Fem historiestuderende fra RUC er blandt de nominerede til årets Arbejderhistoriepris for deres semesterprojekt. Vinderen afsløres lørdag den 6. oktober på årets Arbejderhistoriefestival på Arbejdermuseet.
Det er Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek, Arbejdermuseets Venner og Selskabet for Arbejderhistorie, der står bag prisuddelingen, som er en hyldest og påskønnelse af udvalgte studerendes enestående bedrift og biddrag til arbejderhistorien.
Adam Travis Stoltenberg, der er et af medlemmerne i den nominerede gruppe, lægger ikke skjul på, at nomineringen har givet dem et selvtillidsboost.
»Det er ret vildt, da det er sjældent, at vi studerende bliver anerkendt på den måde, og det er fedt, at det ikke er et ligegyldigt projekt, men at det kan bruges til noget samfundsmæssigt. Det viser, at vi kan lege med på den større, tungere, akademiske bane,« siger Adam Travis Stoltenberg.
Deres projekt er en undersøgelse af, hvordan de danske frivillige i Den Spanske Borgerkrig blev retsforfulgt, da de kom hjem til Danmark, fordi det var ulovligt at deltage i krigen som frivillig. Den erklærede historie var, at de blev retsforfulgt, men gruppens nærlæsning af domstolenes arkiver i Rigsarkivet viser faktisk, at de blev benådet.
Domstolenes arkiver blev altså for første gang brugt til at undersøge retsforfølgelsen af de danske spaniensfrivillige.
Gruppens indsats blev honoreret med et 12-tal.
Et af gruppemedlemmerne Julie Louise Pagh Bjørton sidder og studerer Domstolenes arkiver i Rigsarkivet. Foto: Adam Travis Stoltenberg
Et eksempel på en ansøgning om benådning inde fra Rigsarkivet. Foto: Adam Travis Stoltenberg
De nominerede og prismodtagerne er som oftest studerende, der anerkendes for deres ph.d.- eller specialeafhandlinger om arbejderhistorie. Kun én enkelt person kan prale af at have modtaget prisen for en bacheloropgave, siden den blev stiftet i 1999. Historiegruppens præstation er, ifølge formanden for Selskabet for Arbejderhistorie (SFAH), heller ikke til at tage fejl af.
»Lad mig sige det sådan: Det er første gang nogensinde, at en kollektiv gruppe er nomineret, sædvanligvis er det kun enkeltpersoner, « siger Mads Bruun Pedersen, der er formand SFAH.
Hvis det et år vurderes, at der ikke er kvalificerede kandidater, bliver prisen ikke uddelt. Det er sket to gange i prisens historie.
Stoltheden over at blive udpeget som værdig kandidat til prisen, er også til at tage og føle på blandt de nominerede gruppemedlemmer.
»Vi er selvfølgelig utroligt stolte og overraskede over at have lavet et så unikt projekt og den interesse, det har fået, da det normalt kun er kandidater og ph.d.ere, der bliver nomineret,« siger Troels Styrbjørn Hummelgren.
Det var en RUC’er, der sidste år løb med prisen for sin ph.d.-afhandling.
Prisen blev første gang uddelt i 1999.
Prisen er sponsoreret af tre organisationer:
Organisationerne betaler hver 5000 kr. til præmiesummen, der derfor samlet lyder på 15.000 kr.
Det er et uafhængigt udvalg, med en repræsentant fra hver af de tre organisationer, der udvælger tre nominerede ud fra de indstillede kandidater. Herefter kårer de en vinder ud af de tre nominerede.
Vinderen forpligtiger sig til at holde et foredrag om sin afhandling og til at skrive om emnet i tidsskriftet Arbejderhistorie.