‘Førstegenerations HUM-TEK’er brygger øl til millioner’ 
Artikel l 26.01.2018

Førstegenerations HUM-TEK’er brygger øl til millioner

A
Aktuelt
Artikel l 26.01.2018
5 min
Shutterstock
Hvis du har smag for specialøl, så kan du få stillet tørsten med noget af det bedste øl i verden på Nørrebro. Virksomheden bag øllene hedder To Øl, og grundlæggeren, Tore Gynther, har taget gruppearbejdet fra RUC med sig i sin virksomhed.

Skrevet af

Bjørn Ekstrøm

Journalist

En Pale Ale med ananas eller en stout brygget med barken fra en gintønde? Rammerne for hvad der skal være i en øl, er nytænkt og kombineret med kompetencer, Tore Gynther har taget med sig fra RUC  – og det har vist sig at være en succes. Bryggeriet, To Øl, driver i dag en millionvirksomhed og åbnede i 2016 brygpubben BRUS i hjertet af Nørrebro, hvor Tore også tilbragte sine teenageår: ”Jeg har haft eksaminer i lokalerne ved siden af BRUS, da jeg gik i gymnasiet. På den måde kan man sige, at vi er vendt tilbage til rødderne med virksomheden,” forklarer han.

Gymnasiedemokrati førte til virksomhed

To Øl startede som et hobbyprojekt på Tores gymnasium, Det Frie Gymnasium, der ligger et stenkast fra baren, BRUS.

”Vi sad i gymnasiet og spyttede i nogle slatne pilsnere til en skolefest, og så tænkte vi, at vi skulle have nogle bedre øl, som vi selv bryggede. Det var sådan, vi startede,” forklarer Tore.  Resultatet blev et øl-udvalg, der enstemmigt blev vedtaget som en god idé på Det Frie Gymnasiums skolemøde, hvor ansatte, elever og lærere stemmer om skolens styring. Således blev fundamentet for To Øl skabt med en 70 liters gryde i et gymnasiekøkken.

”Først lavede vi noget rigtig, rigtig lorteøl,” siger Tore med et smil. ”Men så lavede vi en fejl med ingredienserne i et af vores bryg, og så endte vi med en øl, der smagte fantastisk. Det var der interessen for at skubbe grænserne for, hvad der skal være i en øl opstod.”

Bryggerieksperimenterne forsatte, mens Tore afsluttede gymnasiet. Derefter etablerede han kontor i en kælder med sin daværende kompagnon, Tobias Emil Jensen, for at forsætte bryggeriet.

Stærkere India Pale Ale

I 2010 lanceredes To Øl som såkaldt sigøjnerbryggeri, hvilket vil sige, at man lejer sig ind på bryggefaciliteter hos andre bryggerier. Herefter gik de i gang med den ægte produktion.

”Dengang var udgangspunktet, at vi gerne ville lave øl, vi selv ville drikke. Hvis andre så ikke gad det, så lukkede vi ned og drak resten selv,” beretter Tore Gynther.

Det skulle vise sig, at andre gerne ville drikke deres øl. To Øl kom på markedet med en stærkere India Pale Ale end hidtil set på det danske marked, og To Øl havde sin første salgssucces.
”Så heldigvis blev vi ikke alkoholikere på den baggrund,” siger Tore smilende med tanke på ikke at skulle indtage en hel produktion af fejlslagen India Pale Ale.

Den eksperimenterende brygger

På trods af To Øls indledende succes, så havde Tore på dét tidspunkt flere planer, og i 2008 startede han på første årgang af RUC’s nyopstartede humanistiske-teknologiske uddannelse; HUM-TEK. Planen var at læse Psykologi eller Kommunikation, men Tore endte med Informatik og Datalogi på bachelordelen.

”Hele den her skiftende interesse, kan føres tilbage til den succes, jeg har med min virksomhed i dag. Det er kun, fordi jeg har haft mulighed for at sondere terrænet og eksperimentere, og at der har været et socialt sikkerhedsnet, at jeg har kunne bygge det her op,” forklarer han, mens han glider over i stikpiller mod regeringens uddannelsespolitik: ”Nu har jeg en bachelor, men kan ikke læse noget andet, hvis det bliver nødvendigt. Det er for åndsvagt, og vi risikerer at miste noget værdifuldt som samfund på grund af det,” understreger han.

Professionelt gruppearbejde

Lysten til at eksperimentere skulle vise sig at blive en succes. For mens Tore tog sin bachelor i Datalogi, så voksede To Øl stødt, og da han afsluttede bacheloren, var virksomheden stor nok til at være et fuldtidsarbejde. I 2014 opnåede To Øl international anerkendelse som det niende bedste mikrobryggeri i verden på hjemmesiden Ratebeer.com for deres Black Malts & Body Salts Black Coffee IPA.

Når Tore tænker tilbage på sin tid på RUC, så er det specielt gruppearbejdet, han har taget med sig videre: ”Hvordan man arbejder godt i grupper. Jeg er god til at holde et sammenhængende overblik, men ikke så god til den enkelte, koncentrerede analyse. RUC gav med projektarbejdet muligheden for at gøre det, du var bedst til med projektet, og det er det, vi gør i To Øl i dag – og har succes med,” forklarer han. ”Men det vigtigste, synes jeg, er lektien om at møde andre og finde ud af, hvordan man får det bedste potentiale frem i sig selv og dem, man arbejder sammen med,” understreger Tore, der konsekvent referer til sig selv og sine ansatte som ”vi”.

I dag er To Øl en millionvirksomhed med en gruppe på næsten 40 ansatte, og selv om Tore er chef, så gør han det klart, at hans tid på RUC har givet ham perspektiv på det at agere professionelt med sine ansatte.

”Realiteten er, at det ikke er alle, du har en dagligdag med uden for arbejdet – ligesom med projektet. Derfor er det vigtigt at lære det professionelle liv og øvelsen i at oparbejde og vise respekt for de mennesker, du indgår professionelt med – som et universitetsprojekt også må siges at være. Du er nødt til at være større end at tænke, at du kun kan arbejde med de mennesker, der passer lige netop til dig,” forklarer Tore.

Men gruppearbejde er mere end samarbejde. Det er også en øvelse i at afstemme forventninger. I 2016 forlod medstifteren af To Øl virksomheden for at starte andre projekter. Familielivet skal også passes og på trods af succesen og bruddet med sin kompagnon, så er Tore meget bevidst om, hvor han står: ”Jeg gør ikke det her for pengenes skyld. Jeg gør det, fordi jeg synes, det er sjovt. Jeg kommer ikke til at ligge for døden og fortryde, at jeg f.eks. aldrig afleverede mine børn i børnehaven,” siger Tore bestemt.

Der er dog lang tid til ulvetimen, og Tore har flere opgaver, der skal nås inden børnehaven kalder. På BRUS sidder nogle af Tores kollegaer og venter, og da interviewet er slut, er det tid for Tore til at køre To Øl videre med endnu et gruppemøde.