‘»RUC skal turde se indad, se på vores fejltrin og derefter gøre det bedre!«’ 
Tale l 27.09.2018

»RUC skal turde se indad, se på vores fejltrin og derefter gøre det bedre!«

C
Campus
Tale l 27.09.2018
2 min
Foto: Eva Lykke Jørgensen
Emma Bønnelykke om sin tale: »Mit mål med talen er at pointere, at vi er ærgerlige over regeringens nedprioritering af uddannelse, der skaber stres og presser os studerende. Vi har dog også visioner og idéer til, hvordan RUC bedst kan anvende de midler, som RUC har i dag. Vi repræsenterer selvfølgelig Frit Forum som organisation, men vores mål og visioner omhandler alle studerende på RUC.«

Skrevet af

Emma Bønnelykke

Politisk Næstformand, Frit Forum Roskilde

Først og fremmest vil Frit Forum og jeg selv gerne takke for at blive inviteret til en festdag som denne. En dag, hvor vi fejrer uddannelse, forskning og et universitet, hvor vi tør gøre tingene på nye måder. Jeg hedder Emma og er næstformand i Frit Forum Roskilde.

2018. Det er 50året for ungdomsoprøret, 68’erne. Vi kender dem alle, og der sidder monstro nogle af jer her i salen i dag. 

På gader og stræder, til demonstrationer og til optøjer. Aktivistiske unge studerende, der i fællesskab kæmpede for at forandre verden. ALT var muligt. Et opgør med normer, forældre og de studerendes minimale rettigheder. I Sorbonne i Frankrig, Berkeley i Californien og også her i DK. Kloden glødede af rasende universitetsstuderende, der med kampråb kæmpede for forandring. Og forandring kom der. 

50 år er nu gået. Verden er blevet en anden. 

Jeg selv, mine medstuderende og de fleste andre unge bliver ofte spurgt, hvad vores generation kæmper for, og om vi overhovedet kæmper for noget… Man ser os ikke til mange demonstrationer, og det fortælles ofte om os millennials, at vi er egoistiske, dovne og ligeglade med samfundet omkring os. 

Så er der noget at kæmpe for? Eller er vi en generation af dovne efterkommere?

Det er vi ikke. 

I 2018 ser verden anerledes ud. Vi er stolte af vores ”forgængere” og de spor, som de har sat på universiteterne. Det er stadig tydeligt i dag. 

Min generation er opfostret i en konkurrencestat med mere fokus på individets behov frem for det fælles. 

Opvokset i en tid, hvor universiteterne efterhånden behandles som fabrikker, der på samlebånd skal spytte bachelorer, kandidater, ph.d.ere ud. Og der prioriteres ikke nok ressourcer til hverken gode studiemiljøer, mere faglighed eller bedre trivsel.

Samtidig rammes flere og flere unge af stress og ensomhed her i uddannelseskapløbet. 

Og om vi vil det eller ej, sker alt dette også på RUC. Det vil vi i Frit Forum have et opgør med. 

Vores generation begiver sig ikke ud på gaderne i samme grad som vores bedsteforældre gjorde. 

Vi i Frit Forum kæmper i højere grad igennem dialog og debat. 

Her kæmper vi for bedre studiemiljøer med fokus på fællesskaber for alle. Vi kæmper for mere af den faglighed, som mange studerende efterspørger. Og så kæmper vi for, at Roskilde Universitet skal blive det universitet med de gladeste og mest kompetente studerende.

Det betyder også, at vi her på RUC skal turde se indad, se på vores fejltrin og derefter gøre det bedre!

Vi er ikke på samme måde som 68’erne modstandere af systemet, men derimod medspillere, der kæmper for en bedre fælles fremtid for alle på Roskilde Universitet. Vi er ikke i mål endnu. Men vi i Frit Forum har taget løbeskoene på, og vi giver ikke op, før vi når målstregen.  Tak for ordet og god årsfest til alle!