‘5 skarpe råd til den nye studerende (garvede RUC’ere må gerne være med)’ 
30.08.2018

5 skarpe råd til den nye studerende (garvede RUC’ere må gerne være med)

A
Aktuelt
30.08.2018
5 min
Ny på studiet? Så er der lige fem ting her, som vi vil anbefale, at du sørger for at gøre, mens du læser. Du kan takke os senere.

Skrevet af

#1 Deltag – både socialt og fagligt

Det kan virke overvældende at kaste sig ud i RUS-ture, tillidsøvelser, fester, studenterpolitik, Bourdieu-læsegrupper, korsang og relevant studiejob fra dag ét. At være engageret både socialt og fagligt er tid, der er godt givet ud; men vælg med omhu, så du ikke bliver overvældet. Hold balancen i kalenderen, så der både er tid til det sociale og det faglige. Begge dele er vigtigt, og de netværk, du danner, kommer dig til gode i resten af din studietid.

#2 Tag dig selv og dit studie alvorligt

Det lyder banalt, men på universitet går du ikke i skole, og du har ikke lærere. Du studerer – du er studerende – og du har undervisere. Du er her (forhåbentligt) af egen fri vilje. Så det er dit ansvar at få skabt et godt studieliv. Læs din studieordning, dine kursusbeskrivelser og eksamensregler godt igennem, så du kender både din ret og pligt, tal med dine undervisere, hvis du er i tvivl om noget. Brug lidt tid på at finde ud af hvem, der kan løse hvilke problemer – og hvilke du selv står med. Og selvfølgelig – læs din universitetsavis.

#3 Fokuser ikke på karakterer

Det her er farligt letkøbt at sige – for selvfølgelig er det sjovere at få 12 end 02. Men ikke desto mindre er det vigtigste, at du rent faktisk lærer noget. Især i starten af din uddannelse er der mulighed for at give den lidt gas og prøve noget nyt af, for eksempel når I skal skrive projekt. Tænk uden for boksen, mens du kan.

#4 Tænk over, hvad du gerne vil med din uddannelse

Tal med andre, der har læst det samme fag, find studierelevant job, hvis du kan, og prøv virkeligheden af i praktik. Det er nu, du har chancen for at finde ud af, om du er på rette vej. Der er også mulighed for at udarbejde projekter i samarbejde med virksomheder, og undervejs er der ofte lejlighed til at tale med karriererådgivning hos for eksempel fagforeningerne eller komme til karrieremesse, for her har de ofte forskellige uddannelsesarrangementer, hvor kandidater fortæller om deres arbejdsliv.

#5 Malk din studierabat

En SU rækker ikke langt, så kig dig godt for og hiv studiekortet frem før Dankortet. Der er rigtig mange muligheder for at få studierabat på alt fra vandflyverbillet fra København til Århus, til tandlægeregningen til software hos Adobe og noget så finkulturelt som halv pris på koncertbilletter hos DRs kor og orkestre.