‘RUC’s boghandel er truet på sin eksistens’ 
Artikel l 11.10.2018

RUC’s boghandel er truet på sin eksistens

C
Campus
Artikel l 11.10.2018
6 min
Lukas Bennike Lewerissa
Et kapitel i RUC’s historie kan måske være slut. RUC’s boghandel kører med underskud, og hvis de studerende fortsat skal kunne købe bøger i Academic Books året rundt, kræver det en redning fra ledelsens side.

Skrevet af

Lukas Bennike Lewerissa

Journalist

Nadia Claudi

Journalist

Det hele startede med, at kompendierne på RUC blev digitaliseret i 2016. Og ligesom så mange andre bogbutikker rundt om i landet, måtte Academic Books på RUC se sig slået af den digitale dagsorden. I dag, halvandet år efter, at kompendierne blev fjernet fra hylderne og i stedet erstattet af online-tekster på platformen Moodle, er salget faldet med 30 procent.

Det betyder, at butikken kører med et underskud. Og Academic Books, som er en del af non-profit-fonden SL, har derfor opsagt den aftale, de har haft med Roskilde Universitet siden 1993. Aftalen lyder på, at Academic Books står for og har ret til levering af bøger og andet materiale til de studerende. Men det kan muligvis være slut, når aftalen udløber i februar i det nye år.

ACADEMIC BOOKS: IKKE BLOT EN BOGHANDEL
Academic Books, som engang hed ”Samfundslitteratur”, blev åbnet i 1967 af en gruppe studerende på Handelshøjskolen i København. Målet var at skaffe billige bøger til de studerende.

”Samfundslitteratur” hedder i dag ”SL Fonden”. Fonden er non-profit og består i dag af syv boghandlere samt forlaget Samfundslitteratur. Fonden driver også Roskilde Universitetsforlag.
Dens formål er stadig at gøre viden tilgængelig for de studerende gennem billige pensumbøger.

»Vi er ikke blinde for, at der er noget, der hedder internettet. Og du kan godt argumentere for, at kompendier er forældede, når teksterne ligger digitalt. Samtidig oplever vi jo, at der er rigtig mange studerende, der kommer ned og spørger, om de må købe dem. Fordi de sætter pris på den der fornemmelse af at læse på skrift,« siger Ronni Jørgensen, butikschef i Academic Books på RUC og på Campus Carlsberg. 

Det er ikke kun tabet af kompendiesalget, der presser boghandlen. Roskilde Universitetsbibliotek er blevet lagt ind under Det Kongelige Bibliotek, og det betyder, at Academic Books ikke længere kan sælge bøger til Roskilde Universitetsbibliotek, hvilket også bidrager til de røde tal på bundlinjen. Ronni Jørgensen er lige nu i forhandlinger med ledelsen på RUC om at kunne sikre boghandlens beståen i samme form som nu.

»Vi har en rigtig positiv dialog med ledelsen, og vi har flere forskellige scenarier oppe at vende. Men vi nærmer os jul, og vi nærmer os en ny semesterstart, og vi skal gerne have en løsning inden da, så vi ved, hvad vi skal planlægge frem imod,« lyder det fra Ronni Jørgensen.

»Vi er her ikke for at tjene penge. Vi er her for at hjælpe de studerende og bidrage positivt til campus. Så er det jo op til ledelsen, om de er enige i det.«

Butikschef i Academic Books, Ronni Jørgensen.

Der er tre mulige scenarier for Academic Books fremtid: Hvis ikke boghandlen og RUC får en ny aftale på plads i tide, så lukker boghandlen helt ned. Hvis der kommer en ny aftale, men uden en eller anden form for driftsstøtte fra RUC, så vil boghandlen stadig kunne holde åbent to gange to måneder om året. Men mange af de services, som de tilbyder ud over bogsalg, vil formentlig forsvinde, fortæller Ronni Jørgensen.

Butikschefen håber, at det er det tredje scenarie, der bliver realiseret. Nemlig at Academic Books bliver anerkendt på lige fod med andre services, som RUC ønsker at tilbyde sine studerende. Og at ledelsen derfor vælger at støtte op om stedet, så det kan holde åbent året rundt som hidtil.

»Vi er her ikke for at tjene penge. Vi er her for at hjælpe de studerende og bidrage positivt til campus. Så er det jo op til ledelsen, om de er enige i det,« siger Ronni Jørgensen.

Boghandel skaber liv på RUC

Økonomisk næstforkvinde i Studenterrådet, Louise Mattesen Provstgaard, er ikke i tvivl om, at Academic Books betyder rigtig meget for de studerendes liv på RUC. En campus har brug for et godt studiemiljø. Og man skal ikke underkende, at en boghandel, hvor de studerende har adgang til pensum, spiller en væsentlig rolle i det, mener hun.

»Det vil være virkelig ærgerligt, hvis Academic Books ikke fortsat er til stede. Butikken er med til at skabe et liv på Campus, som i forvejen er præget af, at der er mange bygninger, der lukker ned. Og der er noget mærkeligt i at skulle ind til København for at købe sit pensum, når man går på universitetet i Roskilde,« siger Louise Mattesen Provstgaard.

Hun peger på, at boghandlen også hjælper de studerende med andre ting end lige at finde den rette bog til semesterstarten. De har eksempelvis kursuslister inde på hjemmesiden, hvor de studerende kan se, hvilke bøger de skal gå på jagt efter til det kommende semester.

»Så længe vi stadig bruger bøger i undervisningen, så synes jeg, at vi skal kunne købe dem på vores universitet.«

Økonomisk næstforkvinde i Studenterrådet, Louise Mattesen Provstgaard

»Det handler jo også om den service, de yder ud over at sælge bøger i fysisk forstand. Også bare en lille ting, som at der er et sted at købe notesbøger og overstregningstudser og den slags ting. Det kan da godt være, at det er en naturlig del af udviklingen, at man køber sine kompendier online. Men så længe vi stadig bruger bøger i undervisningen, så synes jeg, at vi skal kunne købe dem på vores universitet,« siger hun.

Hos Academic Books mener butikschefen også, at netop den ekstra service, som boghandlen yder til de studerende, gør det værd at bevare butikken. For eksempel indsatsen med at finde de billige paperbackudgaver og sørge for, at det er de nyeste udgaver, der bliver sat til salg.

»Vi kender studierne, vi kender pensum, vi kender underviserne, og vi kender også nogle af de studerende. Det er jo dem, vi arbejder for. Og vi føler, at vi yder et lille, men ikke helt ubetydeligt bidrag til, at semesterstarten kører, som den skal,« siger Ronni Jørgensen.

Foto: Lukas Bennike Lewerissa

HVAD SIGER DE STUDERENDE?

Caroline Rygaard Henriksen, HumBach 

Er der brug for en Academic Books på RUC? 

»Det synes jeg. De er gode, når man har brug for dem, og når man har brug for at købe de studiebøger, som er pensum. Jeg har været så heldig, at meget af det stof, vi skal have, er online, så jeg har ikke skullet bruge dem så meget.«

Betyder Academic Books noget for studiemiljøet på RUC?

»Nej, jeg kan ikke lige se en connection.«

Handler du i Academic Books? Hvor ofte? 

»Ja… Måske en gang per semester.«

Foto: Lukas Bennike Lewerissa

Nicklas Christensen, SamBach 

Er der brug for en Academic Books på RUC? 

»Både og. Jeg kan godt lide, at det er tæt på, men samtidig synes jeg det er lidt kommercielt. Jeg kan ikke se, der skal være noget kommercielt, hvor skolen ikke selv kan drive det. Men jeg synes da, det er rart, at det ligger inden for gåafstand.«

Betyder Academic Books noget for studiemiljøet på RUC 

»Ej, jeg ved ikke, om det betyder noget. Ikke andet, end at pensum er nemt til rådighed.«

Handler du i Academic Books? Hvor ofte? 

»Ja, en gang i semesteret. Måske to – tre gange, fordi så køber man også lidt småting. Vi har for eksempel købt sådan noget, hvor de bandt vores opgave ind.« 

Heidi Møller, International Bachelor in Social Sciences 

Er der brug for en Academic Books på RUC? 

»Jeg synes ikke, at det er noget, der SKAL være der, men jeg synes, at det er rart, at den er der. Uanset hvilken studieretning, du går på, så er det relevant at tage derhen. Hvis du søger mere viden, så har du det der.« 

Betyder Academic Books noget for studiemiljøet på RUC? 

»Personligt synes jeg, at det er rart. Jeg køber altid mine bøger i Academic Books, fordi de har forstand på, hvad jeg har brug for. Og så er det altid rart at kunne få svar på sine spørgsmål i stedet for at skulle gå ind på nettet.«

Handler du i Academic Books og hvor ofte? 

»Ja det gør jeg. Hvert semester. Hele pensum.«