‘Ny grøn bevægelse vil strejke for klimaet på RUC’ 
Artikel l 07.03.2019

Ny grøn bevægelse vil strejke for klimaet på RUC

C
Campus
Artikel l 07.03.2019
5 min
Den internationale klimastrejke fredag den 15. marts vil også ramme RUC’s campus. Arrangørerne bag er Studenterrådet og Den Grønne Studenterbevægelse, og budskabet er i højere grad at tænke klimakrisen og dens løsninger ind i undervisningen på RUC.

Skrevet af

Julie Steenbuch Holt

Journalist

Den svenske 16-årige Greta Thunberg har sagt nej til at gå i skole, indtil politikerne tager klimakrisen alvorligt og finder frem til løsninger, der sikrer, at hendes generation og fremtidige generationer har en klode at leve på. I lyset af dette lever den globale klimastrejke-bevægelse Fridays For Future, der den 15. marts afholder international klimastrejke.

Og det ønsker Studenterrådet og Den Grønne Studenterbevægelse at sprede til RUC’s campus. Derfor opfordrer de to studenterorganisationer de studerende til at deltage i strejken, der med forskellige arrangementer vil køre hele dagen.

»Vi har ikke tænkt os at lukke campus eller blokere for, at studerende kan komme til undervisning. Det skal ses som en symbolsk strejke, hvor vi gerne vil gøre opmærksom på, at der ikke bliver gjort nok for at løse klimakrisen. Heller ikke herude,« siger forperson for Studenterrådet på RUC, Katrine Damberg.

Repræsentant for Den Grønne Studenterbevægelse Jeppe Svan Sørensen understreger også, at man med vilje har lagt program for hele dagen, så man som studerende ikke er nødsaget til at droppe sin undervisning for at deltage.

»Greta (Thunberg red.) har jo fået lov til at tage fri fra skole for at sætte sig foran parlamentet. Vi er jo så heldige, at klimastrejken ligger på en fredag, hvor der som regel er mindre undervisning på RUC end de andre dage, for så kan de studerende jo komme og være med efter deres undervisning, hvis det er det, de vil,« siger han.

Alle skal tage klimakrisen seriøst

Hele dagen vil de studerende dog kunne deltage i alternativer til den undervisning, de ellers skulle have haft, hvis de vælger ikke at tage til undervisning. Det kan de blandt andet med besøg fra forskere og lektorer på RUC, der vil komme med deres bud på, hvad man kan gøre ved klimaforandringerne, og hvordan man i højere grad kan inddrage det i undervisningen på RUC.

»Der kan jo være mange tilgange til at løse klimaudfordringerne, og vi synes jo, at det er helt oplagt, at et universitet som RUC i højere grad tager ansvar for at skabe nogle rammer, hvor unge mennesker kan være med til at løse den største udfordring, vi står over for overhovedet,« siger Katrine Damberg. Dagen vil også indeholde såkaldte climate talks, mulighed for at få frokost fra et vegetarisk grønt folkekøkken, og i forbindelse med besøg af den amerikanske ambassadør, Carla Sands, vil arrangørerne bag klimastrejken forsøge at gøre det muligt at stille hende spørgsmål.

»Vi er ikke ude på at drille nogen. I Den Grønne Studenterbevægelse går vi ind for fredelige demonstrationer, og vi mener ikke, at det gør nogen gavn at være til gene for nogen,« slår Jeppe Svan Sørensen fast og understreger, at man fra arrangørernes side ikke har tænkt sig at gå den amerikanske ambassadør hårdt på klingen.

Mere klima på RUC

Den Grønne Studenterbevægelse er som studenterorganisation stadig rimeligt grøn på RUC, og derfor håber Jeppe Svan Sørensen, at klimastrejken kan udbrede kendskabet til organisationen, få flere med i fællesskabet og vise, at man ikke kun går op i denne problematik inde i København. Katrine Damberg håber, at klimastrejken kan være startskuddet til, at klimaudfordringen i højere grad kommer på dagsordenen, når undervisningen skal tilrettelægges på RUC.

»Jeg har ikke lyst til at diktere det fra Studenterrådets side (hvordan undervisningen skal tilrettelægges red.). Det må være op til studienævnene, for det er rigtig vigtigt, at beslutningerne om, hvordan uddannelserne skrues sammen, bliver truffet decentralt. Men det er en klar opfordring til, at man tænker klima ind i flere uddannelser,« siger hun.

Rektor på RUC, Hanne Leth Andersen, hilser initiativet velkomment:

”Klimaforandringerne er en utroligt vigtig sag, som vi må og skal prioritere. Jeg ser meget frem til den indledende drøftelse i Akademisk Råd om klima, og hvad vi kan stille op på forskellige planer på RUC. Vi arbejder allerede bevidst med FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed, og vil gøre det endnu mere fremover. På sådan et område kan en tværfaglig tilgang have stor gennemslagskraft. Vi skal gøre en forskel ved at pege på nye forskningsbaserede handlemuligheder og dermed nye realistiske globale løsninger.”