‘Minister: Krænkelsesdebatten er kørt ud på et sidespor’ 
Artikel l 20.12.2018

Minister: Krænkelsesdebatten er kørt ud på et sidespor

A
Aktuelt
Artikel l 20.12.2018
2 min
Fotograf: Steen Brogaard
Uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers mener, at unge universitetsstuderende skal slappe af med at føle sig krænket, skriver Berlingske.

Skrevet af

Tommy Ahlers (V) har fulgt debatten i de mange historier om krænkelser på ikke mindst Københavns Universitet, hvor studerende klager over sexisme, racisme og udklædningsfester, skriver avisen.

Nu er ministerens bekymring blevet så stor, at han råber vagt i gevær såvel til universiteterne som de studerende.

»Jeg har behov for at sige: Pas nu på,« understreger Tommy Ahlers til Berlingske og fortsætter:

»Jeg kan godt forstå, at der er et behov for at tage mobning og seksuelle krænkelser seriøst. Det skal universiteterne gøre, men de skal virkelig også være opmærksomme på, hvor vigtig en rolle de har som samfundsbærende institutioner. Det må ikke ende i en glidebane, hvor vi er bange, og vi ikke tør føre den frie samtale,« siger han.

Tommy Ahlers ønsker ikke at ændre universitetsloven, men han opfordrer KU til at overveje de nye regler om nultolerance. Ministeren opfordrer i særdeleshed KU til at være opmærksom på det, han kalder ”det subjektive krænkelsesbegreb”.

Det er farligt. Det rummer et element af, at de krænkelser, vi gerne vil til livs – de alvorlige, interpersonelle krænkelser, de upassende og de nedsættende – bliver overskygget, hvis det kommer til at handle om alt muligt andet, siger Tommy Ahlers til Berlingske.

Hele debatten om krænkelse på universiteter kommer ikke bag på ministeren. Udviklingen af diskussionen om krænkelser på de videregående uddannelser er nemlig begyndt at finde vej til samfundsdebatten, og den udvikling er ifølge Tommy Ahlers påvirket af en globalisering, som de danske universiteter er påvirket af med bl.a. mange udenlandske studerende, skriver avisen.