‘Absalons kantine lokker RUC'ere til’ 
Artikel l 04.04.2019

Absalons kantine lokker RUC'ere til

C
Campus
Artikel l 04.04.2019
5 min
En gruppe studerende og ansatte fra Roskilde Universitet vælger RUC's egen kantine Simply Cooking fra. De foretrækker at købe deres frokost hos naboen – Professionshøjskolen Absalon. En tilfredshedsundersøgelse af Simply Cooking viser, at langt de fleste RUC’ere ikke ville anbefale deres egen kantine.

Skrevet af

Niels Overgaard Christensen

Journalist og tegner

Når frokostpausen nærmer sig, vælger over tredive ansatte og studerende på RUC at bevæge sig væk fra campus og over til Professionshøjskolen Absalon for at købe deres frokost. Nogle af dem bliver der for at spise, mens andre tager deres frokost med tilbage til Roskilde Universitet.

Flere af de RUC’ere, der tager til Absalon, fortæller, at de gør det fordi, det ligger tættere på, fordi der er et anderledes bredt udvalg, eller på grund af prisen.

 »Drengene tænker altid over, hvad de kan vælge på RUC, fordi maden der bliver vejet, men her kan de tage lige, hvad de har lyst til, for det bliver altid 27 kroner,«siger Juliane Shulte, der studerer naturvidenskab på den Internationale Bachelor på RUC. Hun forklarer, at hun bedre kan lide udvalget af den mad, de tilbyder på Absalon. Juliane Shulte begyndte at købe frokost i Absalons kantine for et år siden sammen med sin studiegruppe og tager nu derop tre gange om ugen. De arbejder alle i bygning 12, som ligger tæt ved Absalon.

»Jeg kan jo godt se, at nogle af dem, der kommer herop, gør det, fordi de er tættere på Absalon end på deres egen kantine,« siger Lone Nørgaard Høgsbro, som er kantineleder på Absalon. Hun mener, at det ikke kun er udvalget af mad, der lokker folk til og skønner, at det er flere end 30 personer, der kommer fra RUC og til Absalon for at købe frokost.

»Det handler vel også om, hvordan vi er som personer,«siger hun og fortæller, at de efterhånden er på fornavn med nogle af RUC’erne. Hvilket kan gøre, at man får et tilhørsforhold til personalet.

Lone Nørgaard Høgsbro er også bevidst om, at RUC-folkene kommer på grund af et anderledes madudvalg, som på Absalon hovedsageligt består af buffeter, hvor folk kan bygge deres egen sandwich eller fylde en tallerken med forskellig slags kød og fisk samt tre forskellige salater.

 

 

 

 

Martin Dahl Sørensen, ekstern lektor på IMT for RUC

Hvorfor bruger du Absalons kantine?
»Fordi maden er bedre her.«

Hvad synes du om maden ovre i RUCs kantine?
»Udvalget ovre på RUC kan godt være lidt ensformigt og er ikke særligt interessant.«

Hvor ofte bruger du Absalons kantine?
»Et par gange om ugen.«

Hvor lang tid har du købt frokost i Absalons kantine?
»Siden de åbnede. Det er nok halvandet år siden. Så i halvandet år.

»Der er nok 10.000 brugere på RUC, og det er svært at gøre alle tilfredse.«

Driftschef hos Simply Cooking, Martin Hansen.

Buffeten hos Absalon betales per tallerken frem for per løsvægt. Foto: Dejan Obretkovic

Blandede mad-meninger på RUC

Langt de fleste RUC’ere bruger dog stadig deres egen kantine frem for at gå til Absalon. Men tilfredsheden blandt frokostgæsterne er ikke så god, som man kunne ønske. Det er Heino Gehlsen, som studerer Politisk Administration og Datalogi, et eksempel på:

»Det var bedre i sin tid, tilbage i 2010. Der var et større udbud dengang,« siger han. Han mener dog ikke, at maden i RUCs kantine er dårlig, den er bare ”gennemsnitlig”.

Og sandheden er, at der er rimeligt langt til en topkarakter til privatfirmaet Simply Cooking, som lejer sig ind i RUC’s kantine. I hvert fald ifølge den seneste tilfredshedsundersøgelse fra 2018. Den viser nemlig, at 64 pct. ikke ville anbefale RUCs kantine til venner og bekendte. Det er særligt variationen i udvalget af mad og Simply Cookings iderigdom, som kunderne er mindre glade for.

Tilfredshedsundersøgelsen af Simply Cooking fra 2018 spørger blandt andet:

“Vil du anbefale Simply Cooking til din omgangskreds?”

Svar:

Ja: 35,7 pct

Nej: 64,3 pct

 

»Det er klart, at det er vi rigtig kede af, vi vil jo helst have, at alle ville anbefale vores kantine,« siger driftschef Martin Hansen fra Simply Cooking.

»Der er nok 10.000 brugere på RUC, og det er svært at gøre alle tilfredse. Vi har snakket om ting som kø-afvikling og sortiment, og vi bestræber os hele tiden på at blive bedre,« siger han og pointerer samtidig, at »mad er en ekstrem individuel ting. Hvad den ene synes, er helt fantastisk, det kan den anden ikke fordrage«.

Tilfredshedsundersøgelsen spørger ikke ind til brugernes mening om prisniveauet. Og det er der en grund til.

»For det første er priserne indgået i samarbejde med RUC, så dem kan vi ikke bare ændre. Og vi synes ikke, at det er mange penge; det er nok et spørgsmål om, hvordan man vil prioritere som studerende. Og hvis du spørger nogen, om de synes, at en sandwich er for dyr, så vil svaret altid være ja. Så det ville lidt være at skyde os selv i foden at begynde at spørge om folks mening om priserne,« mener Martin Hansen.

Savner ikke sovs og kartofler

På trods af den utilfredshed, der kommer frem i undersøgelsen, er der også dem, som er glade for RUCs egen kantine.

»Det er blevet bedre siden nullerne, og der er kommet flere salater. Det er bedre end de tidligere udbydere, som lavede meget gråt kød med sovs og kartofler. Det er jeg utrolig glad for, at der er skåret ned på,« siger ekstern lektor på RUC Tore Holst og fortæller, at tidligere var der altid noget på tallerkenen, der var uspiseligt. Ofte fordi de tidligere udbydere prøvede at genbruge mad fra dagen før. På trods af den store forbedring ønsker Tore Holst, at RUCs kantine vil variere deres udbud yderligere og eventuelt søge inspiration fra andre kantiner.

Driftschefen hos Simply Cooking er da heller ikke afvisende over for, at det bliver afskaffet at betale maden per løsvægt. Og at man eventuelt kunne lade sig inspirere af, at maden bliver betalt per portion, ligesom man ser det hos Absalon.

Aysha Siddika, kandidatstuderende på Global Studies

Hvor ofte burger du RUC’s kantine?
»Cirka en gang om ugen; jeg kommer her og spiser frokost.«

Hvad synes du om den?
»Maden er god her, den er delvist økologisk og egentlig ikke kedelig.«

Hvad synes du om prisneveauet?
»Det er ikke så dyrt, når du sammenligner det med andre steder i Danmark.«

Hvad synes du, der mangler?
»Der er ikke rigtig noget, der mangler.«

På trods af at folk tager til Absalons kantine for at spise frokost, er der fremgang i omsætningen i RUC’s kantine. Martin Hansen skønner, at det er fordi, personalet har frie hænder til at være kreative samtidig med, at de laver maden fra bunden af.

Majken Toftager Larsen, ekstern lektor på IMT for RUC

Hvorfor bruger du Absalons kantine?
»Maden er bare bedre kvalitet her, der er lidt mere afveksling i deres udvalg af salater.«

Hvad synes du om maden ovre i RUCs kantine?
»Den smager ikke specielt godt.«

Hvor ofte bruger du Absalons kantine?
»Det samme. Et par gange om ugen.«

I hvor lang tid har du købt frokost i Absalons kantine?
»Tja, i halvandet år.«

FAKTA

En kop kaffe på Absalon koster 7 kr., mens den koster mellem 5 og 15 kr. i RUC’s katine, alt efter hvor meget kaffe du skal have.

Dagens buffet på Absalon koster 27 kr. for en mellem tallerken og 32 for en stor tallerken. I RUC’s kantine koster det 8 kr. per 100 g.

Både Absalons og RUC’s kantiner genbruger kaffegrums. RUC giver den til Beyond Coffee som bruger den til svampe, mens Absalon giver den ud til alle, der dukker op med en beholder.

RUC’s kantine sælger deres overskudsmad gennem Too Good To Go, for at undgå madspild. Absalons kantine må ikke have sådan en ordning, fordi de er statsstyret.

RUC’s kantine og Simply Cooking er ikke blevet økologi certificeret, men de arbejder på at blive det. Absalons kantiner har Det Økologiske Spisemærke – bronze. Hvilket betyder at 30-60 pct. af råvarerne i deres kantine er økologiske.