‘Den Grønne Studenterbevægelse blev kickstartet på Roskilde Universitet’ 
Artikel l 25.10.2018

Den Grønne Studenterbevægelse blev kickstartet på Roskilde Universitet

A
Aktuelt
Artikel l 25.10.2018
4 min
Foto: Cecilie Uhre Jørgensen
I et grupperum på RUC en tirsdag eftermiddag i oktober afholdt Den Grønne Studenterbevægelse, med Frederik Roland Sandby i spidsen, det første opstartsmøde. Fremmødet var positivt, og der blev snakket mål, ideer og opstart af bevægelsen på universitet.

Skrevet af

Cecilie Uhre Jørgensen

Skribent

Den Grønne Studenterbevægelse får stille og roligt skabt mere og mere opmærksomhed omkring sig selv, og med møder hver anden mandag i Studenterhuset i København, og arrangementer som blandt andet Den Grønne Endagsfestival, er bevægelsen ved at få sit navn på flere og flere læber. Nu er det tid til at etablere studenterbevægelsen på RUC også. Det var i hvert fald målet for Frederik Roland Sandby, en af stifterne af Den Grønne Studenterbevægelse, da han holdt et opstartsmøde d.16. oktober.
Mødet blev skudt i gang af et spørgsmål:
»Hvad skal Den Grønne Studenterbevægelse være på RUC?« spurgte Frederik Roland Sandby ud i lokalet.
»Ungdommens stemme i forhold til klimaforandringer,« foreslog en fremmødt studerende. 

Hvad gør vi med klimaforandringerne?

Frederik Roland Sandby foreslog dernæst to overskuelige fokuspunkter, som var forholdsvis nemme at gå til i forhold til ideudvikling. Det ene var at gøre Roskilde Universitet Co2-neutralt, det andet var at få flere studerende fra RUC til at deltage i møderne og blive en del af bevægelsen

 

Forslag om pant på genanvendelige plastikbakker i kantinen, bedre affaldssortering, brev til bestyrelsen omkring investeringer i olie, gas og kul samt diskussion af hvordan, vi får bevægelsen på RUC til at vokse, og hvorfor det er vigtigt, at den vokser, blev vendt og drejet af de fremmødte studerende og Frederik Roland Sandby.

Zabrina Møller Pedersen, der er 25 år og 1. semesterstuderende på HumBach, deltog i mødet, fordi hun altid har gået meget op i miljø.»Jeg overvejer at læse miljøplanlægning og kommunikation og vil meget gerne arbejde med miljø i fremtiden,« siger hun.

Om klimaforandringerne tænker Zabrina Møller Pedersen, at det er muligt at gøre en forskel og ændre på den kurs, der ellers er sat.

»Jeg tror godt, at Den Grønne Studenterbevægelse kan ændre noget ved den retning, klimaforandringerne har. Der er stor entusiasme, og med blod, sved og tårer kommer vi langt«, afslutter hun.

Zabrina Møller Pedersen, 25 år og 1. semesterstuderende på HumBach. Foto: Cecilie Uhre Jørgensen

Der var mange forskellige forslag til initiativer oppe at vende ved mødet. Blandt andet valgte to tyske udvekslingsstudenter, at de ville dele brochurer ud ved broen og møde de studerende, der kommer fra toget på vej mod undervisningen. På den måde kan de skabe opmærksomhed omkring bevægelsen og få flere RUC’ere til at deltage i den.

En anden fremmødt tog teten i forhold til at skrive et brev til bestyrelsen omkring de investeringer, RUC har i olie, kul og gas. Et brev, der skal indeholde underskrifter fra så mange RUC-studerende som muligt for at lægge pres på bestyrelsen, så investeringerne forhåbentlig kan stoppe.

Levy Orlando, der oprindeligt er fra Tyskland og læser kommunikation og international politik på 3. semester som en del af sin udveksling, fortæller, at han kom til mødet i dag efter at have hørt om det fra Frederik Roland Sandby. De to mødtes til den såkaldte klimavandring, der fandt sted d. 8. september.Han synes, at det er skørt, at der stadig findes folk, der benægter klimaforandringerne.»Hvis vi ikke stopper temperaturforandringerne inden for de næste 20 år, så er konsekvenserne, at mange må flygte, og at havene stiger. Det værste er, at det kommer til at gå ud over de folk, der forurener mindst og har færrest ressourcer,« mener han.

I forhold til, hvor stor en forskel Den Grønne Studenterbevægelse kan gøre, er han lidt mindre entusiastisk end Frederik Roland Sandby.»Jeg bor her kun ét år, og jeg ved ikke, hvor meget politikerne lytter til bevægelsen, men hvis et tilstrækkeligt antal mennesker bliver en del af den, så tror jeg måske godt, at vi kan rykke på noget,« fortæller han.

Levy Orlando kommer fra Tyskland og læser kommunikation og international politik på 3. semester. Foto: Cecilie Uhre Jørgensen

Fremtidige mål for Den Grønne Studenterbevægelse på RUC

Frederik Roland Sandby havde kun booket mødelokalet i en times tid, men folk var meget entusiastiske og iderige, så mødet blev ved lidt længere end beregnet.

For at næste møde skulle blive endnu bedre, blev det aftalt, at alle fremmødte skal prøve at holde et kort oplæg på de kurser, de er tilknyttede. Oplæggene har til formål at få endnu flere folk engagerede i bevægelsen. Alle blev opfordret til at tage et par venner med til næste møde.

Næste møde bliver holdt d. 30. oktober fra 12-13 på RUC. Her skal der kreeres banner og måske diskuteres, hvordan kantinen på RUC kan blive mere grøn og miljøvenlig