‘RUCsport kæmper for at skaffe medlemmer’ 
08.11.2018

RUCsport kæmper for at skaffe medlemmer

A
Aktuelt
08.11.2018
4 min
Foto: Dejan Obretkovic
Kun et fåtal ud af de studerende bruger deres fritid på RUCsport, og formanden for foreningen, Tobias Lafontaine, efterlyser flere medlemmer. Unge i dag har ikke samme tid til holdsport som før i tiden, mener ekspert.

Skrevet af

Søren Bergstein Nielsen

Nadia Bech

Et veltilrettelagt kast sender en gul- og blåstribet volleyball over det høje, sorte net, som deler volleybanen over på midten. Det er en lørdag eftermiddag i november, og manden bag skuddet er tidligere RUC-studerende Kasper Thorsen på 27, som studerede den Humanistisk-Teknologisk Bachelor (HUMtech). 

Tidligere RUC-studerende Kasper Thorsen møder troligt op til træning hver lørdag. Foto: Dejan Obretkovic

Kasper Thorsen hører til en sjælden flok på RUC: Der er i alt 9000 studerende tilknyttet RUC, men kun 78 studerende er faste medlemmer af RUCsports styrkecenter. Og på denne lørdag eftermiddag, er der kun 16, der er mødt op til Volleyball. 

I modsatte ende af hallen spilles der basketball, men kun fem unge mænd dribler rundt og dunker på skift basketbolde i banens to net. Fem mand er ikke nok til at spille kamp, men det stopper ikke de studerende i at have det sjovt og spille på alternativ vis. 

»Jeg tror, at der er rigtig mange, som enten ikke har hørt om RUCsport, eller ved, hvad vi faktisk tilbyder. Første gang jeg startede, kendte jeg ikke en eneste. Grunden til, at folk ikke benytter sig af RUCsport, er nok, at mange bor i København og ikke gider at tage til Trekroner på en lørdag kl. 16:00«, fortæller Kasper Thorsen.

Netop den tendens kan HUMtech-studerende Tobias Lafontaine bekræfte. Han er formand for RUCsport og kæmper hele tiden for at få flere til at deltage i aktiviteterne og melde sig ind i styrkecenteret. Men det har vist sig at være lettere sagt end gjort.

»Der er rigtig mange studerende, som læser herude, og efter undervisningen tager hjem og har deres sociale liv afsondret fra RUC. Og de kan være rigtig svære at nå. Men det vil vi rigtig gerne,« siger han.

Holdsport styrker hjernen

Og noget tyder på, at det vil være en fordel på mange fronter at melde sig til en holdsport på RUC. I hvert fald hvis man spørger Jesper Nielsen, Cand.Scient i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet. 

»Holdsport kan være med til at stimulere hjertet og samtidigt styrke hjernen med alle de hurtige interaktioner, som foregår i holdsport,« fortæller 

Koblingen mellem holdsport og studie kan altså være givende for den studerenes indlæringsevne samtidig med, at det er sjovt. Trods dette fyldes hallen ikke op. 

Jesper Nielsen beskriver endnu en årsag til, at de unge ikke benytter sig af holdsport i samme grad som tidligere. 

»Unge i dag fokuserer meget på den ydre fremstilling, og det handler i højere grad om at få store muskler og fremstå skarpt, end at have det sjovt og lære nye mennesker at kende til fodboldtræning.«

Jesper Nielsen, Cand.Scient i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet. 

»Vi dyrker sport mere end nogensinde før. Men når det kommer til holdsport, har vi ikke den samme tid, som man havde førhen. I den generation der er lige nu, har man en travl hverdag, hvor man ikke lige har tid til at mødes tirsdag og torsdag og spille kamp i weekenden, og ellers prioriterer man anderledes,« siger Jesper Nielsen.

Han ser en tendens til,  at unge i højere grad synes, at fitness er nemmere.

»Der kan man lige suse ned i en time efter arbejde og få det overstået. En anden faktor er, at unge i dag fokuserer meget på den ydre fremstilling, og det handler i højere grad om at få store muskler og fremstå skarpt, end at have det sjovt og lære nye mennesker at kende til fodboldtræning,« fortæller han. 

RUC's volleyball-hold kunne godt tænke sig flere medlemmer at give bolden op til. Foto: Dejan Obretkovic

Bedre promovering

RUCsport vil gerne gøre foreningen større, og de har derfor opstillet nogle mål for fremtiden, som skal sikre bedre forudsætninger for udvidelse i medlemstallet.

»Vi vil rigtigt gerne opgradere vores styrkecenter, så vi kan få flere studerende til at købe medlemskab. Lokalet er efterhånden ret slidt, og det samme er udstyret. Derudover arbejder vi på en plakat, der skal op på campus her efter universitetsvalget. Vi vil også begynde at bruge Instagram samt bygge en hjemmeside, så vi bedre kan nå de studerende,« fortæller Tobias Lafontaine.

Kasper Thorsen afslutter volleyballkampen og sender et kraftfuldt og målrettet smash over nettet, som utvivlsomt afgør kampen. Forpustet og med sved på panden knytter han en sidste kommentar til RUCsports fremtid.

»Det ville være godt, hvis RUCsport blev bedre til at promovere sig, så flere får et kendskab til RUCsport.«

Tidligere RUC-studerende og volleyball-spiller Kasper Thorsen.

»I fremtiden ville det være super fedt, hvis vi kunne få onsdagen igen, så vi kan få flere til at deltage. Derudover ville det være godt, hvis RUCsport blev bedre til at promovere sig, så flere får et kendskab til RUCsport – jeg synes selv, at det giver mig rigtig meget socialt, og man danner virkelig et godt sammenhold,« fortæller Kasper Thorsen håbefuldt. 

Kasper Thorsen løber over til sine holdkammerater, som har samlet sig på to modgående rækker på midten af banen. 

»Tak for i dag, det var en fornøjelse at ser jer alle sammen,« siger han og uddeler skiftevise håndklap til alle sine holdkammerater. 

Foto: Dejan Obretkovic

VOX POP – hvorfor er du med i RUCsport?

Jonas Rosenzweig, 24 International Naturvidenskabelige linje

Hvor har du hørt om RUCsport fra?

»Vi hørte om det fra vores tutorer i introperioden. Der var dog ikke nok informationer, så vi måtte selv søge efter svar ovre hos foreningen.«

Hvor ofte deltager du?

»En gang om ugen med holdsport – og som frivillig for RUCsport får jeg gratis medlemskab til styrkecenteret.«

Hvad synes du, at RUCsport kan gøre bedre?

»Gøre det klart, hvornår Trekroner Hallen er booket, så vi kan bruge den, når den bare står tomt. Vi vil i hvert fald gerne have flere medlemmer til basketball. I dag er første gang, at vi er mere end seks personer. Vi har en ambition om at få nok medlemmer til at kunne deltage i den årlige Redbull-turnering, og så på et tidspunkt kunne være værter for turneringen. RUCsport kan blive bedre til at sprede ordet om sport.«

Foto: Dejan Obretkovic

 

Magnus Bruun Knudsen, 22 år, læser International naturvidenskabelig linje

Hvorfor er du her i dag?

»Det er ret simpelt, egentligt. For at få noget motion. Jeg er fra Fyn, og da jeg flyttede herovre, ledte jeg efter en ny kilde til motion, ellers rådner man lidt op. Det er meget lækkert bare lige at mødes med drengene og spille noget basketball.«

Hvor har du hørt om RUCsport fra?

»Fra min ven Jonas, som studerer det samme, som jeg. Vi kontaktede RUCsport om basketball og fik tiderne af dem.«

Hvorfor ofte deltager du?

»Nok hver anden lørdag. Jeg bor herude i Trekroner, så det er blot fem minutters gang.«

Hvad synes du, at RUCsport kan gøre bedre?

»Måske reklamere mere for sig selv. Jeg har kun været her tre gange i alt, men der er nok ikke mange, som ved, at vi har en hel idrætshal for os selv. Jeg ønsker generelt, at der kunne ske noget mere omkring RUC.«

Foto: Dejan Obretkovic

 

Aleksandra Muras 23, udvekslingsstuderende 

Hvorfor er du her i dag?

»Jeg spiller volleyball derhjemme, så da jeg ankom til Danmark, søgte jeg efter en sportsklub med volleyball. Og da jeg hørte om volleyball på RUC, ville jeg gerne være med.«

Hvor har du hørt om RUCsport fra?

»Jeg hørte om det i introperioden på studiet, og derefter søgte jeg på Facebook om sport på RUC.«

Hvor ofte deltager du?

»Hver lørdag. Jeg tror kun, at jeg har misset to gange. Det er rigtigt sjovt!«

Hvad synes du, at RUCsport kan gøre bedre?

»Jeg kunne måske godt ønske mig mere organiseret træning. Altså mere struktur. Og at det altid foregår om lørdagen, gør det lidt svært i forhold til aftaler.«