‘Studerende hejste den grønne fane: »Alle os på RUC, vi skal gøre mere«’ 
Artikel l 21.03.2019

Studerende hejste den grønne fane: »Alle os på RUC, vi skal gøre mere«

C
Campus
Artikel l 21.03.2019
4 min
Foto: Dejan Obretkovic
Klimatalks og kartoffelsuppe havde lokket de studerende til en dag i klimaets tegn den 15. marts. Deres opråb har har allerede sat sig spor på RUC, som netop har nedsat et nyt bæredygtighedsudvalg. Og der er også rigeligt at tage fat på, lyder det fra både studerende og forskere, som efterlyser et RUC, der er mere synligt i klimakampen.

Skrevet af

Nadia Claudi

Journalist

Knap 100 studerende var mødt op for at svinge den grønne fane, da Studenterhuset på RUC fredag den 15. marts inviterede til strejke for klimaet.

Det var Studenterrådet og Den Grønne Studenterbevægelse, som havde kaldt RUC’s studerende til handling. Ligesom tusinder af studerende verden over var de blevet inspireret af den svenske skoleelev Greta Thunberg, som blev et globalt fænomen, efter hun skippede skolen for at presse politikerne til en mere grøn kurs.

»Vi, som RUC-studerende, skal se hinanden i øjnene og tage klimaspørgsmålet seriøst. Vores strejke er et globalt budskab. Men det er også et budskab til omverdenen og til RUC, som jo heldigvis tager klimaet relativt seriøst,« fortalte forperson for Studenterrådet Katrine Damberg til RUC Paper.

Foto: RUC Paper

Som et eksempel pegede hun på, at Akademisk Råd netop har vedtaget et såkaldt bæredygtighedsudvalg. Rådet skal sørge for, at klima bliver tænkt mere ind i både universiteternes drift og i studieordningerne.

»Det er en kæmpe sejr. Og det er blevet en realitet, fordi både forskere og studerende ikke alene har skrevet til danske universiteter og RUC. De har virkelig lagt pres på,« sagde hun.

Katrine Damberg, forperson for Studenterrådet på RUC, fortæller om universitetets nye bæredygtighedsudvalg.

»Det nye bæredygtighedsudvalg er resultatet af et rigtigt spændende og konstruktivt stykke arbejde,« istemte Jeppe Klit Nielsen, bachelorstuderende på HumTek og en del af Den Grønne Studenterbevægelse, som blandt andet kæmper for, at klimaforandringer skal højere op på den akademiske dagsorden.

Nogle af de områder, som RUC bør fokusere på – ud over at tænke klimaet ind i undervisningen – er for eksempel genbrug og genanvendelse af materialer og affald, fortalte han.

Både Jeppe Klit Nielsen og Katrine Damberg understregede dog, at klimastrejken på RUC den 15. marts først og fremmest var møntet på politikerne.

»Det er et signal til, at politikerne skal respektere videnskaben. Og i forhold til det politiske system, der har været indtil nu, har der ikke været balance i tingene,« lød det fra Jeppe Klit Nielsen fra Den Grønne Studenterbevægelse.

»Alle os på RUC, vi skal gøre mere. Der er rystende få projekter på RUC, der handler om klimaet,«

Henrik Haugaard-Nielsen, professor på Institut for Mennesker og Teknologi

Mere offentlig debat om klimaet

Netop den bekymring blev der lagt vægt på under dagens tre klima-talks. De blev holdt af professor Henrik Haugaard-Nielsen fra Institut for Mennesker og Teknologi, ekstern lektor Stefan Gaarsmand Jacobsen på Institut for Kommunikation og Humanistiske Videnskab og lektor Thomas Budde Christensen på Institut for Mennesker og Teknologi.

Professor Henrik Haugaard-Nielsen greb megafonen til den første talk. Han opfordrede blandt andet til, at RUC som et tværfagligt universitet skal gå forrest i klima-kampen. RUC er ikke tydelig nok i sit budskab, mente han:

»Jeg er glad for, at der er nogle initiativer, igen fra de studerende, som har rykket ved tingene. Det skal vi have mere af. Alle os på RUC, vi skal gøre mere. Der er rystende få projekter på RUC, der handler om klimaet,« fortalte han til de omkringstående studerende.

Foto: Dejan Obretkovic

Lektor Thomas Budde Christensen på Institut for Mennesker og Teknologi, gav som den sidste en peptalk for klimaet.

Han havde også roser til over for det nye bæredygtighedsudvalg, som Akademisk Råd har nedsat. Men han savnede samtidig, at forskerne på RUC i højere grad involverede sig i det klima-aftryk, som universitetet har, fortalte han til RUC Paper.

Det kunne for eksempel være at tage klima-brillerne på, når det gælder RUC’s indkøb og forbrug. Eller at forholde sig til, hvorvidt universitetet skaber moderne it-løsninger, som kan danne ramme om flere web-baserede møder som alternativ til flyrejser, lød opfordringen fra Thomas Budde Christensen

»Og så kunne jeg godt ønske mig en større og bedre offentlighed på RUC, hvor vi diskuterede klimaproblemstillingen på tværs af fag og forskningsgrupper,« sagde han.

Foto: Dejan Obretkovic

Om det er forskernes tur til at strejke for klimaet næste gang, ville han ikke afvise.

»Så skulle det være en fælles sag i samarbejde med de andre universiteter. Man kunne forestille sig, at man for eksempel arrangerede en uge med nogle særlige aktiviteter, der satte klimaet på dagsordenen,« sagde Thomas Budde Christensen.