‘Instagrammer fra RUC: »Jeg tjener penge på billeder af min morgenkaffe«’ 
08.02.2018

Instagrammer fra RUC: »Jeg tjener penge på billeder af min morgenkaffe«

A
Aktuelt
08.02.2018
9 min
Caroline Hoeck er en helt almindelig, smilende og diskussionslysten RUC’er. Hun bor sammen med sin kæreste på Frederiksberg, er grundlæggende ret genert og har mere end én gang måttet tage en døgner til en 48-timers eksamen. Men Caroline er også Instagram-influencer, og til dagligt er der 32,5 tusinde mennesker, der følger med i Carolines liv på det sociale medie, hvor hun deler billeder af sit helt almindelige RUC-liv.

Skrevet af

Nanna Vedel-Hertz

Skribent

På Carolines Instagram er billederne lyse og rolige. Det er hverdagshots. Af kaffe, solnedgange, blomster og udsigten fra hendes vindue. Fokus er på æstetikken, og så er der 32,5 tusinde mennesker, der følger med, hvilket er nok til, at Caroline kan tjene penge på at dele billeder på sin profil. ”Man kan faktisk godt sammenligne mig lidt med en der sugardater (en der får betaling for at gå på dates). Jeg får alle de her goder: lækre middage og lækre produkter, som jeg ikke ville have fået, hvis jeg bare var på SU. Alt sammen for en enkel ydelse – at lægge billeder op på min Instagram,” fortæller Caroline og griner forsigtigt.

»Jeg tror faktisk, at jeg – uden at overdrive – bruger i gennemsnit tre timer om dagen på Instagram. Et kvarter her og der, det løber hurtigt op. Det tager måske lidt overhånd, men jeg synes, det giver mig så meget godt at kigge på alle de her smukke billeder. Det er en fantastisk inspirationskilde. Og så har jeg også mødt utroligt mange fantastiske mennesker gennem Instagram. Jeg har for eksempel oplevet et par gange, at nogen, jeg kun kender gennem Instagram og altså aldrig har mødt i virkeligheden, har skrevet og spurgt, om vi skulle drikke en kop kaffe, fordi de var i København,« fortæller Caroline, mens hun samtidig tager et væld af billeder af de to kopper kaffe, der står på bordet foran hende.

På mange måder er Caroline en helt almindelig RUC’er, der lever et liv med alt for pressede intensivperioder, kolde mandage, gåture fra Trekroner station og SU-mad. Den eneste forskel på hende og alle andre RUC’ere er bare, at det netop er alle de almindelig hverdagsting, som Caroline tjener penge på at dele billeder af.

»Jeg læser virksomhedsstudier og kommunikation på kandidaten på RUC. Jeg blev faktisk færdig med min bachelor i kultur- og sprogmødestudier og virksomhedsstudier i 2016 og startede så på kandidaten. Men jeg manglede simpelthen motivationen og lysten til at læse videre, så jeg droppede ud og tog et års pause. Jeg er lige begyndt på kandidaten igen, og det er vildt, hvor stor forskel der er på min motivation,« fortæller Caroline, mens hun lægger sin telefon på bordet. Hun har sat sig ned og tager endelig en slurk af sin kaffe.

Jeg troede, min profil var blevet hacket

Dengang det hele startede i 2014 var Caroline også RUC-studerende:

»Jeg var den sidste i vennegruppen, der oprettede en Instagram-profil. I starten vidste jeg ikke engang, hvordan man brugte hashtags,« fortæller Caroline.

Men efter en ferie ventede der noget af en overraskelse.

»Jeg var overbevist om, at min Instagram var blevet hacket. Det ene øjeblik havde jeg 100 følgere, det næste flere 1000. Men så så jeg en besked fra Instagram om, at de rigtig godt kunne lide det, jeg lavede, og at de havde anbefalet folk at følge min profil. Så gav det hele lidt mere mening.«

Derfra gik det hurtigt, og i dag er Caroline helt oppe på 32.500 følgere. Hun deler billeder dagligt, og cirka en gang om ugen laver hun en eller anden form for samarbejde, hvor hun enten lægger et billede op eller laver en story med produkter eller andet godt, som hun har fået tilbudt.

»Jeg tjener også penge på, når folk bruger mine billeder i kampagner, eller når jeg får tilsendt ting, jeg skal prøve. For eksempel har jeg afprøvet Aarstidernes måltidskasse, det blev jeg betalt for, og det var virkelig en fed mulighed at få.«

Som regel sender firmaerne en mail, når de gerne vil samarbejde med hende, og så beslutter hun sig for, om det er noget, hun er interesseret i eller ej.

Et af de første firmaer Caroline samarbejde med var Karen Volf, hvor hun fik tilsendt en masse småkager. Lige nu har hun et samarbejde med Espresso House og er langsomt ved at arbejde sig gennem deres udvalg af kaffe og kager.

»Instagram har generelt givet mig nogle fede oplevelser og muligheder i hverdagen, som jeg slet ikke ville have haft ellers. Jeg kommer i hvert fald meget mere ud at spise,« siger Caroline.

»Instagram har også skubbet til mig og fået mig til at overskride en masse grænser. For eksempel er det stadig grænseoverskridende at skulle tage til events og være udadvendt og tale med andre, der laver det samme som mig. Der skal jeg stadig virkelig skubbe mig selv, og det var rent faktisk noget, jeg sagde nej tak til i meget lang tid.«

De events Caroline tager til, er ofte arrangeret af brands eller restauranter, som gerne vil have noget reklame på Instagram. Hun blev for eksempel inviteret en tur forbi sin lokale Madklubben, da de begyndte at servere både morgenmad og frokost.

Et glansbillede eller en samling af det gode

Af og til kan det som udenforstående godt være svært at forstå, hvordan et billede af en kop kaffe kan få over 200 likes.

»Jeg kan også blive ret forbløffet over, hvilke billeder der får meget opmærksomhed. Men som jeg ser det, skal man ikke forstå billedet som noget enkeltstående. Det skal forstås som en del af noget større, en del af et univers, som følgerne er en del af, og som de får noget positivt ud af at være i,« siger Caroline.

I Carolines univers er det roen, flotte billeder og de gode øjeblikke hovedtemaet.

»Der var engang en pige, der sagde, at min profil var et glansbillede. Der tænkte jeg: hvad?! Det havde jeg slet ikke selv set. Mit udgangspunkt er at have gode øjeblikke, dele gode øjeblikke. Jeg synes, der er så meget dårligt i verden, som jeg hverken har behov for at se mere af eller samle på. Jeg vil hellere samle på de gode øjeblikke og de gode hverdagsting, og derfor tænker jeg mere, at min profil er en samling af det gode, uden at det skal prøve at være et glansbillede.«

Caroline er derfor heller ikke bleg for at være ærlig på sin Instagram, både når dagene ikke helt er, som hun havde ønsket, når hun er præmenstruel, eller når produkterne ikke helt lever op til hendes standard. Hun håber også, at hun gennem sin Instagram kan få lov at påvirke sin følgere, og hun opfordrer dem for eksempel aktivt til at stemme og vil gerne stå ved, hvad hun selv stemmer.

»Jeg stemmer SF, det gør jeg altid. Jeg kan også godt finde på at være meget tydelig omkring, hvad jeg aldrig i mit liv ville stemme på.«

Alt i alt tror jeg cirka, at jeg bruger en halv time om dagen på aktivt at arbejde på min Instagram, resten af tiden jeg er på Instagram er bare for underholdningens skyld

Den hårfine grænse mellem det private og offentlige

På trods af at Caroline tjener penge på at dele billeder af sin hverdag, er der samtidig en hårfin balance mellem, hvad hun deler og ikke deler.

»Min kæreste og jeg har lige sat vores lejlighed til salg, og et par af dem, der følger mig, kommenterede, at de glædede sig til at se salgsopslaget. Det syntes jeg faktisk var helt vildt grænseoverskridende. De mente det jo bare sødt og som en kompliment. Men det er jo mit hjem, mit eget private hjem. Det har jeg det meget mærkeligt med, at folk skal se. Det har jeg også snakket en del med min mor om, og vi er blevet enige om, at hvis ikke der kommer nogen til det første åbent hus, så deler jeg det. Det er jo en chance for at få det ud til et stort publikum. Min mor pointerede også, at selv hvis der bare kommer én som faktisk er interesseret i lejligheden, og fire der kommer for at snage, så behøver den ene jo ikke vide, at de fire andre ikke også er interesserede,« siger Caroline med et stort smil. Det er altså vigtigt for Caroline at holde den klare balance mellem at dele ud af sin hverdag og dele ud af sit privat liv.

Billederne tager Caroline udelukkende på sin telefon

»Det tager mig som regel kun to minutter at stille op til billederne og tage et, jeg er tilfreds med. Så tager det måske tre minutter at redigere og cirka fem minutter at lægge op. Det er jo faktisk ikke ret meget tid. Alt i alt tror jeg cirka, at jeg bruger en halv time om dagen på aktivt at arbejde på min Instagram, resten af tiden jeg er på Instagram er bare for underholdningens skyld,« forklarer Caroline. Netop derfor kan det være svært for hende at fastsætte en pris:

»Jeg tror egentlig, at noget af det, jeg finder sværest, er at stille krav. Det der med at sætte en pris på sit eget arbejde kæmper jeg stadig med. Der må min kæreste ret ofte skubbe mig lidt.«

Foto: @carohoeck

Det hele menneske

Caroline arbejder som sådan ikke på at få flere følgere. Det er bare vigtigt for hende, at dem, hun har, er ægte mennesker, som hun kan have et forhold til. Hun får på mange måder det at være professionel Instagrammer til at fremstå temmelig let, men forklarer samtidig, at hun har brugt meget tid på at tænke over, hvad hun gør, og hvordan hun kan sørge for, at hun ikke taber sig selv i det.

»Der var engang, hvor jeg overvejede at lukke den helt ned, fordi jeg følte, at presset blev for stort. Da jeg i starten fik så mange følgere, var der lige et par måneder, hvor jeg ikke kunne finde ud af, hvad jeg skulle lægge op. Men så indså jeg, at det var begrænsninger, jeg selv skabte, og det fik mig til at gå tilbage til bare at lægge det ud, jeg havde lyst til,« fortæller Caroline og trækker på skuldrene.

»Nu har jeg bare bestemt mig for at dem, der vil følge med, må følge med, og dem, der ikke gider, de må lade være.«

Caroline pointerer også, at man skal huske sin fornuft, når man bruger Instagram. »Jeg tror også, jeg forventer, at folk godt selv kan regne ud, at verden ikke altid er skønne dage og lyse øjeblikke, men at der også er et helt menneske bag profilen, som har dårlige dage og et helt almindeligt liv,« siger Caroline, før hun forsvinder ud af døren på vej til en lørdag i projektarbejdets tegn.

Følg Caroline på Instagram

Hvis du vil følge Caroline på Instagram, kan du gøre det ved at klikke her.