‘Studiejobbet, der forener journalistik og sport’ 
11.10.2018

Studiejobbet, der forener journalistik og sport

C
Campus
11.10.2018
7 min
Man ser ofte Jonas Chorchendorff med en mikrofon i hånden og et kækt smil på læben. Som kommentator for et af Danmarks bedste basketball-teams kombinerer han studiejob med hobby – og det giver en unik mulighed for at prøve kræfter med journalistik- og sportsverdenen.

Skrevet af

Luna Uhrskov Jacobsen

Lærke Møller Hansen

Når Jonas Grut Chorchendorff Jensen går på arbejde, er det til lyden af hujende tilråb fra begejstrede tilskuere. Den 23-årige RUC-studerende har nemlig studiejob som sportsjournalist og SOME-ansvarlig hos Team FOG Næstved: Basketballklubben, der ligger som en af de bedste klubber inden for den danske liga. 

Her arbejder Jonas Chorchendorff midt i en arena af løbende spillere, bolde og hujende fans. Han kommenterer kampene sammen med forskellige kollegaer, selvom det kan være svært, når bølgerne går højt. Koldsved eller euforiske følelser kan være en af sideeffekterne, når han skal ned fra tribunerne og interviewe spillere, der enten lige har vundet eller tabt en kamp. Men uanset om interviewet udføres med rystende hænder eller glædeshop, så gør det jobbet usædvanligt og spændende. 

Jonas Chorchendorff har nemlig altid elsket sport. Som lille var det især fodbold, der trak. For fem år siden opdagede han imidlertid sin kærlighed til basketball, og nogle år efter åbnede en ny dør sig. På det tidspunkt var han midt i et sabbatår efter gymnasiet og i tvivl om, hvad hans næste skridt skulle være. Og så stødte han på muligheden for at arbejde for Team FOG Næstved. Her startede han blødt ud med at styre holdets Instagram-profil. Han skulle lære at formulere sig kort og godt og få styr på basale journalistiske kneb. Formålet med hans arbejdsopgaver var nemlig at vække interessen hos både unge og voksne på henholdsvis Instagram og Facebook.

»Jeg kunne ingenting til at starte med. Jeg skulle endda lære at holde en mikrofon,« fortæller Jonas Chorchendorff og lader som om, han fumler med en usynlig mikrofon.

Hør Jonas Chorchendorff kommentere på en af de mange kampe, han har dækket.

I dag bliver han betalt for sit arbejde. Men da han startede, sagde han ja til at arbejde frivilligt. Og det gav anledning til en vis undren i basketballklubben. For hvorfor skulle en ung fyr, uden børn, tilknyttet Team FOG Næstved, have lyst til at engagere sig frivilligt i klubben? 

Faktisk var han til at starte med selv i tvivl om, hvad det frivillige arbejde kunne føre til. 

»Det kunne være, jeg skulle sætte baner op til kampene eller servere kaffe, you name it!« siger Jonas Chorchendorff og smågriner lidt ved tanken. Men det frivillige arbejde førte med tiden til mere og mere ansvar, og pludselig var det et studiejob med langt flere arbejdsopgaver. 

Den dag i dag har Jonas Chorchendorff stadig ansvaret for at styre holdets Instagram- og Facebookprofil, men nu laver han også interviews og er kommentator under kampene. 

»Jeg skal møde to timer før kamp for at forberede kommentator-stoffet. Jeg skal have styr på spillerne, de tidligere spillere og ligaen. Der er for eksempel lige lavet nye regler inden for ligaen. Det er samtidig vigtigt, at man er opdateret og velinformeret hele tiden,« fortæller Jonas Chorchendorff, der oftest kommenterer kampene i selskab med en tidligere spiller, en træner eller en fastansat journalist på et basketballmagasin. 

»Når jeg går forbi folk med mikrofonen i hånden, og jeg får blikkene, så er det bare “wauw”! Det er anerkendelse, og det er fantastisk.«

Jonas Chorchendorff, studerende på RUC.

Jeg skal arbejde med mennesker

Jonas Chorchendorff studerer på 1. semester af Humbach-uddannelsen, og det var studiejobbet, som motiverede ham til at søge ind på RUC. Han oplevede en lyst til at have med mennesker at gøre i sin hverdag og en lyst til at blive klogere på at samarbejde.

»Jeg valgte RUC på grund af det sociale, og fordi der er gruppearbejde. Jeg tænkte, at hvis jeg skal arbejde med mennesker, så skal jeg have en uddannelse, hvor jeg arbejder med mennesker,« siger han.

Netop mennesker møder Jonas Chorchendorff mange af gennem sit arbejde med spillerne i klubben. Selvom klubben er dansk, kan spillerne være fra både Bahamas, Lithauen, Berlin og USA. Her hjælper det at have en udadvendt personlighed, når man laver interviews. Jonas Chorchendorff slår ud med armene og smiler, da han forklarer: 

»Det er en god ide, hvis man kommer hen til dem, introducerer sig og siger: ”Jeg kan hjælpe dig, du kan hjælpe mig, vi kan hjælpe hinanden, og så skal vi nok få det fedt sammen.« Det hjælper også, hvis man samtidig er nede på jorden og er ”homies” med spillerne. De skal se mig som en ven.«

Samtidig er det vigtigt at have gode kontakter, man kan tage med på råd. 

»Jeg har for eksempel en god ven og kollega, som hedder Phillip, der spillede på holdet. Han gav mig insiderviden omkring spillerne. Først så jeg kun professionelt på det. Men når de ikke er på banen, er de andre personer, de er nye mennesker, man lærer at kende.« 

Jonas Chorchendorff mener, det er vigtigt at have indføling med dem, han interviewer. På den måde synes han, at han får bedre respons.

Drømmer om job i mediebranchen

RUC’eren føler sig på mange måder privilegeret på grund af de muligheder, jobbet har ført med sig. Det har åbnet nye døre og givet ham et forspring ind i den branche, som han godt kunne tænke sig at blive en del af. Jonas Chorchendorff fortæller nemlig med et skævt, næsten genert smil, at hans drøm er at få arbejde inden for TV- og mediebranchen. Især et job som sportsjournalist ville være fantastisk. Og i den forbindelse ser et studiejob som kommentator og sportsjournalist godt ud på CV’et. Jonas Chorchendorff fortæller om en tanke, han har gået og leget med – i det tilfælde, at han fortsætter i branchen: 

»Inde på TV2sport er der lige nu to kommentatorer: Thomas Bilde og Peter Vang. Jeg har en lille drøm om at tage over efter dem en dag. Jeg kan godt lide at blive set, og jeg vil gerne frem i verden. Samtidig er jeg forsigtig. Jeg er ikke frembrusende, men når jeg går forbi folk med mikrofonen i hånden, og jeg får blikkene, så er det bare “wauw”! Det er anerkendelse, og det er fantastisk.«

Dårlig respons på Facebook

Et usædvanligt studiejob kan dog have både sine solsider og skyggesider. Følelserne er ofte uden på tøjet, og det kan til tider være en hæmsko under interviews med spillere efter kampe. Alt bliver filmet, dokumenteret og herefter lagt på Facebook. Der er altså ikke plads til fejl, fortæller han.

»Der var på et tidspunkt noget rigtig dårlig feedback på Facebook, hvor holdet, jeg rapporterer for, havde vundet en sindssygt vigtig kamp i døende sekund. Virkelig, virkelig nervepirrende. Jeg var helt ude af den, og jeg rystede. Det var ligesom at være til eksamen. Følelserne var ude på tøjet, og interviewet gik rigtig skidt. Jeg vidste det godt, da vi var færdige. Kommentarerne på Facebook var det værste, tror jeg. Der var nogle, der skrev nedværdigende kommentarer. Jeg tog det ikke til mig. Lige til at starte med tænkte jeg ”Hold da kæft, det er da en mærkelig tone, man lægger for dagen”. I forhold til den alder, de var i, kunne man godt forstå, at det ikke var nogen konstruktiv kritik. De var kun 14-15 år gamle.«

Men der er selvfølgelig også rigtig gode oplevelser forbundet med arbejdet. Jonas Chorchendorff fortæller om dengang, han interviewede Ulrik Wilbek, kendt dansk håndboldtræner, hvor responsen på Facebook var utrolig god. Det giver ofte lidt ekstra status at have kendte personer med i interviewet, bemærker han. Og så er det som regel altid en positiv oplevelse, når Næstved vinder en kamp – der kan han mærke, at det er i sportsverdenen, han hører hjemme. Her er han del af et fællesskab, der alle deler den samme interesse for sport. 

»Jeg vil gerne være med til at få et produkt ud i verden, og det tænder mig at være ideudvikler. Helt i starten var jeg med til at ideudvikle på ”Hvad skal vi gøre ved kampene?”«

Jonas Chorchendorff

Jeg vil gerne frem i verden 

I forhold til studiet har jobbet givet Jonas Chorchendorff gode kompetencer i basale, journalistiske teknikker i form af at kunne formulere sig, fatte sig i korthed og mest grundlæggende at fange modtagerens interesse. For hans eget vedkommende er det journalistikken, som har fanget hans store interesse. Samtidig har han en relativt stor åbenhed over for de fleste områder i humaniora. Men marketing og innovation drager ham også. 

»Jeg vil gerne være med til at få et produkt ud i verden, og det tænder mig at være ideudvikler. Helt i starten var jeg med til at ideudvikle på ”Hvad skal vi gøre ved kampene?” Jeg deltog i møder med sponsorer og spillede blandt andet basket med spillerne for at komme på nært hold. Jeg synes, det er spændende at udvikle en plan, ikke nødvendigvis kun journalistisk. Marketing interesserer mig også og det at prøve at finde en løsning på at tiltrække flere tilskuere til klubben.«

Jonas Chorchendorff får et glimt i øjet, når han taler om sine fremtidige mål. Han har flere spændende ideer, når det gælder mediebranchen. Det nuværende studiejob kan vise sig at være en god grobund for hans fremtidige job. Men tiden må vise, hvilket spor han ender på.