‘Q&A med Anders Gredal Berner: Fra RUC til ejer af Rollespilsakademiet’ 
Interview l 07.02.2019

Q&A med Anders Gredal Berner: Fra RUC til ejer af Rollespilsakademiet

S
Studieliv
Interview l 07.02.2019
5 min
Foto: Dejan Obretkovic
Anders Gredal Berner er ejer af Rollespilsakademiet og havde med egne ord en vidunderlig tid på RUC, hvor han brugte tid på at dykke ned i projekter samt at være aktiv i flere forskellige råd. Lige fra Studenterrådet til RUC’ers by Choice.

Skrevet af

Søren Bergstein Nielsen

Hvad laver du i dag?

»Jeg laver forskellige ting. Jeg er chefkonsulent for Rollespilsakademiet, som er et internationalt firma med op til 25 ansatte. Derudover er jeg udviklingskonsulent i Rollespilsakademiets landsforening Bifrost, som står for kreativ udvikling af børn og unge.

Jeg er også ansat i et EU-projekt, ”Lappers of The World”, der har som formål at skabe en verdensorganisation for rollespillere. Modsat Spejderbevægelsen eller Fifa for fodbold er der ikke nogen, som har gjort det for os endnu.«

Foto: Dejan Obretkovic

Du virker som en travl mand?

»Ja, der er nok at se til… Men hvis der er noget, som RUC lærte os, så var det at tackle det fleksible arbejdsmarked.«

Hvorfor valgte du RUC?

»Jeg ville gerne læse noget med forvaltning, da jeg ønskede et mere samfundsorienteret blik på rollespil. Derudfra fandt jeg en linje med Performance Design på RUC, hvor der var aktiv læring – og det var lige det, som jeg søgte efter.«  

Fik du så valgt Performance Design? 

»Ja, jeg endte med at læse den samfundsvidenskabelige bachelor med Performance Design som hovedfag og Virksomhedsstudier som det andet.«

Hvordan har din oplevelse været som studerende på RUC?

»Jeg synes, det var en vidunderlig tid at være studerende på RUC – samtidig en spændende tid at være studerende generelt.  Jeg deltog blandt andet i de protester, der var mod sløjfningen af gruppeeksamen, hvor der efterfølgende var en lang politisk diskussion om, hvorvidt politikerne blot ønskede at spare penge. For det ville vi simpelthen ikke finde os i, det syntes vi mildest talt var noget svineri. Men alt i alt var det en meget spændende tid som studerende, hvor man kunne blande sig i diskussionerne.

Det var også en periode i mit liv, hvor jeg havde masser af tid og kunne lægge alle mine kræfter i universitetslivet. Jeg boede sammen med andre studerende fra RUC og var aktiv i Studenterrådet samt RUC’ers By Choice. Og det var samtidigt også et tidspunkt, hvor RUC ikke ligefrem havde det bedste ry i den akademiske verden. Vi blev kaldt et andenrangs… nej, vent… vi skal helt ned på et tredjerangsuniversitet. RUC blev simpelthen spillet ned af samfundet via den akademiske verden. Og ja, jeg er enig i, at det er et underdog-universitet, men jeg vil gerne tilføje, at vi lærer på en alternativ måde, og det er noget, som vi kan være stolte af. Vi ved jo, at det, vi står for, er godt.«

»Der sker et eller andet, når man sidder sammen med andre unge ude på en mark og dykker fagligt ned i noget«

Hvad er dine bedste minder fra RUC?

»Tiden i basishusene. For at være mere præcis, så havde jeg virkelig gode minder fra den intense eksamensperiode i december. Der sker et eller andet, når man sidder sammen med andre unge ude på en mark og dykker fagligt ned i noget, og samtidig bliver begejstret for et emne. Det er desværre ikke noget, som jeg har tid til længere. Og via de gode år fra basis fik jeg venskaber, som stadig holder i dag. 

Og så vil jeg gerne lige påpege, at jeg synes, det er synd for de studerende på andre uddannelser, hvor de blot får lov til at lave én stor skriftlig opgave. Vi havde jo et stort projekt hvert semester og blev til sidst ret rutinerede, hvilket jeg også har brugt i forhold til ansøgninger til EU. De har meget samme opbygning. Wiiiin!«

Er projekterne så noget, som kan bruges videre i arbejdslivet, vil du sige?

»For mit vedkommende, ja. Jeg synes, det var vidunderligt at skrive alle de projekter. Jeg fik meget praktisk erfaring, og så kan det godt være, at jeg ikke har en så udpræget teoretisk eller analytisk baggrund, som de venner, der har gået på andre universiteter. Til gengæld har jeg været med til at generere en masse interviews med forskellige analyseredskaber, som jeg kan bruge den dag i dag.

I de projekter, jeg arbejder med nu, konkluderer jeg bare ikke til sidst, derimod stiller jeg masser af spørgsmål, som bliver videreudviklet til et nyt projekt. Det burde man måske også gøre på RUC.«

Hvad er dit bedste råd til nuværende studerende på RUC?

»Spørg løs! Især hvis du er interesseret i at starte dit eget firma. Du skal ikke være tilbageholdende, men bare spørg løs. Der er ikke nogen, som ved al formalia, inden de springer ud i det, men brug hinanden og søg efter svar fra de mere erfarne. 

Da jeg var studerende, var jeg i tvivl om mange ting, når det kom til det at starte eget firma. Der kunne jeg have spurgt mig mere for.«

»Der er kommet en manual om, at vi skal vokse op og blive voksne. Mange undersøgelser viser, at det er igennem aktiv læring, man kan lære mest.«

Hvad lavede du ved siden af studiet?

»Jeg en børnerollespilsforening, som foregik hver anden lørdag for rollespilsfabrikken, hvor vi havde op til 250 børn. Der er mange, der ikke ved, at Danmark er førende inden for rollespil. Der kommer eksempelvis til februar 600 internationale deltager til en rollespilskonference i Vejen.«

Var det så dér, det hele startede med rollespil for dig?

»Nej, nej. Det hele startede, da jeg var knægt i 4. klasse, hvor vi havde håndarbejde og sad og strikkede pompon-kvaster til huer, og min daværende kammerat fik overtalt vores lærer til at lege i stedet. Vi legede ”Flugten fra Hønsegården”, inspireret af rollespil, hvor kyllinger skal stikke af fra en hønsegård. Min kammerat var god til at fortælle historien og fik os alle til at gå rundt i skolegården og rundt om bygningerne. Det var meget vellykket, og vi havde det ret grineren med det. Derefter hørte jeg om Rollespil Danmark, og så stak det af derfra.« 

Hvad kan samfundet lære af rollespil?

»Vi kan lære at lege igen. Vi har jo glemt det som menneskehed. Der er kommet en manual om, at vi skal vokse op og blive voksne. Mange undersøgelser viser, at det er igennem aktiv læring, man kan lære mest. Og jeg vil sige, at det er igennem leg, du lærer bedst. Hvis vi kigger på dyrene, så er det basically igennem leg, de lærer. Jeg ved godt, at vi er forskellige som mennesker. Men det er dumt at glemme at lege.« 

Hvad er succes for dig?

»Gør det, som du er glad for. Så skal det hele nok blive godt.«