‘Feriesæsonen står for døren: Forskningsprojekt på RUC vil udbrede ideen om bæredygtig ferie’ 
20.06.2019

Feriesæsonen står for døren: Forskningsprojekt på RUC vil udbrede ideen om bæredygtig ferie

A
Aktuelt
20.06.2019
7 min
Foto: Norrøn
Har du bæredygtighed, miljø og klima i tankerne, når du tager på ferie? Forskningsprojektet INUT på RUC ønsker at sætte fokus på bæredygtig turisme og udvikle konkrete projekter, der giver turister mulighed for og viden til at være bæredygtige.

Skrevet af

Julie Steenbuch Holt

Journalist

Nedefra og op

Da turismeforskere på RUC ansøgte om at gå i gang med projektet Innovation og udvikling af bynær naturturisme (INUT) var klima og bæredygtighed ikke øverst på dagsordenen i samfundet. Og hvis nogen havde beskæftiget sig med bæredygtig turisme, var det ikke som en førsteprioritet.

»Men det har jo lige pludselig ændret sig, og klimadagsordenen er eksploderet i hovedet på os. Det har betydet, at det, vi sidder og arbejder med, lige pludselig er hovedoverskriften, og det har jo været fedt,« siger lektor og projektleder på INUT, Jane Widtfeldt,

Ifølge hende tog RUC-projektet om bæredygtig turisme udgangspunkt i at handle i stedet for blot at tale.

»Vores tanke var at i stedet for at vente til, at nogle andre begynder at gøre turismebranchen mere bæredygtig, så begynder vi selv på det.«

»Klimadagsordenen er eksploderet i hovedet på os«

Jane Widtfeldt, lektor og projektleder på INUT

Bæredygtighed på turistføreruddannelsen

Projektet har resulteret i, at turistføreruddannelsen på RUC har fået skrevet bæredygtighed ind i studieordningen, så uddannelsen faktisk har det som omdrejningspunkt.

Tidligere studerende på uddannelsen, hvoraf mange i dag har små virksomheder og arrangerer ture, blev involveret i projektet gennem en række workshops med det formål at udvikle og planlægge bæredygtige ture eller oplevelser. Skovhjælpere – en social virksomhed, der ansætter udsatte unge – fra Amager Naturpark og studerende fra natur- og kulturformidleruddannelsen blev også inddraget i projektet.

Turene skal ikke nødvendigvis handle om bæredygtighed, de skal bare være bæredygtige i sig selv. En vigtig del af projektet er nemlig, at den turisme, der bliver omfavnet, også er den slags turisme, som de små erhvervsdrivende turguider kan se sig selv i.

»Det handler ikke om, at vi skal have samtlige krydstogtsskibe til at vælte ud i Amager Naturpark, for så bliver de (de erhvervsdrivende red.) væltet over ende. Dette sigter slet ikke mod masseturisme,« siger Jane Widtfeldt.

Rejsende efterspørger bæredygtighed

En anden vigtig del af projektet er ifølge Jane Widtfeldt at ”educate the traveller”, som hun kalder det. Det betyder, at turene ved at være bæredygtige i sig selv formidler bæredygtighed til turisterne. Ved at arrangere en badefestival i havnebadet i København kan man for eksempel som turist lære, at holder man sit havnevand rent, så kan man bade i det på denne her måde, som er værdsat og meget unik for København.

»Det er jo ret fantastisk, og det er også vigtigt, at det er anskueliggørende. Vi ved, at rejsende efterspørger det. De ønsker at lære og blive klogere på sig selv og omverdenen, når de rejser. Det er faktisk hele omdrejningspunktet for bæredygtig turisme at formidle bæredygtighed og vise, hvordan man både på ferier, men også derhjemme kan være med til at skabe en mere bæredygtig verden,« siger Jane Widtfeldt.

Parkernes narrativer

Den anden del af projektet handler om at skabe narrativer for de to parker. Narrativerne skal danne grundlag for historiefortællingen i de ture og oplevelser, der bliver planlagt. Ifølge Jane Widtfeldt hjælper det også på brandingen. Derfor blev en række arkitekter sat til at trække et narrativ ud af hver park – en indkredsning af essensen af parken, og hvad der gør den anderledes end andre parker.

Amager Naturparks narrativ er ”Det menneskeskabte land”.

»Det er vi blevet ret glade for, for store dele af området er jo drænet. Står man midt i parken, er man to meter under havets overflade. Vi anerkender selvfølgelig den kamp, der har været derude, men store dele af området ville ikke være der, men blot stå under vand, hvis ikke det havde været for mennesker,« siger Jane Widtfeldt. Den kamp, som hun henviser til, er uenigheden mellem et flertal af partierne på Københavns Rådhus om, hvorvidt der skulle bygges boliger på Amager Fælled.

Naturpark Skjoldungernes Lands narrativ er ”Sagn til live”, som hænger sammen med den forhistorie, der knytter sig til parken.

Sådan tænker du bæredygtighed ind i din ferie:

– Tag tog og bus, hvis overhovedet muligt, frem for fly. Der eksisterer f.eks. stadig interrail, som er for alle aldre.

– Tænk nye og nærmere destinationer – til nogle af ferierne.

– Undgå de korte ferier – særligt dem, du skal flyve til. Den bæredygtige rejsende er på en destination i minimum syv dage.

– Rejs mange sammen.

– Bo og forbrug lokalt – bo, spis og køb gerne oplevelser og udflugter i små og mellemstore lokale virksomheder, der tænker i social og økonomisk bæredygtighed.

– Fortsæt den bæredygtige adfærd, du har derhjemme. Når du forbruger, så se efter økologi, affaldssortering, energiforbrug, ordentlige arbejdsforhold, dyrevelfærd osv.

– Være kritisk. Greenwashing kan blive det næste, da det i dag for virksomheder er et hit at være grøn og bæredygtig. Derfor brander mange virksomheder sig på at være netop det, uden egentlig at være det.

– I dag kan man tilkøbe klimakompensation til ens flybilletter. Det er dog langt fra grønt lys til, at vi bare kan flyve så meget, som vi har gjort hidtil, men det er bedre end ingenting.

– Nyd din ferie, lær nyt om andre og bliv klogere på livet og bæredygtighed ude i den store verden. Det udvider horisonten og er mentalt bæredygtigt.

Kilder: Jane Widtfeldt

Foto: Norrøn

Udbredelse til resten af Danmark og Norden

Selvom projektet ikke er afsluttet endnu, har interessen allerede spredt sig til andre naturparker i Danmark. For eksempel er der blevet udviklet ture oppe i Dyrehaven, mens der også har været interesse for at udvikle ture ved Naturpark Lillebælt.

»Nu skal vi så i gang med at udarbejde et blue print og et tool kit, der kan bruges af andre parker. Vi holder også afslutningskonference til november, hvor vi håber, at interesserede fra andre parker dukker op,« fortæller Jane Widtfeldt og understreger, at de også selv tager kontakt til naturparker i Danmark for at gå i dialog om udbredelsen af projektet.

»Det, at vi beskæftiger os med bæredygtig turisme på en meget hands-on måde, har gjort, at mange kommer og spørger os om bæredygtig turisme, også generelt. Projektet har derfor også bare generelt fået sat fokus på bæredygtig turisme,« siger hun.

Derudover har forskerne i projektet også taget kontakt til naturparker uden for Norden for at forsøge at udbrede det til for eksempel Island og Sverige, hvor der har været interesse for det.

»Jeg synes virkelig, at det som rejsende er svært at navigere i, hvordan man tager det mest bæredygtige valg«

Karoline Nyborg, studerende på RUC

Tog frem for fly

En af dem, der ofte tænker bæredygtighed og klima ind i forbindelse med ferie, er Karoline Nyborg. Hun er studerende på RUC og forsøger at tage sine vaner fra dagligdagen med på ferie også. Derudover er byvandringer en stor del af ferien, når hun er af sted.

»Jeg vil ikke sige, at vi er mere klimabevidste i de valg, vi tager på en rejse, men vi tager helt sikkert vores vaner med ved for eksempel ikke at spise for meget kød – særligt oksekød. Ofte tager vi det vegetariske alternativ, hvis der er det, eller vælger at spise vegetarisk til frokost. Det ændrer sig ikke, men vi tager jo ikke på ferie og tænker, at så kan vi bare spise lige det, vi vil,« siger hun.

I år skal hun til Barcelona, og til at starte med forsøgte hun og hendes kæreste at finde alternative måder at komme derned på end med fly. Det viste sig dog at være nemmere sagt end gjort.

»For det første ville det være meget dyrere end at flyve, hvilket jo også har betydning for ens valg. Og for det andet ville det tage 36 timer, så det var jo helt vildt,« siger Karoline Nyborg.

Svært at navigere i bæredygtighed

Derfor savner Karoline Nyborg mere overskuelighed, når det kommer til at tage det bæredygtige og klimavenlige valg.

»Jeg synes virkelig, at det som rejsende er svært at navigere i, hvordan man tager det mest bæredygtige valg. For lige nu er det eneste valg flyet, fordi det er nemt. Der er ligesom ikke de lette løsninger, og det kunne jeg virkelig godt efterlyse,« siger hun.

I forbindelse med den kommende ferie kunne Karoline Nyborg for eksempel godt have brugt en hjemmeside, der samler alle tog- og busforbindelser i Europa, mens det også ville give rigtig god mening at etablere flere forbindelser på tværs af landegrænserne, så man ikke skal bruge 36 timer ud af en uges ferie på at komme til Barcelona.