‘Dagbog fra Tunet: En RUC-studerende flytter i bofælleskab med studerende og flygtninge’ 
07.02.2019

Dagbog fra Tunet: En RUC-studerende flytter i bofælleskab med studerende og flygtninge

A
Aktuelt
07.02.2019
6 min
Foto: Line Høvik Søby
Bofælleskabet Tunet tæt på RUC danner ramme om en række boliger for studerende og flygtninge. Håbet er at fremme både integrationen og studiemiljøet i Trekroner. De første beboere er nu rykket ind i nybyggeriet. Blandt dem er RUC-studerende Line Høvik Søby. De næste måneder kan du følge hendes dagbog fra et projekt, der indtil videre byder på både et oversvømmet vaskeri og muddermarker, men også kagefællesskab og gode naboer.

Skrevet af

Line Høvik Søby

Skribent

Afslag og nedture. Sådan er boligmarkedet i disse dage, og det mærkede min kæreste og jeg på første hånd, indtil heldet tilsmilede os, og vi blev tilbudt en lejlighed i juli 2018. Jeg pakkede mine ting og flyttede fra 1960’er-betonblokken med de utætte vinduer i Hvidovre på Vestegnen til bofællesskabet Tunet i Trekroner. 

Der var særligt tre store trækplastre ved det almene bofællesskab Tunet: Det er vores, der er en billig husleje, og det er tæt på RUC, hvor vi begge studerer. Tunet er egentlig et økologisk dyrkningsfællesskab, der også har til formål gennem bofællesskabet at integrere flygtninge i Roskilde kommune, men for at være helt ærlig: For os var det frynsegoder i forhold til lykken ved, at vi kunne starte vores lille liv sammen på de 43 kvadratmeter, der for kort tid siden blot var en mark. Vi skulle være flyttet ind 1. november, men trods den tørre sommer, så kom der vandskade i nybyggeriet. Halvanden måneds forsinkelse senere kunne vi overtage vores lejlighed.

Et projekt med børnesygdomme

Det er helt nyt herude; så nyt, at når jeg sidder frysende med min morgensmøg og kaffe på terrassen, kan jeg se isen splintre som glas i de stadig friske fodspor efter håndværkerne i det dybe mudder, der omkranser bebyggelsen. Der er ikke græs eller blomster herude endnu, så alle haver dekoreres i stedet med grus, sten, mudder og vandpytter – enkelte steder også et par ledninger og rør, som stikker spontant op af jorden.

Fakta om Tunet:

  • Et bæredygtigt bofællesskab, som er udviklet i samarbejde mellem Københavns Almene Boligselskab (KAB) og Roskilde Kommune.
  • Består af 62 boliger, hvoraf 38 er ungdomsboliger, 20 er flygtningeboliger, og 4 er familieboliger.
  • Formålet med Tunet er, at der skal tilbydes billige boliger til både studerende, flygtninge og familier i Roskilde Kommune for at fremme både integrationen og studiemiljøet i Trekroner
  • Et dyrkningsfællesskab, hvor beboere i samarbejde skal drive fælleshaver samt varetage vedligeholdelsen af udendørsarealerne og bygningerne.

Som alt nyt har Tunet også haft børnesygdomme. Man skulle for eksempel ikke tro, at et indflyttersyn på 43 kvadratmeter kunne tage halvanden time. Vi mente nu engang, at gulvet, der er sunket i hjørnet af soveværelset, malingpletterne på gulvet, brættet, der var flækket på den lille terrasse, hakket i emhætten, hakkerne i dørkammene, hullet i væggen, de sprukne fuger, det defekte el-skab og de for korte gulvbrædder i stuen skulle med i rapporten. Undervejs så vi stille og roligt det gode humør forsvinde fra den eksterne tilsynsmands øjne for at blive erstattet med en opgivenhed over byggeriet. Han sluttede af med en bemærkning om, at de (håndværkerne, red.) måske havde haft lidt for travlt.

Jeg er jo enig, men i det mindste er der god isolering – og det trækker slet ikke fra vinduerne. Vi har for det meste også varmt vand, og det er jo heller ikke altid, at der falder støv fra taget ned på vores komfur gennem emhætten, når det blæser. Min kæreste og jeg er dog heldige: Vi har ikke, i modsætning til mange andre beboere herude, oplevet, at vores strøm og vand gik spontant. Det er vi glade for især i betragtning af, at det er vinter.  

Når tingene går galt, er beboerne til gengæld gode til at hjælpe hinanden. Vi har en fælles Facebook-gruppe, hvor man poster alt fra opslag om, at man skal sortere pap fra papir (hvilket viser sig at være svært for mange) til fællesaktiviteter, eller hvis nogen giver gamle møbler væk.

Foto: Line Høvik Søby

Fælles om rengøring, kage og oversvømmelse i vaskeriet

Når tingene går galt, er beboerne til gengæld gode til at hjælpe hinanden. Vi har en fælles Facebook-gruppe, hvor man poster alt fra opslag om, at man skal sortere pap fra papir (hvilket viser sig at være svært for mange) til fællesaktiviteter, eller hvis nogen giver gamle møbler væk. Det bedste råd, som er slået op, var da nogle fandt en løsning på, hvad der nok er det 21. århundredes mest uigennemtænkte badeværelsesdesign: Der er skydedør, så når man er i bad, kan man ses gennem glasset i hoveddøren. Løsningen: Sæt en skinne op i mellemrummet mellem dør og væg. Så blev der lagt både billeder og guide ud på Facebook til frit brug. Det er dog ikke kun på Facebook, at fællesskabet kommer til udtryk. Da vores støvsuger brød sammen, to timer før mine fødselsdagsgæster kom på besøg, lånte vi naboens. Da vi leverede den tilbage, fik vi endda to friskbagte cookies med i hånden, så da jeg bagte kage forleden, røg der også et par stykker ind til naboen som tak. Det viser sig, at Tunet også kan være et kage-fællesskab. 

Da vi ikke har noget ejendomskontor (hvilket gør huslejen en del billigere), skal vi selv stå for vedligeholdelsen af ejendommene. Vi tager på skift snerydningen, hjælper til med installation af lamper, maler træværk, og hvad der ellers er behov for hjælp til. For tiden oversvømmes vaskeriet, hver gang man vasker tøj, og der går alle beboere sammen om at sende mails til boligselskabet i stedet for, at én person står med hele opgaven. 

Til foråret skal vi selv plante en urtehave på marken omme bag ved husene, hvilket jeg personligt frygter. Planter har det med at visne og dø, blot jeg kigger på dem. Til gengæld kan jeg installere et komfur uden at få stød eller kortslutte hele Trekroners el-netværk, så jeg må kompensere på den måde. Her vil jeg godt sende en tak ud til min far, som forudså, at jeg skulle flytte hjemmefra en dag og derfor lærte mig alt fra brugen af en boremaskine til elinstallation. 

Før min kæreste og jeg flyttede ud i Tunet, frygtede jeg, at jeg skulle bo på landet. Jeg frygtede, at mit sociale liv ville tage skade af den tvivlsomme offentlige transport i Trekroner.

Foto: Line Høvik Søby

Foto: Line Høvik Søby

Flere flagermus – færre Big Mac’s

Før min kæreste og jeg flyttede ud i Tunet, frygtede jeg, at jeg skulle bo på landet. Jeg frygtede, at mit sociale liv ville tage skade af den tvivlsomme offentlige transport i Trekroner. Når man går mellem bygningerne om aftenen kan man høre flagermusene suse, og uglen kukke. Der er ikke noget lys fra byen, der blokerer stjernerne, og selvom det er vinter, så vågner man nogle gange til duften af landbrug (gødning, red.). Men der er også en ro i det. Vi kan slappe af herude. Plus: Vi sparer mange penge på junkfood, fordi ingen af os gider cykle op til hverken pizzeriaet eller Fakta, når vi er dovne. Så står den på rugbrødsmadder i stedet. 

Mit sociale liv har heller ikke taget skade – i hvert fald ikke endnu. Selvom vi kun har boet her i kort tid, så har jeg dejlige venner, som gerne tilbyder en seng at sove i, hvis torsdags-bajeren i RUCbar skulle bevæge sig indad mod København. På min fødselsdag blev jeg endda lovet varme boller og røræg, hvis jeg overnattede hos min veninde. Byturen varede længe nok til, at jeg kunne tage morgentoget hjem, men det varmer da, at mine venner også er klar på omstillingen. Det har åbenbart aldrig været en del af mine overvejelser, at jeg burde tage færre hverdags-byture. 

Selvom der lige nu er mange omstillinger, og alting ikke er helt færdigt i Tunet endnu, så kan man indtil videre sammenligne Tunet med en McDonald’s burger: Den ligner ikke den på billedet, men den smager dejligt alligevel. Vi har pakket den sidste flyttekasse ud, haft familien til middag for første gang, og nu vil jeg tage gummistøvler på og gå over for at vaske noget tøj.