‘Coronakrisen koster jobs og presser internationale studerende’ 
Artikel l 28.05.2020

Coronakrisen koster jobs og presser internationale studerende

A
Aktuelt
Artikel l 28.05.2020
3 min
Coronakrisens nedlukning af flere brancher koster jobs for internationale studerende. De manglende indtægter presser studerende fra lande uden for EU, der ikke har ret til SU i Danmark.

Skrevet af

Signe Bøtzau Paulsen

Skribent

Rikke Ahm Hansen

Journalist

Dagen efter Danmarks grænser lukkede, ringede 27-årige Laura Delgadillos telefon. Det var chefen for det hotel, hun arbejdede på i København, der fortalte, at de ikke længere havde råd til at have hende ansat.

»Så snart jeg lagde på, mistede jeg kontrollen over mig selv og begyndte at græde. Jeg kan huske, at jeg tænkte “Hvad skal jeg nu gøre?”« fortæller Laura Delgadillo, der kommer fra Columbia og har studereret Communication Studies og Cultural Encounters på Roskilde Universitet, siden hun kom til Danmark i 2018.

Hun er en af de internationale studerende, der kommer fra et land uden for EU, som har fået en fyreseddel, efter at coronakrisen har tvunget flere brancher i knæ.

De manglende indtægter kan ramme hårdt, fortæller Jacob Dahl Rendtorff, der er professor i ledelsesfilosofi ved Institut for Samfund og Erhverv på Roskilde Universitet.

»Med coronakrisen er der en større risiko for, at mange internationale studerende mister deres job, fordi flere brancher er lukket ned. Det kan betyde, at deres økonomi ikke længere hænger sammen, og det er en rigtig sårbar situation,« siger professoren, som har været en del af et forskningsprojekt, der blandt andet har givet ham indblik i internationale studerendes forhold i Danmark.

Ifølge formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen, er fyringer ikke kun en risiko, men en realitet.

»Vi hører, at mange internationale studerende har mistet deres arbejde, fordi flere brancher er hårdt ramt. Der er især mange, der har mistet jobs i hotel-og restaurationsbranchen, og som derfor er udsatte under corona-nedlukningen,« siger formanden for DSF, som er en landsorganisation, der repræsenterer studerende på videregående uddannelser i Danmark.

Han fortæller desuden, at internationale studerende er ekstra afhængige af deres studiejobs:

»De har strukturelt ringere forhold end danske studerende, primært fordi de selv skal betale for deres uddannelse og ikke modtager SU i Danmark. Det gør dem mere økonomisk sårbare.«

Hjælp fra uventet kant

Udover sit job på hotellet arbejdede Laura Delgadillo også som rengøringshjælp gennem bureauet Happy Helpers; men i takt med, at coronasmitten spredte sig, meldte kunderne fra.

Da situationen virkede allermest håbløs, blev hun reddet af to kunder, der fortsat betalte hende løn på trods af, at hun ikke længere gjorde rent i deres hjem. Derudover fandt hun ud af, at hun skulle have feriepenge.

»Det var et mirakel, fordi det dækkede min husleje og leveomkostninger for april og det meste af maj,« siger Laura Delgadillo.

Kunderne fra Happy Helpers er efterhånden vendt tilbage, og flere nye er kommet til. Nu starter hun næsten hver dag med at gøre rent i private hjem, hvorefter hun tager hjem til Trekroner og skriver på sit speciale, der skal afleveres d. 2. juni.

Fik gratis mad

En anden international studerende, der har mistet sit job under coronakrisen, er Sajin Shrestha. Han er 23 år, fra Nepal og kom til Danmark i januar 2020 for at studere Business Studies på Niels Brock College i København.

Sajin Shrestha havde ikke været mange måneder i landet, før han mistede sit job på en restaurant på Østerbro i København. Hans forældre hjalp ham i forvejen med at betale husleje og mad, men nu var han nødt til at bede om flere penge.

Hans forældre er dog ikke de eneste, der har hjulpet ham. Organisationen Non-Resident Nepali Association Denmark (NRNA) kom ham og andre nye nepalesiske studerende i Danmark til undsætning:

»To gange fik vi udleveret pakker med madvarer, der kunne forsyne os i en til to måneder. Det var en stor hjælp,« siger Sajin Shrestha.

Madudleveringerne var resultatet af en indsamling lavet af NRNA, hvor der i alt blev samlet 38.000 kr. ind til at hjælpe nye nepalesiske studerende i Danmark. NRNA’s generalsekretær Shailendra Adhikari fortæller, at omkring 100 studerende har fået pakker med madvarer.

Fakta: Internationale studerendes rettigheder i Danmark

Hvis man kommer fra et land uden for EU og vil studere i Danmark, skal man selv betale for sin uddannelse. Prisen afhænger af det enkelte universitet, men på Roskilde Universitet koster det for eksempel mellem 32.000-67.500 kroner per semester. Modsat studerende fra EU, har de ikke mulighed for at få SU af den danske stat.

Kommer man derimod fra et land inden for EU og gerne vil studere i Danmark, skal man ikke betale for sin uddannelse. Man har desuden ret til dansk SU, hvis man arbejder mindst 12 timer om ugen.

Kilde: Europa-Kommissionen