Lektor Laura Horn prøver at undgå gaveræset. Foto: RUC pressefoto
Både på RUC og ude i resten af samfundet og universitetsverdenen har klima og grønne løsninger været på dagsordenen det seneste år. Men hvad så nu, når december måneds traditioner byder på gavefest, flæskesteg og afhuggede træer? Vi har spurgt studerende og ansatte på RUC, hvordan de tænker bæredygtighed ind i denne søde, men knap så bæredygtige juletid.
Og hvis du selv går i de bæredygtige tanker – men ikke helt ved, hvordan du skal gribe det an, så får du også her 11 gode råd til en grøn jul.
Lektor Laura Horn prøver at undgå gaveræset. Foto: RUC pressefoto
»Mine børn og jeg taler meget om bæredygtighed, men i termer som en 3-årig og en 6-årig forstår. Og her fokuserer vi også på julen. Vi spiser ikke særlig meget kød, og når vi gør, er det kun fra dyr, der har haft det godt, ligesom vores egne kyllinger. Til jul laver vi vores egen pasta uden kød til. Vi har også snakket om gaver, og hvordan de allerede har det, de har brug for, så de får kun mindre, men specielle ting i stedet for bjerge af plastiklegetøj.
Vi har et lille juletræ i en potte udenfor, som mine børn elsker, men også et lille træ indenfor. Min datter taler meget om klimaforandringer, og jeg forsøger at opmuntre hende til at lære så meget som muligt. Hun er begyndt at skælde ud på mig, når jeg gør bestemte ting – som for eksempel at køre bil – så jeg tænker, at hun er på vej i den rigtige retning«.
Ann-Sofie Hedegaard pakker alle sine gaver ind i genbrugspapir. Privatfoto.
»Jeg tænker en del over at gøre min hverdag mere bæredygtig, men det kan være svært at iværksætte de helt store bæredygtige tiltag i en periode med et så stærkt fokus på familie, samvær og traditionel hygge, hvis ens familie og venner ikke tænker så meget over det. Det er mindre ting, men konkret har jeg de sidste par år pakket alle gaver ind i genbrugspapir – gammelt gavepapir, aviser, stofbånd fra gaver jeg har modtaget – og forsøgt at købe mere bæredygtige gaver til andre.
Jeg frabeder mig, at folk pakker mine gaver ind og prøver at ønske mig ting med et lavt klimaaftryk, eller som er produceret under mere grønne og etiske forhold – helst her i Danmark, for eksempel fra små, lokale kunstnere og designere. Derudover har jeg fået gjort nogle gode kup og fundet julepynt og enkelte gaver secondhand.
Til julearrangementer med familie og venner sørger jeg for kødfri alternativer og beder om, at de ikke tænker mig ind i antallet af personer, der skal have serveret juleand og flæskesteg. På min arbejdsplads fik jeg folk med på at tænke mere over at prioritere lækkert hjemmebag og lade være med at købe billigt producerede engangsting i plastikindpakning til vores nisseven-ordning«.
Hanne Leth sikrer en grønnere jul blandt andet ved at bruge genbrugspapir. Foto: RUC pressefoto.
»Jeg tænker meget over at undgå spild og overforbrug. Jeg har brugt genbrugsgavepapir hele mit liv, og julepynten er fra min barndom. I år holder jeg jul med min far, uden juletræ, med et par confiterede andelår, som desværre er blevet transporteret helt fra Frankrig, og lokale kartofler og rødkål. Vi skal hygge og læse romaner i julen. Vi går hen til kirken. Vi sparer på varmen. Vi går i hi. Jeg glæder mig.
Og efter nytår vil jeg fortsætte dialogen i rektorkollegiet om, hvordan universiteterne sammen kan styrke et bæredygtigt samfund – gennem en tværfaglig tilgang, hvor RUC kan byde stærkt ind«.
Karoline Lykke Nygaard kan ikke lige forestille sig en kødfri juleaften. Privatfoto.
»Jeg synes generelt, at det kan være svært at tænke bæredygtigt i julen, fordi man måske ikke har så meget overskud. Det har jeg i hvert fald ikke. Det kan være svært lige at tænke det med, når man skal til julefrokost, om man skal finde nogle alternativer til kød.
Men jeg sagde til min bror, hvor vi skal holde jul, at han skulle købe et juletræ i en potte, så på den måde er man jo bæredygtig. Jeg har også lige købt nogle metalsugerør til min kærestes søster, så jeg kan godt tænke lidt over det.
Desuden synes jeg ikke kun, at det er forbrugerens ansvar, og jeg tror for eksempel ikke selv, at jeg ville tage initiativ til en kødfri juleaften.
På den ene side tænker jeg lidt over det, men på den anden side er det nok også den sværeste tid at tænke bæredygtigt.«
Johan Storgaard Jespersens forældre har fravalgt juletræet i år. Privatfoto.
»Jeg kan helt klart mærke, at bæredygtighed har fyldt meget i julen år. Eksempelvis har mine forældre valgt ikke at købe et juletræ, og det er jo flot. Personligt flyver min kæreste og jeg dog til Canada for at fejre jul med hendes familie. Det er første gang, jeg ikke fejrer jul i Danmark, så for mit vedkommende bliver det nok den mindst bæredygtige jul nogensinde. Heldigvis har hendes familie vist nok et plastikjuletræ, så alt er ikke helt tabt«.
Kilde: Grøn Forskel, groenforskel.dk/baeredygtig-jul