‘Dansk initiativ: Universiteter klager til Margrethe Vestager over forlag’ 
Artikel l 08.11.2018

Dansk initiativ: Universiteter klager til Margrethe Vestager over forlag

A
Aktuelt
Artikel l 08.11.2018
4 min
Visse videnskabelige forlags dominans og indtjening kan sammenlignes med Googles og Apples. Europæiske universiteter med Danmark i spidsen beder nu Margrethe Vestager om at tage affære.

Skrevet af

Charlotte Price Persson

Videnskab.dk

Videnskab.dk

Danske Universiteter har sammen med universiteter fra hele Europa netop sendt et klagebrev afsted til EU-kommissionens konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

I årevis har universiteterne betalt enorme summer til ganske få forlag for at få adgang til videnskabelige artikler, som deres egne forskere selv har været med til at skrive. Det skriver Videnskab.dk.

Men nu sætter Danske Universiteter, som repræsenterer de berørte otte danske universiteter, foden ned over for de monopollignende tilstande, som efter deres mening forvrider markedet.

»Vi synes, at vi har ret god dokumentation for, at der er noget ravruskende galt. Vores våde drøm er, at Vestager tager den her sag op og får de store forlag til at rette ind, ligesom hun har gjort med giganter som Facebook og Google,« siger Jesper Langergaard, som er direktør i Danske Universiteter, til Videnskab.dk.

Danske Universiteter har været initiativtager til klagen, som officielt sendes afsted i regi af europæiske universiteters paraplyorganisation, EUA, som repræsenterer ca. 850 europæiske universiteter og rektorkollegier i 48 EU-lande.

Forlag tjener mere end Google

Sammenligningen med Google er ikke skæv: I 2010 kunne det største videnskabelige forlag, Elsevier, bryste sig af en årlig indtjening på 724 millioner dollars, svarende til 4,8 milliarder danske kroner, og en profitmargin – altså ren indtjening – på 36 procent. Større end både Google, Apple og Amazons samme år.

»Universiteterne er i en kattepine, fordi monopollignende, gigantiske virksomheder groft udnytter forskningens behov for at offentliggøre nye opdagelser – helst i de mest anerkendte tidsskrifter. Vi har simpelthen ikke andet valg end at gå med til de aftaler,« siger bibliotekschef ved Syddansk Universitet, Søren Bertil Fabricius Dorch, til Videnskab.dk.

Ifølge EUA er Elseviers indtjeninger bare steget de senere år – i 2017 ramte forlagets årlige indtjening 7,7 milliarder danske kroner.

Hvad de enkelte universiteter betaler forlagene er anonymiseret, fordi forlagene afkræver deres kunder tavshedspligt. Kilder i miljøet har dog til Videnskab.dk lavet et overslag på det danske bidrag til den sum – rundt regnet har vi i Danmark brugt omkring 1,5 milliard på forlagsaftalerne de seneste 5 år, forlyder det.

»Vi har taget kontakt til EUA, fordi vi synes, at den her sag er så vigtig, at vi er nødt til at stå sammen om den.«

Behov for, at universiteterne står sammen

Foreløbig har enkelte landes universiteter forsøgt at boykotte de store forlag for at presse dem til mere fair aftaler, men der er derfor behov for en større, europæisk indsats, lyder det fra Jesper Langergaard.

»Vi har taget kontakt til EUA, fordi vi synes, at den her sag er så vigtig, at vi er nødt til at stå sammen om den,« siger Jesper Langergaard og fortsætter:

»Det vil være helt fantastisk, hvis Margrethe Vestagers direktorat tager den her sag op. Med det navn og den pondus, hun har, vil hun virkelig kunne gøre en forskel.«

Klagebrevet er sendt afsted til Margrethe Vestager og EU-Kommissionens Generaldirektorat for Konkurrence 6. november 2018.