‘Universiteternes ny minister er en slider, der vil fastholde linjen’ 
30.09.2021

Universiteternes ny minister er en slider, der vil fastholde linjen

A
Aktuelt
30.09.2021
2 min
Jesper Petersen vil ikke kaste sig over prestigeprojekter som ny forsknings- og uddannelsesminister – men han får også nok at se til med at holde hus i det ny ministerium

Skrevet af

Tim Panduro

Freelancejournalist

Med statsminister Mette Frederiksens lille ministerrokade efter kulturminister Joy Mogensens pludselige og selvvalgte afgang fik RUC og landets øvrige universiteter en ny minister.

Jesper Petersen skiftede16. august fra politisk ordfører for Socialdemokratiet til Forsknings- og Uddannelsesministeriet.

Jesper Petersen får nok at se til i den ny stilling. Dels kører der en voldsom debat om aktivistisk forskning, og dels overtager han opgaven med at flytte en række uddannelser ud i provinsen. Desuden bliver han placeret midt i en verden, der er præget af både klima- og værdidebatter.

Fra adskillige af landets videregående uddannelser er der allerede kommet ønsker og krav til den ny minister. Universiteterne har sluttet sig til koret med et debatindlæg i Altinget fra rektor Per Mikael Johansen for Aalborg Universitet og DTU-rektor og formand for Danske Universiteter Anders Overgaard Bjarklev.

’Ny viden er Danmarks stærkeste konkurrenceparameter. Desværre er vi ikke længere et foregangsland, når det kommer til målsætninger for investeringer i forskning og innovation. Det håber vi, at du vil ændre,’ skriver de blandt andet.

Om der kommer til at blæse friske vinde gennem ministeriet, der med ni forskellige ministre på blot 11 år er vant til et vist gennemtræk – må tiden vise. Den nyslåede minister lægger ikke op til revolutioner.

»Jeg skal nok lade være med at opfinde nye prestigeprojekter bare for forfængelighedens skyld. Jeg vil føre den politik videre, som regeringen har ført, og lægge mere til hen ad vejen,« hedder det i et interview i Information.

Den debuterende minister, der kan fejre 40-års fødselsdag på sin nye post den 25. august, er politisk blevet omtalt som en slider, og Jyllands-Posten betegnede ham allerede i forbindelse med skiftet fra SF som en ‘en garvet politiker, som på rekordtid har oplevet en gevaldig rutsjebanetur’ og med en fremtoning af ’tilsyneladende stoisk ro.’ I en analyse i forbindelse med ministerdebuten har Altinget omtalt ham som ‘velforberedt og seriøs’ og som en politiker, ‘der vil noget med politik, uden at være en tørvetriller.’ Hans konservative folketingskollega Mette Abildgaard har til DR givet skudsmål om, at han er ’et behageligt og ordentligt menneske, som har styr på sine ting.’

Socialdemokratiet er ikke hans første hjemsted. Han kom i Folketinget i 2007 for SF, hvor han nåede at blive næstformand og politisk ordfører, inden han tog del i masseflugten til Socialdemokratiet i 2013 sammen med flere partifæller – blandt dem Mattias Tesfaye og Astrid Krag, der også er siddende ministre i dag.

Jesper Petersen har selv snuset til universitetsverdenen som studerende. Han har en bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet.