‘Minister advarer danske unge mod brexit-kaos: Overvej andre lande end Storbritannien’ 
Artikel l 07.02.2019

Minister advarer danske unge mod brexit-kaos: Overvej andre lande end Storbritannien

G
Globalt
Artikel l 07.02.2019
2 min
Kig mod andre lande, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Skrevet af

DR Medier

Skal du på udveksling i London eller andre steder i Storbritannien til efteråret, kan det være, du skal se dig om efter et andet sted at studere.

Brexit kan nemlig gøre det både dyrere og mere omstændeligt at læse på et britisk universitet, idet der fortsat er usikkerhed om, hvordan og hvorledes briternes skilsmisse med EU bliver.

Det siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) til DR Nyheder.

»Min opfordring vil være, at usikkerheden omkring brexit ikke skal få en til at droppe udlandet, men man skal måske lære noget fransk eller tysk og tage et universitet i et af de andre EU-lande i stedet for,« siger han.

Norske studerende advares også

Udmeldingen fra Tommy Ahlers kommer, efter Norges uddannelsesminister, Iselin Nybø, har været ude og opfordre de norske studerende til at have en plan B, såfremt de har planer om at læse på eksempelvis Cambridge eller Oxford universitetet.

Brexit er den populære betegnelse for briternes afsked med EU, som et flertal af de britiske vælgere ved en folkeafstemning 23. juni 2016 stemte for. Storbritannien har efterfølgende forhandlet med EU om, hvordan skilsmissen skal udmønte sig, og hvordan en handels- og samarbejdsaftale kan fungere efter deres formelle exit den 30. marts 2019

»Søger man via et EU-program, er der en stor risiko for, at ens studieplads slet ikke er der, hvis der ikke kommer en løsning«.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V)

»Det er super frustrerende, fordi vi har arbejdet på ikke at skulle være i denne her situation og få det afklaret, men man skal ikke have læst mange nyheder de seneste måneder for at se, at det er et stort kaos,« siger ministeren.

Der mangler eksempelvis fortsat rammer for, hvordan studerende kan læse i Storbritannien gennem det europæiske Erasmus-program.

»Søger man via et EU-program, er der en stor risiko for, at ens studieplads slet ikke er der, hvis der ikke kommer en løsning,« siger Tommy Ahlers.

Han forklarer, at studerende, der vil læse i Storbritannien på egen hånd og finansiere det med støtte fra fonde, også risikerer at skulle betale mere for opholdet uden en ordentlig aftale mellem EU og briterne.

Det skyldes, at de vil gå fra at læse som EU-borger i et EU-land og have de samme rettigheder som resten af medlemslandene til at studere i et land uden for EU, hvor de bliver borgere fra et tredjeland. Derfor kan de britiske universiteter vælge at tage en anden pris for deres ophold.