‘Hundredvis af forskere opfordrer til økonomisk revolution’ 
Artikel l 17.09.2018

Hundredvis af forskere opfordrer til økonomisk revolution

A
Aktuelt
Artikel l 17.09.2018
1 min
Over 200 forskellige forskere mener, at det er tåbeligt at blive ved med at måle landes succes på gammeldags nøgletal, og gør oprør mod tåbelig drøm om evig vækst. Det skriver Politiken.

Skrevet af

I de seneste mange årtier har mantraet i traditionel økonomisk tankegang lydt således: Økonomisk vækst er godt, da det skaber arbejdspladser og økonomisk fremgang. 

Men begrebet er omstridt, mener 236 forskere fra hele Europa. I et åbent brev, der i dag trykkes i flere europæiske medier, opfordrer disse forskere til et opgør med ideen om vækst. Det skriver Politiken.

»Det at skabe vækst ligger til grund for al makroøkonomi«, siger en af brevets danske koordinatorer, Stefan Gaarsmand Jacobsen, der er adjunkt i global og transnational historie på RUC i Roskilde.

»Lige nu forsøger vi at stimulere væksten ved at øge gældsætningen, ophæve miljølove, øge arbejdstiden og afvikle det sociale sikkerhedsnet. Dette stædige fokus på vækst for enhver pris splitter vore samfund, skaber økonomisk ustabilitet og underminerer demokratiet«, hedder det blandt andet i brevet.

De 236 forskere mener, at begreber som trivsel, ressourceforbrug, ulighed og jobskabelse skal tælle højere end klassisk bnp, som økonomisk vækst måles på i dag, skriver avisen.