‘»Jeg glæder mig til at komme tilbage til mine studerende«’ 
Interview l 02.04.2020

»Jeg glæder mig til at komme tilbage til mine studerende«

C
Coronakrisen
Interview l 02.04.2020
3 min
Claus Bundgård Christensen, lektor i Historie på IKH.

Skrevet af

Mette Rolan-Kjærsgaard

Chefredaktør

Claus og hans familie bor i et gammelt rækkehus i Nordvest i København. Huset er omdannet til hjemmeskole og arbejdsplads for to historikere og deres to piger på 7 og 13 der går i 1. og 7. klasse. Claus og hans kone deler fagområde – hun er lektor i Historie på KU – og har mange af de samme udfordringer med hjemmeundervisning og forskning. Loftet er blevet til studie, hvor de kan optage screencast til undervisning.

Hvordan plejer din arbejdsdag at se ud?

»Jeg forsker i blandt andet radikalisering og racisme, krig og kultur og kriminalitetshistorie. Et af de områder jeg har forsket i, er hamstring under 2. Verdenskrig. Så jeg har haft rigtigt mange henvendelser fra pressen omkring det, de seneste uger. Det er mange af de samme strukturer og det samme samfundssind, vi ser udfolde sig nu, som det, vi kender fra verdenskrigen. Min nuværende forskning handler om radikalisering i mellemkrigstiden.«

Hvordan ser din arbejdsdag ud nu?

»Jeg udarbejder vejledning over teams eller FaceTime. Det er både speciale- og ph.d.-vejledning. Og så undervisning med screencast, der optages oppe på loftet. Det er svært at få tid til at skrive og arbejde på mit forskningsprojekt. Både fordi tiden er så fragmenteret, og fordi jeg mangler adgang til arkiver. Jeg skulle have været i både Sverige og Tyskland for at finde arkivmateriale. Men det bliver det muliges kunst. Tingene kan ikke forgå med den hastighed, de plejer. Vi har også to børn, der skal gå i skole herhjemme, og som skal aktiveres. De mødes med venner over FaceTime, og så har de nogle bestemte legeaftaler med en bestemt. Ellers er vi hjemme hele tiden.«

Hvordan har du det?

»Jeg er ikke bekymret eller stresset. Men jeg glæder mig til at komme tilbage til mine studerende, mine kollegaer og det kære campus. Det er ”second to none” – at mødes med studerende i virkeligheden. Vi kan gøre det bedste, vi kan nu, men det er ikke det samme. Jeg tror, det er under kontrol i Danmark og i Europa nu, men vi kommer til at se økonomiske konsekvenser. Hvor store de bliver, er det helt store spørgsmål. Mere end det sundhedsmæssige, er det overordnet det store spørgsmål nu. Men jeg tror, vi vender tilbage til normalen i løbet af en overgangsperiode.«