‘Amerikansk ambassadør på RUC: »Det er en god ting, hvis temperaturen stiger et par grader.«’ 
Artikel l 15.03.2019

Amerikansk ambassadør på RUC: »Det er en god ting, hvis temperaturen stiger et par grader.«

C
Campus
Artikel l 15.03.2019
2 min
Sådan lød svaret fra den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, da hun under et besøg på ISE på Roskilde Universitet blev spurgt, om hun tror på videnskabelig konsensus omkring årsagerne til den globale opvarmning. Hun tilføjede, at temperaturstigningen på et par grader, ville være »Good for business.«

Skrevet af

Mette Rolan-Kjærsgaard

Chefredaktør

Dejan Obretkovic

Fotograf

Carla Sands besøgte RUC under titlen ”Trump, what’s going on,” og besøget var faciliteret af professor Gorm Rye Olsen fra ISE. Selv om temaet ikke var klima, kom det alligevel på dagsordenen, idet ambassadørens besøg faldt sammen med den internationale klimastrejke, som i dag har fundet sted på skoler og videregående uddannelsesinstitutioner over hele verden.

Ambassadør Carla Sands blev mødt af en fredelig demonstration mod klima forandringer, da hun ankom til ISE på Roskilde Universitet Foto: Dejan Obretkovic

En gruppe studerende havde medbragt bannere og skilte med slagord som ”Make the Climate Great Again” og ”No Fussil Fuels.” Carla Sands indledte derfor med at sige, med henvisning til de demonstrerende studerende, at hun jo ikke er ekspert i klimaforhold.

»Videnskaben er blevet dogme,«

Hun uddybede alligevel sin holdning, da hun blev spurgt, og sagde, at hun ikke tror, det vil betyde noget, hvis vi alle sammen går tilbage til at leve, som vi gjorde i stenalderen i morgen.

»Det vil ingenting ændre. Klimaet forandrer sig, som det altid har gjort.«

Hun forsatte med henvisning til sin opvækst i 1960’ernes USA: »Nu er I jo en del yngre. Men dengang gik vi rundt og troede, at vi ville bo under store kupler og gå rundt i rumdragter. Det gør vi jo ikke,« sagde ambassadøren til forsamlingen af studerende. Hun sluttede af med at sige, at hendes personlige holdning var at »Videnskaben er blevet dogme,« på klimaspørgsmålet.

Respektløst overfor videnskaben

Ambassadørens udtalelser chokerer Professor i energi og fødevaresystemer på IMT Henrik Hauggaard Nielsen.

»Det er meget useriøst, når man smiler, og siger, at det er dejligt med lidt varmere vejr. I forhold til de konsekvenser det har. Det er disrespekt for mennesker og for videnskaben. Hvis temperaturen stiger med mere højst to grader, som er det, der er aftalt, i Paris aftalen, så er det stadig meget alvorligt. Vi kan håbe på, at vi stadig har nogenlunde styr på vejrsystemer, fordi det er et ”tipping point” med de to grader. Efter det kan vi faktisk ikke overskue konsekvenserne. Det handler ikke kun om vandstigning men også om f.eks. klimaflygtninge,« siger han

Også adjunkt i Global historie Stefan Gaarsmand Jacobsen, der blandt andet var initiativtager til et europæisk klimaopråb blandt forskere, er målløs over ambassadørens forståelse for klimaforandringer

»Det er udtryk for en frygtelig uvidenhed. Ja, selvfølgelig kan vi kalde det for et dogme, når videnskaben ikke taler om termodynamikkens love, som noget man kan forhandle om. Ligesom vi ikke behøver at forhandle om tyngdekraftens eksistens. Der er ikke debat om det her længere – der enighed om det.«

Han er heller ikke begejstret for ambassadørens budskab om temperaturstigninger som et gode for erhvervslivet

»Selvfølgelig er der nogle få, der kan tjene penge på det. Men ingen lande som helhed, ingen regioner. Og derfor er uansvarligt og løgnagtigt at påstå, hvis man repræsenterer et land.«

Resten af besøget på RUC blev brugt på spørgsmål om internationale forhold, handelsaftaler og USA’s forhold til Grønland, Iran, Nordkorea og Kina samt USA’s krav til en forøgelse af bidraget til NATO fra europæiske allierede.

Ambassadøren forlader RUC omgivet af demonstrede studerende

Ambassadør Carla Sands blev udpeget af Trump i september 2017, efter hun havde været en aktiv støtte for ham under kampagnen i 2016. Her havde hun blandt andet indsamlet penge ved at sælge billetter til lukkede middage med Trump, og hun havde personligt doneret store beløb til hans kampagne. Hun har tidligere arbejdet som kiropraktor og i 1980’erne som skuespiller. Da hendes mand, tidligere ejendomsinvester Fred Sand, døde i 2015, overtog hun hans position som CEO og bestyrelsesformand i den kapitalfond, han var direktør for ved sin død.

Carla Sands mødte et tætpakket auditorium på ISE