‘Millioner til RUC forskere fra Danmarks frie forskningsfond’ 
Artikel l 16.05.2019

Millioner til RUC forskere fra Danmarks frie forskningsfond

F
Forskning
Artikel l 16.05.2019
2 min
Fem forskningsprojekter fra Roskilde Universitet har samlet modtaget 18 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Pengene fordeler sig over forskere og forskningsprojekter på ISE og IKH, og projekterne strækker sig fra forskning i konflikten mellem folk og elite, miljøforvaltning i Kina og Vietnam, kropsaktivister på Instagram til navne og debatstof i danske aviser samt Palæstinensernes rolle for den globale venstrefløj.

Skrevet af

Mette Rolan-Kjærsgaard

Chefredaktør

Midlerne fra den Frie Forskningsfond uddeles i hård konkurrence med resten af Danmarks skarpeste forskerhjerner, så det er en stor cadeau til de enkelte forskere, der har modtaget en bevilling til deres ide.

»Det er rigtig gode projekter. Der er meget, meget hård konkurrence om midler til fri forskning og succesraten er lav, for vi får masser af gode projekter ind. Og det her er så nogle af de bedste. Derfor ligger der også en stor anerkendelse i det,« siger professor i Offentlig forvaltning på Aarhus Universitet Søren Serritzlew, der har været med til at uddele midlerne.

»Det primære for os er, at det er videnskabelig excellence. Vi finansierer forskernes egne ideer, og det, vi går efter, er den gode og originale idé, der kan bringe forskningen fremad og give forskning i topklasse.«

Lene Bull Christiansen, lektor på Kultur og Sprogmødestudier, er en af de RUC-forskere, der har fået midler til sin ide. Et forskningsprojekt, der opstod af en nysgerrighed på den modkultur, hun så på Instagram, hvor aktivister som Ida Rud bruger platformen til kropsaktivisme.

»Det har været interesse for feminisme og kønsstudier, der har drevet mig i hele min karriere. Så blev jeg opmærksom på den her undergruppe, der går mod strømmen på Instagram, som jo normalt bliver udskældt for at handle om at præsentere et meget perfekt billede, og hvor influencers har professionelle billeder og lever af sponsorater. Men der er også en gruppe, der har startet en modbevægelse«.

Lena Bull Christiansen håber, at hendes forskning kan være med til at belyse, hvordan feministiske bevægelser udvikler sig, og hvordan den politiske samtale bliver dannet i sammenhæng med nye medier som Instagram.

MODTAGERE AF FORSKNINGSMIDLER

Sune Haugbølle: 5.946.148 kr.
Entangled Histories of Palestine and the Global New left 1962-1982,

Ole Brunn: 3.695.737 kr.
The emergence of the environmental state under authoritarianism (China, Vietnam and beyond)

Allan Dreyer Hansen: 2.771.394 kr.
In the Name of the People – Populism and the popular: threats or promises to democracy?

Ida Willig: 2.878.690 kr.
Cultural Publics.A study of the opinion- and people’s pages of Danish Newspapers from 1908-2018

Lene Bull Christiansen: 2.782.809 kr.
Feminist Activism in Transition

»Det primære for os er, at det er videnskabelig excellence. Vi finansierer forskernes egne ideer, og det, vi går efter, er den gode og originale idé, der kan bringe forskningen fremad og give forskning i topklasse.«

Professor i Offentlig forvaltning på Aarhus Universitet, Søren Serritzlew

En anden forsker, der har modtaget midler, er Allan Dreyer Hansen, lektor på Politik og Administration. Hans forskning handler om betydningen af Populisme og Folkelighed. To ord, der i virkeligheden betyder det samme.

»Det interessante er, at folkelighed er noget ensidigt positivt og populisme noget negativt. Men populisme betyder ”at holde af folket” på latin, så det er egentlig det samme. Men i den politiske debat giver det mulighed for at få sagt, at man ikke kan lide folk, hvis man kalder dem populistiske. Og det er jo paradoksalt, at det i et demokrati er negativt at kunne lide folket,« siger han.

Hans vision er at få et mere præcist begreb og en skarpere begrebsanvendelse for populisme i den akademiske verden – samt at få rystet op i diskussionen om folkelighed og populisme i samfundet.