‘Når arbejdsarenaen bliver hjemmet: Gode råd til ansatte’ 
17.03.2020

Når arbejdsarenaen bliver hjemmet: Gode råd til ansatte

C
Coronakrisen
17.03.2020
5 min
Corona-virussen har for alvor sat sine spor på Roskilde Universitet, når arbejdsarenaen er flyttet til hjemmet, og universitet er lukket. RUC Paper har samlet forskellige råd til hjemmearbejde og hjemmeundervisning, der får dig godt igennem din nye hverdag.

Skrevet af

Katrine Juel Friis

Journalist

Hverdagen har ændret sig for mange rundt omkring i landet, og vi skal nu til at opholde os mere i hjemmet og færdes digitalt. Men hvordan klarer du bedst den nye hverdag? Læs med her, hvor RUC-ansatte giver gode råde.

Sænk ambitionsniveauet

Husk at tage den med ro. Accepter, at det roder derhjemme, at børnene er utidige og heller ikke er vant til den her situation – samt at hjemmeskolingen måske bliver knap så eminent, som du havde i tankerne. Husk at en-til-en undervisning er noget andet end undervisning i en klasse. Du er nødt til at forvente, at færre opgaver vil blive løst, både for dig og for ungerne, så prioriter det vigtigste lige nu. Prøv for eksempel at tilrettelægge dit arbejde anderledes, så du måske kan svare på mails efter, at de små er puttet. 

Erstat morgentransporten med en morgen-gå-tur

At få frisk luft i hovedet fra morgenstunden er noget, man er vant til, når man skal på arbejde, men når arbejdet er rykket hjem, så er der heller ikke forfærdelig langt til arbejdspladsen. Derfor er det en god ide gå en god, lang tur om morgenen og måske også en om eftermiddagen.

Saml tankerne

Først og fremmest så opfordrer vi til, at man lige trækker vejret og husker på, at vi altså stadig er i gang med at vænne os til en helt ny arbejdssituation. Og så tag fem minutter hver dag, hvor du laver en meditationsøvelse eller vejrtrækningsøvelse. Det skaber luft til tankerne og stresser dig af. Hvis du har større børn, så lav øvelsen med dem. Du kan for eksempel finde gratis mindfulness-øvelser her.

Køb ekstra gode kaffebønner til hjemmebryg

Du kan ligeså godt udnytte, du er hjemme, og hvis du har en god kaffemaskine eller andet kaffeudstyr, så hvorfor ikke købe nogle ekstra gode kaffebønner? Generelt bør du forkæle dig selv lidt mere.

Hold online møder med video

Da det kan blive lidt ensomt at sidde derhjemme, så hold så vidt muligt møder med video, så du faktisk ser andre mennesker, selvom du er hjemme.

Giv dig selv fri

Med det digitale udgangspunkt for hjemmearbejde kan du godt få følelsen af, at du konstant er tilgængelig, men husk at holde fri. Planlæg for eksempel, hvornår du logger af fra arbejde og hvornår, du er tilgængelig. Det kan i det hele taget være en god ide at få en struktur på dagen, så vidt muligt. Skriv for eksempel ned, hvad du – og dem omkring dig – skal hvornår. Og lad være med at banke dig selv alt for hårdt i hovedet, hvis planen ikke lykkes til punkt og prikke.

Brug din kollega
Selv om I ikke fysisk sidder sammen eller mødes ved kaffemaskinen, så prøv at bruge hinanden. Både, hvis I har brug for et råd, eller hvis I føler, at I er ved at få kuller af at opholde jer inden for hjemmets fire vægge. Der er helt sikkert en kollega derude, der har det på samme måde som dig. Skriv en mail eller ring til en god kollega. Eller brug de sociale medier til at række ud.

HJEMMEUNDERVISNING

Hvad angår hjemmeundervisningen er der også allerede en del RUC-ansatte, som har taget gode erfaringer med sig.

Brug chatten

Selvom I ikke er i samme fysiske fora, så er der stadig kommunikationsmuligheder. Brug for eksempel chatten til, at de studerende kan stille spørgsmål, komme med kommentarer og så videre. Du kan meddele før undervisningen, at I kører et bestemt spørgeformat, som for eksempel Q&A, så de studerende ved, hvad de skal forvente. Husk at ”publishe” dine svar.

Undgå lyd fra andre end dig selv

Det er vigtigt, at du sørger for, at de studerende har slukket deres mikrofoner i Microsoft Teams, for ellers går lyden på runde på alle computere, og så kan det være de studerende ikke får alt, hvad du siger, med. Bed de studerende om at slukke lyden og tjek under ’Vis deltager’, om de har slukket for mikrofonerne.

Tænk undervisningen i andre baner

Da du ikke har mulighed for at stå og vifte med armene og på anden vis få de studerendes opmærksomhed som ved en normal forelæsning, så er det vigtigt, at du strukturerer din undervisning anderledes i det virtuelle rum. Prøv for eksempel at komme med pointer hvert femte minut, lad de studerende stille spørgsmål til hinanden og dig hvert 20. minut, så de er en aktiv del af det.

Ikke gå i panik, når det hakker

Microsoft Teams kan nogle gange afbryde lyd eller billede, men lad systemet køre og lade være med at starte det hele op igen. Det er højst sandsynligt internetforbindelsen, der sætter ud, og den vil komme tilbage. Hvis din skærm fryser, kan du guide de studerende gennem slides ved for eksempel at sige, hvilket nummer du er nået til.

Optag din præsentation

Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det, så kan du optage din præsentation direkte i Powerpoint, herefter klippe præsentation i mindre bidder og lægge det op på moodle. Så har de studerende altid adgang til det.

Lær af garvede, digitale undervisere

Der er faktisk nogle, som til dagligt arbejder i at undervise i den digitale verden. En professor ved navn Corey Olson har i en del år drevet det virtuelle online-universitet ’Signum University’. Universitets ansatte har samlet ni gode råd til en online undervisning. Corey Olsen har også haft en Ted Talk om netop dette undervisningsformat.