‘Fradrag skal mindske piratkopiering af studiebøger’ 
Artikel l 03.05.2018

Fradrag skal mindske piratkopiering af studiebøger

A
Aktuelt
Artikel l 03.05.2018
3 min
DF foreslår fradrag i kampen mod piratkopiering af studiebøger. V og S er ikke overbeviste. Foto: Cathrine Marie Nørgaard
Den bedste løsning på piratkopiering af studiebøger er ifølge Dansk Folkeparti en fradragsordning. Hos Venstre frygter man dog, at ordningen kan misbruges.

Skrevet af

Cathrine Marie Nørgaard

Journalist

Anja Hauge

Journalist

En undersøgelse foretaget af RUC Paper viser, at piratkopiering af studiebøger i Danmark er et stort problem. Ifølge Dansk Folkeparti skal fradrag på studiebøger få de studerende til at vælge den originale bog frem for en piratkopieret version.

»Det er et generelt problem med piratkopiering, og det er jo ikke kun på bogområdet. Man underminerer markedet – ikke kun for producenten, men også for dem, som står bag produktet. Derfor har vi også tidligere i Dansk Folkeparti foreslået en fradragsordning på studiebøger for studerende,« siger Alex Ahrendtsen, som er kulturordfører for Dansk Folkeparti og medlem af Uddannelses- og Forskningsudvalget.

Undersøgelsen viser, at hele 61 procent af de danske studerende på videregående uddannelser har modtaget en piratkopieret studiebog. Over halvdelen af de studerende angiver bøgernes pris som grunden til, at de bruger piratkopierede studiebøger. Det er en af grundene til, at Alex Ahrendtsen ser en fradragsordning som den ideelle løsning på problemet:

»Så giver vi i hvert fald de studerende en mulighed for at købe bøgerne lovligt samtidig med, at man sikrer, at producenterne bag bøgerne stadig får en indtjening,« forklarer Alex Ahrendtsen.

»Jeg har stor empati for de studerendes økonomiske situation, men jeg støtter ikke, at det er ad den vej, man gør op med ulovligheder,« siger Mette Reissmann, Socialdemokratiets uddannelsesordfører

Skepsis hos V og S

Det er dog ikke alle i Folketinget, der ser fradrag som den ideelle løsning til at gøre op med de studerendes piratkopiering. Hos Venstre er den store bekymring, om fradragsordningen kan misbruges af de studerende til at købe andet end pensumlitteratur.

»Generelt synes jeg, man skal være påpasselig med at lancere alverdens forskellige fradragsløsninger, også fordi det kan omgås. Hvem garanterer, at det er studiebøger og ikke alle mulige andre bøger, man bruger fradraget på?« siger Louise Schack Elholm, som er skatteordfører for Venstre.

Heller ikke Socialdemokratiet ser fradrag som vejen frem. Ifølge Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann, skal man passe på med at blande det retspolitiske sammen med den økonomiske politik.

»Jeg har stor empati for de studerendes økonomiske situation, men jeg støtter ikke, at det er ad den vej, man gør op med ulovligheder. Selvfølgelig hænger det sammen med økonomien; men rent retsmæssigt, kan man sige, altså, skal man så også sætte bøderne ned, fordi der er nogen, der ikke kan betale bøderne? Jeg tror ikke, det er vejen frem,« siger Mette Reissmann.

Mette Reissmann frygter, at en fradragsordning indirekte vil signalere en forståelse for det lovbrud, de studerende begår, når de anvender piratkopieret materiale. I stedet mener hun, at man skal sætte hårdere ind over for de studerendes brug af piratkopierede studiebøger.

»Man kan ikke legitimere en lovovertrædelse ved så ovenikøbet at give dem en økonomisk rabat. Så skal man i stedet hæve bøderne. Hvis man bliver nuppet i at bruge en piratkopieret studiebog, så skal der virkelig være nogle bøder, som kan mærkes,« siger Mette Reissmann.

 

»Jeg vil først gerne se en model for, at fradrag rent faktisk kan løse problemet, og at man kan sikre sig, at ordningen ikke vil blive misbrugt,« siger Louise Schack Elholm, Folketingsmedlem for Venstre

Markedet som løsning

Louise Schack Elholm fra Venstre er til trods for sin skepsis ikke lige så afvisende over for fradrag som Mette Reissmann fra Socialdemokratiet. Hun ønsker dog først mere information om, hvorvidt en fradragsordning rent faktisk vil få den ønskede effekt.

»Jeg vil først gerne se en model for, at fradrag rent faktisk kan løse problemet, og at man kan sikre sig, at ordningen ikke vil blive misbrugt,« siger Louise Schack Elholm.

Indtil da mener hun, at man skal se sig om efter andre løsninger. Ifølge Louise Schack Elholm kan den løsning sagtens ligge hos bogbranchen. Markedet kan nemlig gøre meget selv for at komme piratkopiering til livs.

»Det kan for eksempel være, at nogle af forlagene kan gå sammen og udarbejde en abonnements- eller e-bogsløsning, hvor man kan abonnere på studiebøger. Det har musikbranchen gjort. De klagede jo i mange år over, at der blev piratkopieret musik, og i dag streamer alle folk musik,« siger Louise Schack Elholm.

Alex Ahrendtsen er åben over for andre idéer end fradrag og kan sagtens se streaming som en løsning. Det kræver dog, at markedets spillere vil gå sammen om en løsning, og derfor tror Alex Ahrendtsen på, at fradrag er den mest realistiske løsning på nuværende tidspunkt. I sidste ende ærgrer det ham dog, at det overhovedet er nødvendigt at bekæmpe de studerendes brug af piratkopierede studiebøger, eftersom de studerende allerede får økonomiske støtte til studiet.

»De får jo SU fra staten, og de får mange penge i SU fra staten. Den mest favorable i verden; der findes simpelthen ikke noget tilsvarende andre steder. Og derfor er det for dårligt, at det sker, men fristelsen er der jo, det indrømmer jeg,« siger Alex Ahrendtsen.