‘RUC-studerende i national karantæne i Prag’ 
Artikel l 19.03.2020

RUC-studerende i national karantæne i Prag

C
Coronakrisen
Artikel l 19.03.2020
4 min
Privatfoto: Jonatan Steengaard.
Mange danske udvekslingsstuderende er rejst hjem til Danmark efter coronavirussens fortsatte indtog i Europa. Men ikke RUC-studerende Jonatan Steengaard. Han har valgt at blive og følge studierne i Tjekkiets hovedstad. Indtil videre udkæmpes de største kampe mod kedsomheden og mod ærgrelsen over ikke at kunne lære sine nye medstuderende rigtigt at kende.

Skrevet af

Nadia Claudi

Journalist

Jonatan Steengaard sidder klar til at følge sin forelæsning på Karlsuniversitetet i Prag, da han og hans medstuderende får beskeden.

Universitet lukker ned den følgende dag, onsdag d. 11. marts, fortæller deres forelæser. På grund af coronavirus. Ganske ligesom det kommer til at ske i Danmark og på de fleste andre europæiske universiteter. De næste to uger kommer til at stå på fjernundervisning og så lidt social kontakt som muligt for at hindre coronavirussen i at sprede sig yderligere, lyder det.

Hans første reaktion er ærgrelse. Det er kun en måned siden, at han ankom til den tjekkiske hovedstad for at læse politik og administration på Fakultetet for Samfundsvidenskab på Karlsuniversitetet.

»Jeg er her for at få undervisning, men også for at få nogle rigtig gode venner. Og man udvikler ikke rigtigt et venskab, hvis det eneste, man gør, er at skrive sammen,« siger Jonatan Steengaard, som er i gang med sit 2. semester som kandidatstuderende.

Han var dog ikke et øjeblik i tvivl om, at han ville blive i Prag. Og indtil videre er planen stadig, at han først skal hjem til Danmark, når semestret er overstået i juni.

»Jeg tror, at omkring halvdelen af de andre internationale studerende er taget hjem. Der er mange, der er bange for at blive fanget her, hvis situationen bliver meget værre. Man skal overveje, hvor godt sundhedssystemet er, og hvis man bliver syg, er man uden tvivl dårligere stillet her end derhjemme. Men jeg tror, at chancen for, at jeg skal indlægges, er forsvindende lille. Og samtidig er der færre smittede her end i Danmark. Selv om situationen selvfølgelig hurtigt kan ændre sig,« siger han.

Jonatan Steengaard læser en kandidat på 2. semester på RUC og er udvekslingsstuderende på Karlsuniversitetet i Prag.

»Vi tager det dag for dag. Og hvis vi om to uger tænker, at nu er det for kedeligt at være hernede, og der stadig er mulighed for at rejse hjem, så gør vi det. Eller hvis vi er bange for, at nu bliver vi låst helt inde her i landet.«

Jonatan Steengaard. Kandidatstuderende på RUC og udvekslingsstuderende på Karlsuniversitetet i Prag.

Tid til ekstra hygge

Der er yderligere to faktorer, som gør, at Jonatan Steengaard ikke har valgt at haste hjem til Danmark. Den ene er hans bil, som holder nede foran lejligheden og kan få ham ud af landet på to timer, op gennem Tyskland og hjem. Han er altså ikke afhængig af flytrafikken. Den anden tungtvejende faktor er, at han deler en toværelses lejlighed med en anden RUC-studerende, som han kender hjemmefra.

»Vi må ikke møde hinanden ude i byen længere. Så vi er i lejligheden det meste af dagen, og så tager vi en løbe- eller gåtur, det må vi stadig godt, så længe vi ikke samles mange på én gang. Vi bruger også tid på at handle ind og kræse om maden, gøre det hyggeligt og drikke et glas vin eller en øl om aftenen. Nu skal jeg for eksempel købe ind til at lave pandekager senere i dag,« siger Jonatan Steengaard.

Lock-down kræver ekstra hygge og god mad i lejligheden i Prag. Privatfoto.

Studierne tager også tid. Der er meget at læse, og dagene bliver på den måde hurtigt fyldt op med gøremål. Fra næste uge vil universitetet også sætte gang i forelæsninger over video.

»Vi prøver at fordele læsestoffet ud over ugen, så vi hver dag har noget fagligt at stå op til.«

Alligevel er det kedsomheden, som indtil videre er Jonatan Steengaards og hans roommates største fjende. Hen over weekenden ændrede stemningen sig radikalt i Prag. Mange sad stadig ude og nød en kaffe eller øl i solen. Men natten til mandag blev der indført en national karantæne, så bybilledet er pludseligt blevet meget tomt.

»Vi tager det dag for dag. Og hvis vi om to uger tænker, at nu er det for kedeligt at være hernede, og der stadig er mulighed for at rejse hjem, så gør vi det. Eller hvis vi er bange for, at nu bliver vi låst helt inde her i landet,« siger han.

Familien ikke bekymrede

Jonatan Steengaard er ikke bekymret for sine studier. Han har allerede været i kontakt med RUC og fortalt, at han bliver i Prag. Og hvis han skulle ende med at tage til Danmark, kan han få lov til at tage sine eksaminer på Karlsuniversitetet online.

Selv følger han ikke intensivt med i, hvad der sker på hjemmefronten i forbindelse med coronavirus. Hvis der opstår noget akut, vil hans forældre eller venner kontakte ham med det samme.

»Jeg orker ikke rigtigt at høre for meget om det. Jeg ser lidt TV2 News om morgenen, men det er også det,« siger Jonatan Steengaard, hvis forældre ikke er bekymrede for at have ham så langt væk fra Danmark.

»Jeg taler med dem hver anden dag, og de er sikre på, at jeg passer på mig selv og andre. Jeg tror mere, at de tænker på, om jeg keder mig,« siger han.

Men der er også gode ting at sige om en hverdag, som pludselig er sat helt ned i gear, fortæller Jonatan Steengaard. Han får lært sig selv lidt bedre at kende under sådan en national karantæne:

»Jeg lærer at hygge mig i mit eget selskab, og der er tid til at læse bøger og til at løbe og holde sig i form. Det er en god ting.”

Jonatan Steengaard får tid til at fordybe sig mere. Privatfoto.