‘Australske udvekslingsstuderende og FabLab pimpede kørestole på Roskilde Festval’ 
Artikel l 12.07.2018

Australske udvekslingsstuderende og FabLab pimpede kørestole på Roskilde Festval

S
Studieliv
Artikel l 12.07.2018
3 min
Kørestolsbrugere og handicappede med andre typer af hjælpemidler kunne søndag, inden Roskilde festivalens musikprogram gik i gang, få hjælp fra studerende og FabLab RUC til at forbedre hjælpemidlerne og gøre dem festivalklar.

Skrevet af

LED-lys eller en holder til mobiltelefonen. En USB-oplader indbygget i kørestolen. Det var blandt andet de ønsker, som studerende fra Datalogi og FabLab RUC opfyldte for handicappede festivaldeltagere på årets festival.

 

FabLab har været tilstede i forskellig form på Maker området, der de seneste år har fungeret som en slags gør-det-selv værksted på camping ved Roskilde Festival, hvor man kunne genbruge plast, bygge et musikanlæg eller skabe kunst af skrald. I år var det innovative prototypelaboratorie fra RUC bogstavelig talt flyttet ud i marken, i samarbejde med en gruppe udvekslingsstuderende fra Australien. For dem var dagens event på Roskilde Festival kulminationen på et kursus i programmering på RUC.

»De læser alt muligt – fra økonomi til lærer til ingeniør – og så kommer de til RUC og lærer programmering. Og så er det jo fantastisk, at det kursus kan ende med noget helt konkret. Der er et fast mål. Og det handler om at hjælpe andre mennesker,« fortæller Nicolas Padfield, der er leder af FabLab på RUC.

Nicolas Padfield 

er leder af FabLab RUC og er en erfaren Roskildegæst. Han er kommet på festivallen i 20 år – kun en enkelt gang som almindeligt betalende deltager. Ellers har han været en del af festivalen på forskellig vis. Ofte med interaktive kunstprojekter, som da han i 2008 var med til at bygge en gigantisk ildkanon foran Orange Scene – flammerne stod op, når publikum trommede i takt. 

»De har fået et standardudstyr af kommunen, men de vil gerne føle, at det er deres eget. De bruger mange timer sammen med det hjælpemiddel. Vi hjælper dem med at gøre det personligt. Det giver dem kontrollen,«

Nicolas Padfield, leder af FabLab på RUC.

Foto: FabLab

De australske studerende brugte noget af festivalen i ”Handicamp” med at hjælpe handicappede gæster med at med at ”pimpe” deres hjælpemidler, så de var festklar. For eksempel med lyskæder, hvor den handicappede selv kan bestemme mønsteret. Men også med andre små ændringer, der kan betyde en forbedring af hjælpemidlet i hverdagen.

De handicappede, der får hjælp til at få forbedringer på deres hjælpemidler, vælger selv, hvad de har brug for.

»De har fået et standardudstyr af kommunen, men de vil gerne føle, at det er deres eget. De bruger mange timer sammen med det hjælpemiddel. Vi hjælper dem med at gøre det personligt. Det giver dem kontrollen,« forklarer Nicolas Padfield.

»Hvis de skal have ændret større ting, kan de kigge forbi FabLab, men på festivallen kan vi godt udstyre deres kørestol med lys eller sætte  et USB-lade-stik til mobiltelefonen i. Det er jo endnu vigtigere, når du er handicappet, at din telefon ikke løber tør for strøm,« siger han.

Og opgaverne var vidt forskellige, selv om der især blev sat en del lyskæder fast på kørestole; noget, der lyste op i festivalnatten de efterfølgende nætter.

»Det kan også være et ønske om en holder til noget – eller et håndtag, der sidder lidt forkert. Alt er muligt. Det kan også være noget med at sætte navn på. Når kørestolene står på en lang række, så er det meget fedt at kunne genkende sin egen.

 

Vil du en tur forbi FabLab? 

Står du og ønsker at bygge en fungerende prototype til et projekt, så kig forbi FabLab, som er til rådighed for alle – studerende og forskere på RUC, firmaer og lokale. Læs venligst, hvordan du kan bruge laboratoriet på fablab.ruc.dk, inden du kommer.