‘RUC Paper podcast om klimaet: »Vi kan ikke sætte vores lid til den enkeltes gode vilje«’ 
Interview l 07.03.2019

RUC Paper podcast om klimaet: »Vi kan ikke sætte vores lid til den enkeltes gode vilje«

F
Forskning
Interview l 07.03.2019
2 min
Foto: Dejan Obretkovic
ETISK DILEMMA. RUC Paper tager temperaturen på tidens store etiske dilemmaer, når vi inviterer universitetets forskere ind i redaktionslokalet til en snak om for eksempel cybersikkerhed, genteknologi og aktiv dødshjælp. Denne gang handler det om klimaforandringer.

Skrevet af

Nadia Claudi

Journalist

Den dag, hvor vi, bogstavelig talt, står i kloakvand til halsen. Den dag begynder vi måske at se klimaforandringerne i øjnene. Indtil da kommer vi ikke til at se de store adfærdsændringer hverken på politisk eller civilt plan,  når det kommer til at røre ved selve krumtappen bag vores klimapåvirkning. Nemlig vækstmotoren og fordeling af dens overskud som dynamikken mellem politik, marked og civilsamfund.

Sådan lyder det fra lektor på RUC, Jesper Holm.

»Vi har vænnet os til at sørge for vores tilværelse på bedste måde igennem mange hundredetusinde år. Det ligger simpelthen bygget ind i os gennem evolutionen. Det at skulle lære at have ydmyghed over for naturen, det er en kæmpe ny opgave. Og det har vi ikke habitus til. Samtidig kan vi jo godt se, at det går helt galt (med klimaforandringer, red.). Så jeg tror simpelthen ikke på opfordringen til den enkeltes gode vilje i denne her sammenhæng,«siger han.

RUC Paper har sat Jesper Holm og to andre RUC-forskere, Stefan Gaarsmand Jacobsen og Helene Dyrhauge, stævne til en debat om klimaet.
For er klimaforandringerne den enkeltes ansvar? Er det politikernes? Og hvorfor har vi så svært ved for eksempel at skrue ned for flyrejser og røde bøffer, når vi ved, at de øger den globale opvarmning i farlig grad?

Jesper Holm er lektor fra Institut for Mennesker og Teknologi på RUC. Hans forskningsområder hedder blandt andet Miljøkommunikation, Miljøpolitik og Den Økologiske Stat.

Foto: Dejan Obretkovic

Historieforsker Stefan Gaarsmand Jacobsen er en af initiativtagerne bag det klima-opråb, der blev sendt til danske og europæiske politikere i 2018. Han kan godt følge Jesper Holms argument i forhold til, at mennesket ikke har habitus til at ændre vaner helt af sig selv.

Samtidig mener han, at vi er nødt til at bevare troen på, at videnskaben kan vinde over mageligheden.

»Jeg kan godt følge Jesper Holms tankegang, og jeg kan godt være enig. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at den manglende klimahandling vokser ud af en meget stor falliterklæring for vores såkaldte videnssamfund. Vi må gå ud fra, at vi ophober viden af en grund. Og jeg tror på, at sådan nogen som os (forskere, red.) kan hjælpe med at sørge for, at klimaviden bliver taget alvorligt. Det må være vores arbejdshypotese,«siger Stefan Gaarsmand Jacobsen.

Stefan Gaarsmand Jacobsen er adjunkt og historieforsker på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC. Han er en af initiativtagerne bag det klimaopråb, som i sommeren 2018 blev underskrevet af 301 forskere og sendt som en advarsel til både danske og europæiske politikere om at handle nu.

Foto: Dejan Obretkovic

»Det er ikke nok, at den enkelte holder op med at flyve, køber mindre tøj, osv.«

Lektor Helene Dyrhauge

Alle tre forskere er dog enige om, at der skal nogle større strukturelle ændringer til, hvis den enkelte skal ændre adfærd.

»Politikerne skal gå ind og lave reguleringer for at sikre adfærdsændringer. Det er ikke nok, at vi holder op med at flyve, køber mindre tøj osv. Det kan man gøre et vist stykke hen af vejen. Men det er større strukturelle ændringer, der skal til for at nå i mål med målsætningen om, at Danmark skal være et lav-emissionssamfund i 2050,« siger lektor Helene Dyrhauge.

Skru op for RUC Papers podcast og hør meget mere om politikernes og den enkeltes etiske ansvar i forhold til klimaforandringer. Du kan også blive klogere på, hvordan de tre forskere selv forsøger at skabe en hverdag, der står i bæredygtighedens og klimaets tegn.

Helene Dyrhauge er lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC. Hendes forskning er særligt centreret omkring transport, mobilitet og bæredygtighed. Hun er også ekspert i beslutningsprocesser, herunder hvordan ideer og aktører kan påvirke den politiske udvikling.

Foto: Dejan Obretkovic