‘Til kamp for videnskaben’ 
Artikel l 19.04.2018

Til kamp for videnskaben

A
Aktuelt
Artikel l 19.04.2018
3 min
March for Science i København i 2017. Foto: Joshua Tree Photography
Det er vigtigt at gøre opmærksom på videnskaben i en tid, hvor den har trange kår. Det mener arrangørerne bag ”March for Science”, som afholdes d. 22. april i tre danske byer.

Skrevet af

Sciencereport.dk

Videnskaben er udfordret for tiden. Mange mennesker oplever, at det med strømmen af Fake News kan være svært at skelne følelser fra fakta. Og forvirringen forstærkes af, at videnskabelige resultater ofte formidles med et lixtal, der gør dem svære at forstå.

På søndag kan du være med til at slå et slag for den evidensbaserede videnskab, når der afholdes March for Science i Aalborg, Århus og København.

Videnskaben er under pres

»Det er vigtigt at slå et slag for, at videnskaben i helt bred forstand er vigtig i vores samfund.«

Sådan starter lektor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet (AU) Olav W. Bertelsen vores telefonsamtale. Han er en af arrangørerne bag March for Science, og han mener, at det lige nu er ekstra vigtigt at sætte fokus på videnskaben. Alt for ofte bliver videnskabelige fakta nemlig ignoreret:

»Vi oplever jo, at samfundsdebatten kører i alle mulige retninger – væk fra det, der er underbygget, til rene ”synsninger”. Nogle politikere siger helt klart, at det er følelser, der skal drive politiske holdninger. Andre påstår, at de baserer deres politik på et videnskabeligt grundlag, men gør det i virkeligheden ikke.«

Olav Bertelsen refererer til en debat, der har huseret i det politiske system i den seneste tid. Debatten går på, i hvor høj grad politikere bør lægge vægt på hhv. videnskabelige fakta eller følelser, når de træffer beslutninger. I sommer spidsede debatten til, da Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup udtalte, at der ”ikke findes noget facit i politik – kun følelser og holdninger”(link).

Det er indstillinger som den, March for Science gerne vil gøre op med, fortæller Olav Bertelsen:

»Når videnskabelige fakta ignoreres i det politiske system, er det vigtigt at gøre opmærksom på, at det er videnskab, som gør, at vi er et moderne, oplyst samfund, der bliver drevet på en ordentlig måde, og hvor der er fremgang i vores måde at leve – og leve sammen på.«

»Nogle politikere siger helt klart, at det er følelser, der skal drive politiske holdninger. Andre påstår, at de baserer deres politik på et videnskabeligt grundlag, men gør det i virkeligheden ikke«

Videnskaben er akut nødvendig

Olav står ikke alene, når han vurderer, at det er vigtigt at sætte fokus på videnskaben. For nylig udtalte Carlos Moedas, EU’s forskningskommissær, at kun videnskaben kan løse de globale udfordringer, som verden står over for i dag.

Jens Degett, som er cand.scient. i biologi fra Københavns Universitet, formand for Danske Videnskabsjournalister og en anden af marchens arrangører, bakker op om Moedas’synspunkt:

»Jeg er fuldstændig enig med Moedas. Og til sagen hører også, at de politiske problematikker, vi ser, i virkeligheden ofte opstår på baggrund af et eller andet problem, som har en videnskabelig løsning. Det ser vi fx med krigen i Syrien, som mange mener har rod i tørke og klimaproblemer i området. Det er også derfor, at March of Science er vigtig. Ved at marchere på gaden viser vi politikere og beslutningstagere, at der er stor opbakning fra folket til, at videnskab skal tages alvorligt,« uddyber han.

Det er andet år March for Science bliver afholdt. Sidste år deltog mere end 100 byer rundt om i verden, og arrangørerne vurderer, at begivenheden var det største forskningsfremmende event nogensinde. Olav Bertelsen håber, at fremmødet i år vil være lige så stort:

»Forhåbentlig vil marchen tiltrække mange mennesker. Det er jo en lidt anderledes, afslappet form, hvor man bare kan komme og gå – og snakke lidt med nogle venner samtidig med, og det tror vi, er godt.«

Forskerne skal ud af elfenbenstårnet

Den anderledes form giver også mulighed for at skabe en tættere relation mellem videnskaben og almindelige mennesker, vurderer Olav:

»Marchen er en mulighed for at komme ud på gaden og vise, at vi ikke bare er sådan nogle, som lever i ”Elfenbenstårnet”, men at vi også kommer uden for fx AU´s gule mure. Derudover vil der være blogvognstaler undervejs på marchen, og om aftenen har vi i Århus et arrangement, hvor yngre forskere holder nogle korte faglige foredrag på værtshuset ”Mig og Ølsnedkeren”. Så på den måde prøver vi også at sætte fokus på at formidle videnskaben på en ny måde.«

March for Science´s ønske om at formidle forskning til almindelige mennesker ligger i forlængelse af et bredere fokus på forskningsformidling; et fokus, som bl.a. i november betød, at Danmark fik sin første professor i ”Offentlighedens forståelse for Videnskaben”.

Olav Bertelsen vil selv være at finde i menneskemængden i marchen i Aarhus – men han håber, at det vil være svært at se ham for folk:

»Vi havde en virkelig fin march i Aarhus sidste år, så jeg håber, at det glade budskab har spredt sig og der kommer flere på dén konto,« slutter han.

March for Science afholdes d. 22. april i København, Aarhus og Aalborg. I de fleste andre byer afholdes marchen d. 14. april, men marchens arrangører har valgt at udskyde marchen for på den måde at støtte ”Unge Forskere”-finalen, der afholdes samme dag i Forum i København. Marchen støttes af bl.a. Dansk Magisterforening, Danske Videnskabsjournalister, Astra og EathdayCPH.