‘Reportage: Ledelsen står bag baren til ny åbning af RUCbar’ 
Artikel l 04.04.2019

Reportage: Ledelsen står bag baren til ny åbning af RUCbar

A
Aktuelt
Artikel l 04.04.2019
7 min
Foto: Dejan Obretkovic
I mange måneder har den nye RUCbar været under opsejling, og onsdag kunne de studerende, de ansatte og især de mange frivillige, der har gjort det muligt, fejre åbningen af baren. Og her var to særlige gæster inviteret – rektor Hanne Leth og universitetsdirektør Peter Lauritzen – til at lange kaffe latte’r over baren.

Skrevet af

Julie Steenbuch Holt

Journalist

De glade og lyse forårsvibes har ramt campus på RUC, og selvom solen i dag havde lidt sværere ved at skinne igennem skydækket, havde det ikke nogen indvirkning på stemningen i Studenterhuset, hvor RUCbar – Café & bar onsdag genåbner som nyrenoveret.

RUC Paper er til stede, og kl. 13 er der allerede en god portion mennesker, der enten læser, køber kaffe eller får en sludder med sine medstuderende. En række af universitetets ansatte er også mødt op for at støtte arrangementet og se med, mens rektor Hanne Leth og Universitetsdirektør Peter Lauritzen får debut bag den nyrenoverede bar. Her skal de stå i en lille time og servere kolde drikke, filterkaffe og måske forsøge sig i kunsten med noget latte-art.

De er begge iklædt et blåt forklæde, der viser, at nu er de til for at stille de fremmødtes tørst. Et par frivillige, rutinerede bartendere er også bag baren for at introducere, støtte og hjælpe Hanne Leth og Peter Lauritzen.

De første par betjeninger ser ud til at gå godt. Der bliver i hvert fald langet kaffe og sodavand over baren, betalingen går igennem, og folk bliver ved med at smile.

»Jeg synes virkelig, der er noget fedt i symbolikken i at støtte og anerkende det frivillige arbejde her i baren.«

Ina Andersen, praktikant i forskningscentret PPL

Ina Andersen er praktikant i forskningscentret PPL og har netop fået serveret en kaffe latte i et højt glas af Hanne Leth. Latte-arten skal man kigge længe efter, men Ina Andersen er tilfreds.

»Det er i hvert fald ikke den grimmeste kaffe latte, jeg har fået, så jeg synes, det gik godt med at få serveret kaffen af Hanne (Leth red.),« siger hun.

Ina Andersen hæfter sig især ved det gode signal, det sender, at et par medlemmer af RUC’s højtstående ledelse tager sig tid til at kigge forbi og stå i baren til åbningen af RUCbar.

»Jeg synes virkelig, der er noget fedt i symbolikken i at støtte og anerkende det frivillige arbejde her i baren. Jeg har faktisk også fået flyttet min pause, så jeg kunne komme ned og være med,« siger hun.

Travlhed og tørstige kunder

»Åh gud, så skal han ikke betale med dankortet. Hvad gør jeg så?« udbryder Peter Lauritzen, da en studerende vil betale med sit RUCbar-kort. Det er et kort, man kan få sat penge ind på og betale med i blandt andet RUCbar. Kortet er dog kun til frivillige i RUCbar.

Den rutinerede bartender er dog tålmodig og viser ham roligt, hvordan kortet skal køres igennem på skærmen for at få betalingen til at gå igennem.

Der bliver skruet op for musikken, og endnu flere studerende kommer til. Hanne Leth og Peter Lauritzen har nok at se til, men ingen ser ud til at gå tørstige fra baren.

Universitetsdirektør Peter Lauritzen står sammen med frivillig RUCbar-bartender og tager et pusterum. Foto: Dejan Obretkovic

Et par af de ansatte får også bestilt kaffe hos deres chefer. Blandt andre IT-ansatte Emanuel Kocher.

»Det var dejligt for en gangs skyld, at min chef (Peter Lauritzen red.) betjente mig. Det synes jeg var sjovt, men det var da også meget specielt,« griner han. Han roser de to bartendere og synes, at de gør et godt stykke arbejde bag baren.

Sammenhold, initiativ og løsning på problemer

Imellem kaffe-skænkninger og oplukning af sodavand bliver der også holdt nogle taler. På vegne af Studenterrådet, Studenterhuset og RUCbar Café & bar vil man gerne takke alle dem, der gjorde det muligt at få renoveret RUCbar og gøre det til et endnu mere attraktivt sted for de studerende at skabe et fællesskab.

Vejen dertil har været fyldt med indsamling af midler og mobilisering af frivillige til at bygge, male og organisere arbejdet og godkendelse fra en arkitekt.

»Og det viser netop, hvordan man på RUC ser et problem, tager initiativ, identificerer en løsning og fører den ud i livet. Man skulle jo næsten tro, at problemorienteret projektarbejde er noget, vi lærer om herude på RUC,« siger en af talerne med et humoristisk glimt i øjet og høster store anerkendende grin fra forsamlingen.

For rektor Hanne Leth viser renoveringen af RUCbar også, at RUC-studerende kan tage initiativ, at de kan samarbejde med hinanden og de rigtige instanser for at få noget igennem.

»Det gør mig glad, at RUC-studerende kan være seje og selvstændige, og det er utrolig vigtigt, at der er muligheder på campus for at være det,« siger Hanne Leth.

Det er ikke første gang, at rektor Hanne Leth har stået bag en bar. Foto: Dejan Obretkovic

Hun har en god dag bag baren og synes, at udskænkningen af kaffe går godt. Men hun er heller ikke helt uerfaren bag en bar. I sine unge dage – som med hendes egne ord ligger mange år tilbage – har hun nemlig både serveret kaffe og alkohol for at tjene penge.

»Det er gået fint i dag, og jeg er blevet godt oplært, men det er jo heller ikke helt uvant for mig. Det har været sjovt, og jeg synes simpelthen, at her er så hyggeligt,« siger Hanne Leth.

Peter Lauritzen derimod har ikke professionel erfaring med at udskænke kaffe, men i mange år igennem gymnasiet arbejdede han i en pølsevogn, så han vil sige, at han da har erfaring med at betjene mennesker.

»Det er ikke svært, men jeg går også selv op i kaffe derhjemme. Det er mere det pludselig at skulle lave fem kopper ad gangen, og det kræver nok noget rutine,« griner Peter Lauritzen.

»Jeg synes, at det er gået meget godt, men det har været lidt stressende, så jeg har fuld respekt for dem, der står her til daglig,« siger han.

»Jeg synes, at det er gået meget godt, men det har været lidt stressende, så jeg har fuld respekt for dem, der står her til daglig.«

Peter Lauritzen, RUC's universitetsdirektør

Der er masser af studerende, der får serveret kaffe af Hanne Leth og Peter Lauridsen. Kåre Olesen er bachelorstuderende i Business Administration & Communications og får serveret en kop filterkaffe i sin egen medbragte kop.

»Det gik jo fint, og jeg fik min kaffe, selvom jeg ikke tror, det er det sværeste at servere filterkaffe,« griner han.

Han synes, det er godt, at ledelsen har sagt ja til at tage en tørn i baren på åbningsdagen.

»Det gør det mere jordnært, at ledelsen udskænker. Og så kan de jo også se, hvor velbesøgt RUCbar er, og det er jo godt,« siger Kåre Olesen.

Glad for at blive spurgt

RUC Café og Bar rettede selv henvendelse til Hanne Leth og Peter Lauritzen med forespørgslen om at få dem til at stå en times tid i baren under åbningen. Det sagde de begge gladeligt ja til.

»Det er enormt dejligt at være blevet inviteret, og jeg synes, at det er et godt initiativ. Det er vigtigt at have det (RUC Café & Bar red.) på RUC, og det har ledelsen altid syntes,« siger Peter Lauritzen.

Hanne Leth vil også meget gerne støtte op om initiativet.

»Jeg er glad for at være blevet spurgt, og jeg vil rigtig gerne bakke det op for at vise, hvor vigtigt det er. Det er vigtigt under ens studieliv at gå til forelæsning og arbejde med regressioner, men det er lige så vigtigt at komme ud at møde andre, drikke en kop kaffe eller en øl og hygge sig,« siger Hanne Leth.

»Det er vigtigt under ens studieliv at gå til forelæsning og arbejde med regressioner, men det er lige så vigtigt at komme ud at møde andre, drikke en kop kaffe eller en øl og hygge sig.«

Hanne Leth Andersen, RUC rektor

For Peter Lauritzen er Studenterhuset og RUC Café & Bar essentielt for studiemiljøet på RUC, og han glæder sig over, at man her kan samles og mødes på tværs af uddannelser og fakulteter.

»Der har jo altid været et godt og nært studiemiljø ude i husene, men det har været forbeholdt de enkelte huse og ikke været på tværs af årgange og studieretninger. Her spiller RUCbar og Studenterhuset en stor rolle i at samle folk og få dem til at mødes på tværs,« siger han.

Selvom Hanne Leth og Peter Lauritzen ser ud til at nyde øjenhøjden med de studerende, er der pligter, der kalder. Kl. 14 har de begge møder og må forlade baren, og da der på RUC ikke serveres øl før kl. 14, kan rektor og universitetsdirektøren desværre ikke nå at udskænke øl til hverken de studerende eller ansatte.

Men festen og den gode stemning slutter ikke, og de mere rutinerede frivillige tager over i baren, så man også kan få slukket sin tørst i drikkevarer med lidt flere procenter.