‘Valget er slut: Her er resultatet’ 
Artikel l 07.11.2019

Valget er slut: Her er resultatet

C
Campus
Artikel l 07.11.2019
3 min
Stemmerne til universitetsvalget på RUC er afgivet, og her får du et overblik over resultatet. Den sidste uges tid har kandidater til universitetsvalget på RUC knoklet for ikke bare at få stemmer til sin egen organisation, men for i det hele taget af få de studerende på RUC til at stemme. RUC Paper har her samlet et overblik over resultatet.

Skrevet af

Julie Steenbuch Holt

Journalist

Den sidste uges tid har kandidater til universitetsvalget på RUC knoklet for ikke bare at få stemmer til sin egen organisation, men for i det hele taget af få de studerende på RUC til at stemme. RUC Paper har her samlet et overblik over resultatet.

Akademisk Råd

Studenterrådet har fået valgt følgende fem ind:

  • Victoria Arlø
  • Malte Kofoed
  • Sif Stokholm
  • Kenny Haslund
  • Rasmus Tronier

Frit Forum har fået valgt Emma Bønnelykke ind.

Sambach Studienævn

Til studienævnet for den Samfundsvidenskabelige Bacheloruddannelse har Samrådet (som samarbejder med Studenterrådet) fået valgt Tim Tørnqvist Jensen, Victoria Arlø og Albert Alexander John ind, mens Frit Forum har fået valgt Mathilde Anna Kornmod ind.

Humbach Studienævn

Til studienævnet for den Humanistiske Bacheloruddannelse har Humrådet (som samarbejder med Studenterrådet) fået valgt Anne Sofie Hestbæk Berthelsen, Cecilie Houmann Flensted Møller og Sif Stokholm ind, mens Frit Forum har fået valgt Emma Bønnelykke ind.

Studenterrådet er glade og tilfredse

Studenterrådet er meget glade og tilfredse med resultatet af årets universitetsvalg.

»Vi synes, at de frivillige, vores kandidater og os i valgkoordinatorgruppen har gjort et godt stykke arbejde og kæmpet en god kamp, og det synes jeg helt klart, at man kan se på resultaterne,« fortæller medlem af Universitetsbestyrelsen og valgkoordinator for Studenterrådet, Micky Winther Ronnenberg.

Også hos Frit Forum er man tilfreds med valget resultat.

»Vi er meget tilfrede med resultatet, men ser selvfølgelig altid, at der er plads til forbedring. Vi er rigtig stolte af vores forenings arbejde og at se, det har båret frugt,« fortæller Mathilde Anna Kornmod fra Frit Forum, der er blevet valgt ind i Sambach Studienævn.

Lav stemmeprocent

Stemmeprocenten er lavere end sidste år, da kun 27,4 procent af RUC’s studerende har stemt. Sidste år var andelen helt oppe på 31,9 procent. Og det er enormt ærgerligt, mener både Micky Winther Ronnenberg og Mathilde Anna Kornmod.”

Men den lave stemmeprocent skyldes formentlig, at valget i år ligger på et tidspunkt, hvor rigtig mange har eksamener. Selv havde Studenterrådet hele to kandidater ud af seks, der sad med eksamen under valget, fortæller Micky Winther Ronnenberg.

»Det er jo forståeligt. Hvis man ikke kommer ud på universitetet, er der rigtig mange, der slet ikke opdager, at der er valg, og i hvert fald ikke har mulighed for at tage stilling. Det er svært at sidde derhjemme og skrive eksamen samtidig med, at man skal tage stilling til hvem, man skal stemme på, når man ikke har mulighed for at komme ud og tale med kandidaterne.«

Så du mener, at I har gjort jeres for at sprede budskabet om at stemme?

»Uden tvivl. Jeg er ret sikker på, at det er svært at være ude på campus i løbet af den uge uden at opdage, at der er valg, så jeg er overbevist om, at alle, der har været derude, har mødt os, set os, og vi har virkelig været opsøgende over for folk for at få dem til at stemme.«

Derfor har Micky Winther Ronnenberg et ønske om, at universitetsvalget bliver lagt bare et par uger før. Han mener, at det vil gøre en forskel, at valget ligger på et tidspunkt i midten af semestret, hvor de fleste bare har almindelig undervisning, gruppe- og vejledermøder og dermed almindelig gang på campus og altså ikke har travlt med semesterstart eller eksamener.

Mathilde Anna Kornmod erfarede personligt, at flere første semesterstuderende end tidligere ikke vidste, at der var universitetsvalg.

»Så det er helt klart noget, vi vil motivere rusvejledningen til at kommunikere videre under introperioden,« fortæller hun og uddyber yderligere, at mange ældre studerende gav udtryk for, at de ikke kunne se en mening med at stemme, fordi de ikke kan mærke det arbejde, som de valgte udfører i organerne. Derfor vil Frit Forum i det kommende år i højere grad tydeliggøre, hvad der bliver udrettet i løbet af året.

Mathilde Anne Kornmod mener, at også Frit Forum gjorde, hvad de kunne for at få de studerende til at stemme.

»Vores ønske om en debat var meget stor, men blev som sagt ikke aktuel. Vi er sikre på, at en debat kunne have vækket de studerendes interesse for valget. Det ville have hjulpet dem til at tage stilling til mærkesagen og give dem en unik mulighed for at udspørge os om, hvordan vi vil føre alle vores mærkesager ud i livet,« siger hun.

Stort arbejde foran

Og selvom de valgte nu kan glæde sig over resultatet, ligger der også et stort stykke arbejde foran både dem og organisationen bag.

Micky Winther Ronnenberg fortæller, at det nu gælder om at få sat de nyvalgte ind i, hvad det hele går ud på, og hvordan arbejdet i Akademisk Råd fungerer.

»En ting er, at de har en grundviden om, hvad der foregår, men vi skal have givet dem noget ekspertviden, og vi skal have overført alt det arbejde, som de nuværende valgte er i gang med, til de nyvalgte, så de kan videreføre de gode ting, som vi allerede er i gang med,« siger han og fortsætter:

»Derefter har de jo et arbejde i at rådgive rektor og forhåbentlig hjælpe hende og resten af universitetsledelsen med at gøre vores universitet bedre det næste års tid.«

For Frit Forum handler det nu også om at forsøge at få deres mærkesager udfoldet på universitetet.

»Vores primære fokus er at lægge en slagplan for udførelsen af vores mærkesager. Det er vores primære fokus,« fortæller Mathilde Anna Kornmod.