‘Den sidste panik’ 
Artikel l 26.04.2018

Den sidste panik

A
Aktuelt
Artikel l 26.04.2018
8 min
(Foto: Peter Boier)
Sidste onsdag tørnede 298 håbefulde og nervøse journaliststuderende fra hele landet sammen med mediebranchen på Store Match Dag i Århus. Trods det nydelige officielle navn er dagen bedre kendt som "Panikdag". En følelsesladet dag, hvor sorg, glæde, kaos og panik på én og samme tid brager sammen i smilets by. Og med en ny ordning fra efteråret, var det sidste runde med panik i bunkeren.

Skrevet af

Lizette Knudsen

Nyhedsredaktør og skribent

En varm forårsdag midt i april står en kødrand af pænt klædte unge mennesker tæt pakket sammen foran lokalerne på DR og TV2 i Århus samt i foyeren på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) – i folkemunde kaldet “Bunkeren”. De venter på det berømte tågehorn. Lyden der i årevis har markeret, at arbejdsgivere, der sidder og venter i små lokaler rundt omkring på skolen, må kontakte de praktiksøgende. I år lyder hornet præcist klokken 13:30.

Og med den gennemtrængede lyd af aggressivt stadion breder en panisk ekstase sig. Kampen om at underskrive praktikaftaler i et kapløb mod tiden og andre studerende. Det er formentligt også lyden af en æra der slutter, da Store Match Dag fra efteråret flytter fra Århus til et nyt digitalt system, der skal afløse den nuværende model.

IT-system erstatter Panikdagen i Bunkeren

Praktikstederne afholder åbent hus-arrangementer og samtaler som normalt.

På Panikdagen frigives ansøgningerne til praktikstederne. De bruger det nye system til at angive om den studerende er favorit, sekundært valg eller uønsket.

På et tidspunkt låses systemet, og der åbnes et ’vindue’, hvor de studerende har 10 minutter til at beslutte, hvilket praktiksted de ønsker.

Når den studerende har valgt, låses de to parter sammen i en bindende aftale og ryger ud af systemet.

Herefter kan nye runder begynde, hvor praktikstederne sætter nye grønne markører ved de tilbageblevne studerende, og et nyt vindue åbnes.

Kilde: Journalisten.dk

Ved Journalisthøjskolens blågrønne hovedindgang står RUC-studerende Emma Bohn Vinkel iklædt løse, sorte bukser med en matchende sort top og beige Nike Air Max. Mavebæltet er nonchalant slynget henover overkroppen. Sammen med resten af RUC-flokken er hun nervøs og spændt, inden hornet lyder, og en arbejdsgiver forhåbentligt ringer med drømmepladsen.

»Jeg har lyst til at lægge mig ned og dø,” siger hun – dog med et skævt smil på læben – og fortæller, at hun blandt andet har søgt medier som Ekstra Bladet, Fagbladet 3F og P1 Orientering.

Der er i alt 44 RUC’ere, der har taget den lange vej fra København til Aarhus i håbet om at lande en praktikplads på lige det medie, de altid har drømt om. Klokken er 13:00, og der er samling i kantinen, hvor praktikkoordinator på RUC Maria Bendix Wittchen holder en peptalk. Nervøse blikke, trippende fødder og neglebidende studerende lytter intenst med.

Praktikkoordinator på Journalistik, RUC, Maria Bendix Wittchen holder peptalk for sine studerende, inden det berygtede tågehorn lyder, og Pandikdagen for alvor bliver skudt igang. (Foto: Adnan Al-Adhami)

Med en portion opløftende ord i bagagen sender Maria Bendix sine studerende ud i aulaen. Nu er det lige før. Klokken nærmer sig nemlig 13:30. Inden kapløbet for alvor går i gang, når nogle lige en cigaret i den varme forårssol, andre dribler en tur på toilettet, mens størstedelen bliver siddende og lukker sig inde i sig selv.

Klar, parat, start!

De studerende har været igennem et længere forløb op til Panikdagen. Hjemmesider, hvor deres kompetencer, kvaliteter og publikationer fremgår, er blevet slidsomt skruet sammen. De har rejst land og rige rundt for at få en kort “førsamtale” på medierne, som mest af alt minder om to minutters nervepirrende speeddating. Nu er et endegyldigt punktum blevet sat i en angstprovokerende ansøgningsproces, og medierne kan læse ansøgningerne indtil klokken 13:30, hvor dagen officielt sættes i gang. Nu er det nu!

Klokken er 13:30, og tågehornet lyder. Panikken spreder sig!

Sådan så det ud, da praktikkoordinator på DMJX Pia Færing - måske for sidste gang - truttede i tågehonet under onsdagens Panikdag. (Video: Mette Rolan Kjærsgaard)

Foyeren på DMJX eksploderer i hektisk aktivitet. Der går ikke mange sekunder, før de første telefoner begynder at ringe, og mange studerende sætter i spurt i forskellige retninger som en flok ivrige kloner af Usain Bolt, mens andre fortsat står ubekvemt stille med en larmende tavs telefon i hånden. Luften er tæt af nervøsitet. Temperaturen stiger og en odør af sved fylder foyeren. Den paniske stemning når loftet, og man skulle nærmest tro, at det hele var et spørgsmål om liv eller død.

Blot fem minutter er gået, og to piger omfavner hinanden midt i den kaosramte foyer. Nervøsiteten er erstattet med glæde, og deres øjne dugger over og bliver våde. RUC-studerende Josefine Emilie Fjelstervang og studerende på DMJX Vibe Lønstrup har begge landet en plads på Kristeligt Dagblad. Lige ved siden af de glædessprudlende piger står to studerende med tomme blikke og kigger misfornøjet med. De er stadig ikke blevet ringet op.

 

RUC-studerende Josefine Emilie Fjelstervang og DMJX-studerende Vibe Lønstrup få minutter efter, de har underskrevet en praktikaftale med Kristeligt Dagblad. (Foto: Lizette Knudsen)

Emma Bohn Vinkel kommer springende ned ad den grå og rustikke foyer – nærmest i en form for gadedrengeløb med et kæmpe smil på læben. En praktikplads på Ekstra Bladet er hjemme!

»Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv. Jeg er bare så glad – alt er lige som det skal være,« udbryder hun, mens hun fortsætter op ad gangen, hvor ansættelseskontrakten skal skrives under, og hvor fyldte champagneglas skal tømmes.

Og tomme det bliver de – for humøret er højt hos dem, der har fået en praktikplads.

Bum. Første fase overstået!

Fårene skilles fra bukkene

Efter godt og vel en halv times tid kommer der mere ro på kapløbet, og studerende, som endnu ikke har landet en plads, mødes i det berygtede Match Room.

Døren til det indelukkede klasselokale som i dagens anledning agerer Match Room står på vid gab, og en trykket stemning fylder hele rummet. De studerendes øjne vender mod den kridtfyldte tavle, hvor medierne, der fortsat mangler en praktikant, er skrevet op.

Og tavlen er fuld af pladser! Medier som Ekstra Bladet, Ritzau, Sjællandske Medier og Fyens Stiftstidende mangler fortsat praktikanter.

Tavlen i Match Room, der giver de studerende et overblik over de resterende pladser (Foto: Lizette Knudsen)

Praktikkoordinator Maria Bendix sidder på klasseværelsets kateder med sin computer i skødet, mens hun som en anden blæksprutte forsøger at jonglere mellem støttende ord til de påvirkede studerende og et overblik over, hvor mange RUC’ere, der fortsat mangler en plads.

»Lige nu ser det rigtig fornuftigt ud, men jeg har ikke det store overblik over, hvor mange studerende, der mangler en plads. Ekstra Bladet mangler fortsat, så en del er løbet derned,« fortæller hun.

En lang kø former sig foran Ekstra Bladets dør, hvor folk næsten falder oven i hinanden i håbet om at komme ind til en samtale før de andre.

 

RUC-studerende Christian Yttergren bliver kaldt ind som nummer seks.

Efter 45 minutter sætter Christian Yttergren et endegyldigt punktum på sin Panikdag, da han snupper pladsen foran næsen af 15 andre praktiksultne studerende. Et forløsende suk lyder fra den unge RUC’er, og smilet kommer atter til syne.

En følelsesmæssig rutsjebanetur som startede med et personligt nederlag, da telefonen forblev stille, men endte i en ekstatisk glæde – da kontrakten blev skrevet under – efter en tur i Match Room og to samtaler hos Ekstra Bladet.

De to RUC-studerende Emma Bohn Vinkel (yderst fra venstre) og Christian Yttergren (anden fra højre) samt deres fremtidige praktikantkollegaer på Ekstra Bladet. (Foto: Linette Krøger Jespersen)

»Jeg har virkelig været hele følelsesregistret igennem i dag. Det er en ambivalent følelse, jeg sidder tilbage med. Det var et kæmpe nederlag for mig, at ingen ringede mig op, og nu har jeg lige skrevet under på en praktikaftale med Ekstra Bladet. Da de lagde kontrakten og kuglepennen på bordet, pressede tårerne sig på, men nu er det bare en kæmpe forløsning, og jeg kan næsten ikke forstå det,« fortæller han og sætter kursen mod den varme forårssol, hvor de andre studerende er godt i gang med at hælde øl i svælget.

En onsdag i sorg og glæde

Halvanden time er gået, og klokken har passeret 15:00. Folk har forladt Match Room, og luften er gået af ballonen. Panikdagen er forbi!

En flok RUC’ere står samlet rundt om to kasser øl foran Journalisthøjskolen. Solens stråler titter frem fra skydækket, og for langt de fleste er der noget at skåle for og smile af. Samtalerne går på, hvor vild en oplevelse hele processen har været, og hvor lykkelige folk er for at have fået en plads.

Mille Ørsted, Josefine Emilie Fjelstervang og Emma Bohn Vinkel landede en praktikplads på henholdsvis DR Nyheder, Kristeligt Dagblad og Ekstra Bladet. Det fejrede de med kolde øl i den lune forårssol. (Foto: Lizette Knudsen)

Men ikke alle kan være med på den samtale. 67 studerende fra hele landet rejser nemlig hjem fra Aarhus uden en underskrevet praktikaftale. En af dem er RUC’er Amanda Schmidt Hansen.

»Jeg havde regnet med det og vidste det egentlig også godt på forhånd. Både TV2/Nyhederne og TV2/Lorry havde ringet efter samtalerne og fortalt mig, at jeg var super god og dygtig, men det var bare ikke et match lige nu. Min plan er også at fortsætte med at arbejde, hvilket også er grundlag for, at jeg kun har søgte to steder,« fortæller hun med ro i stemmen.

RUC-studerende Amanda Schmidt Hansen drager mod København uden en praktikplads i bagagen, men yderst fortrøstningsfuld for fremtiden og i godt humør. (Foto: Lizette Knudsen)

Holdånd – et ord der i den grad beskriver RUC. Også på Panikdagen hjalp og støttede de studerende dem, som forlod dagen uden en underskrevet kontrakt. For ligesom de foregående år kan langt de fleste få en praktikplads de efterfølgende dage, hvilket Maria Bendix Wittchen også håber på vil ske.

»Status er, at 53 RUC’ere søgte en praktikplads, og 42 havde fået en, da dagen var omme. Flertallet fik pladser, som var en af deres førsteprioriteter, så samlet set er det et fint resultat. Jeg håber naturligvis, at de sidste 11 også får en plads i hus i den kommende tid. Vi ved fra de sidste ansøgningsrunder, at der kommer nye pladser i de kommende dage, så vi håber, at de studerende og medierne finder hinanden,« fortæller hun.

Dagen, som de mange journaliststuderende har forberedt sig på siden februar, lakker mod enden. Men på trods af de mange måneders forberedelse er dagen i dag også et vidnesbyrd på, at Panikdagen aldrig er noget, man kan vide sig helt sikker på. Alt kan ske. Det eneste, man kan vide sig sikker på, er, at en kold øl altid gør godt på en hektisk dag – hvad enten man skal dele sine glæder eller sine frustrationer med sine medstuderende.

Da klokken nærmer sig 17:00 er dagen i det århusianske endegyldigt overstået. Nu drager RUC’erne tilbage mod Hovedstaden med hovederne og kroppene fyldte af noget, der ligner hele følelsesregisteret – velvidende at de måske var de sidste til at vidne den notoriske lyd af tågehornet på Panikdag.

Der blev sunget højt og drukket massevis af øl på den lange tur hjem fra en hæsblæsende Pandikdag. Lad os håbe, at de RUC-studerende skriver bedre, end de synger. (Video: Adnan Al-Adhami)

Sådan gik årets Panikdag

  • 231 underskrifter blev sat på årets Panikdag
  • DMJX, journaliststuderende: 120 ud af 155 fik en plads.
  • DMJX, TVM’erne: 11 ud af 15 fik en plads.
  • RUC: 35 ud af 44 fik en plads.
  • SDU: 65 ud af 84 fik en plads.
  • 67 står uden en praktikplads efter Panikdagen
  • 22 praktiksteder mangler fortsat en praktikant
  • Ni RUC-studerende sikrede sig en praktikplads før årets Panikdag
  • Kilde: Journalisten.dk