret, fylder rummet. De fleste havde dog regnet med, at RUC holdt noget formelt og er lidt skuffede over ”at det bare var dét”.

Ingen af dem har umiddelbart job i sigte, og det virker da også skræmmende, fortæller de. Men i dag festes der, i morgen arbejdes der videre.

De nu færdige specialestuderende blev fejret i god stil. Billedcredit: Sabine Damkjær Nielsen

En usikker fremtid

Selvom nogle er nervøse for fremtiden, er de samtidig fortrøstningsfulde. De er færdige, og det er noget, de er stolte over. Ingen af dem har umiddelbart job i sigte, og det virker da også skræmmende, fortæller de. Men i dag festes der, i morgen arbejdes der videre.

»Jeg skal i gang med jobsøgningen, men jeg skal jo også lige forsvare mit speciale, inden jeg er helt færdig,« siger en af de fremmødte piger med et smil på læben.

Hun nævner også, at det ikke stresser hende lige nu, men hvis hun ikke har et job om et halvt til et helt år, så er det lidt presset. Uanset hvad der sker i fremtiden, kan de alle tage nogle erfaringer med sig i deres Fjällräven rygsæk.