‘Galina er ny digital vicedirektør: »Jeg elsker det, jeg laver«’ 
20.06.2019

Galina er ny digital vicedirektør: »Jeg elsker det, jeg laver«

A
Aktuelt
20.06.2019
7 min
Foto: Dejan Obretkovic
Galina Ianchina er netop tiltrådt stillingen som vicedirektør i RUC Digital; hun tror på digitalisering, og så er hun glad for at være et sted, hvor hun kan se sine egne værdier afspejlet.

Skrevet af

Julie Steenbuch Holt

Journalist

52-årige Galina Ianchina har ikke altid arbejdet inden for den teknologiske verden. Hun startede som uddannet i økonomi og med stillinger i bankverdenen og forskellige eksportvirksomheder. Men det gjorde hende ikke glad at være der, og hun følte mest af alt, at hun kun var brugbar, fordi hun talte russisk.

»Jeg tænkte, at jeg også kunne noget andet end bare tale russisk, så derfor tog jeg beslutningen (om at skifte spor og læse IT), og så fandt jeg ud af, at jeg var stærkest i it-strategier og projektledelse,« fortæller hun.

Galina Ianchina har været ansat på RUC siden 1. maj i år i stillingen som vicedirektør i RUC Digital. Her skal hun understøtte og være med til at udvikle en ny digitaliseringsstrategi for RUC samt sørge for brugervenlighed på universitetets digitale platforme. Digitaliseringsstrategien er led i en større forretningsstrategi fra RUC’s side, hvis udvikling begynder til efteråret.

»Jeg tror på digitalisering som udgangspunkt, og jeg kan godt lide det, jeg laver. Jeg elsker faktisk det, jeg laver. RUC har jo en IT-afdeling for sig selv, som er adskilt fra økonomi, og det tager jeg som et tegn på, at digitaliseringen tages seriøst,« siger hun.

Samme oplevelse af at blive taget seriøst havde hun selv, da hun i sin tid startede på uddannelsen på IT-universitet. Her mødte Galina Ianchina en meget større åbenhed over for hendes person, og selvom det var tydeligt, at kvinderne var underrepræsenterede, havde det ingen betydning for de andres tilgang til hende.

»Det var også første gang, jeg oplevede, at min nationalitet ikke betød noget,« siger hun.

Nytænkning, innovation og bæredygtighed

For Galina Ianchina er det vigtigt at arbejde et sted, hvor hun kan tilslutte sig de samme værdier. Og det kan hun på RUC. Her bliver brugerperspektivet for eksempel taget alvorligt.

»Jeg følte, at RUC havde hele pakken på grund af værdigrundlaget. Det handler om nytænkning, nyskabelse, innovation og bæredygtighed, og det kan jeg fuldstændig relatere til,« siger hun.

I dag befinder verden sig i den fjerde teknologiske bølge, og teknologien udvikler sig hurtigt. Det betyder for Galina Ianchina, at de mange muligheder, der ligger i digitaliseringen, skal udnyttes og dyrkes.

BLÅ BOG

Galina Ianchina har været ansat på RUC siden 1. maj og kom før det fra en stilling som it- og indkøbschef hos Albertslund Kommune. Her havde hun ansvar for it, digitalisering og indkøb.

Tidligere har hun også været ansat i Københavns Kommune med ansvar for systemdrift.

Hun er oprindeligt uddannet økonom fra universitetet i Moskva, men startede på IT-Universitetet i København i 2001 på kandidaten i it og softwareudvikling.

Hun har boet i Danmark siden 1995, er gift og har tre børn.

Foto: Dejan Obretkovic

»Vi har ligesom mange andre steder store efterslæb fra gamle tider, og det bliver en stor opgave at få fornyet og moderniseret disse platforme«

Galina Ianchina

»Jeg har altid været fascineret af at finde ud af, hvordan man kan være effektiv og innovativ samtidig, fordi digitaliseringen giver mennesker mulighed for at være kreative og dyrke udviklingssider. Det er en drøm for mig at kunne udvikle på det,« fortæller hun.

En af Galina Ianchinas største opgaver er at skabe en digital platform, der giver mulighed for at følge med i den teknologiske udvikling. Det er vigtigt, at platformen kan bygges hurtigt, ændres hurtigt og leve op til de store behovsændringer, der sker på universitetet. Hun understreger, at studerende for bare ti år siden havde nogle helt andre behov end studerende i dag, der nærmest er født med en mobiltelefon i hånden, som hun udtrykker det.

»Vi har ligesom mange andre steder store efterslæb fra gamle tider, og det bliver en stor opgave at få fornyet og moderniseret disse platforme,« siger Galina Ianchina.

Fakta: Den fjerde teknologiske bølge

Den fjerde teknologiske bølge – også kaldet den fjerde industrielle revolution – markerer den periode, vi befinder os i lige nu, hvor teknologien spiller en endnu større rolle og er kommet meget tæt ind på livet af os. Robotter vinder frem, og kunstig intelligens, big data og genteknologi kommer til at spille en større og større rolle i vores hverdag.

Kilde: IDA (Ingeniørforeningen i Danmark)

Inspiration fra hele verden

I sit udviklingsarbejde kigger Galina Ianchina langt ud over den danske landegrænse for at finde nye løsninger og muligheder.

»Jeg er meget optaget af det, der sker rundt om i verden, hvorfra jeg henter masser af inspiration. Jeg kan nogle gange blive helt misundelig, når jeg ser, hvad de har udviklet andre steder,« fortæller hun.

I Australien er der for eksempel blevet udviklet en app, der hjælper studerende med at komme til undervisningen til tiden, og som også kan fortælle, hvor dagens undervisning foregår.

Selvom Galina Ianchina kun har været i stillingen i halvanden måned, har hun allerede oplevet stor interesse for og efterspørgsel efter digitalisering fra både ansatte og studerende. Det tager hun med sig. Det er vigtigt for hende at involvere de it-ansatte, som er nødvendige for at få udviklingen til at lykkes, men også at få involveret dem, der skal bruge de kommende digitale løsninger.

Studiestart er førsteprioritet

Førsteprioritet for Galina Ianchina er lige i øjeblikket studiestart efter sommerferie. Så må andre opgaver vente til efter september, når de studerende er godt i gang.

»Det er vigtigt, at de studerende får en god start på RUC, og vi ønsker ikke, at oplevelsen for nye studerende er dårlig. De skal have et godt, første indtryk,« siger hun.

Det får hun hjælp til at sikre af nuværende studerende, som bliver inddraget og får lov til at evaluere på tiltag og vejledninger til nye studerende.

Galina Ianchina understreger dog, at hun også skal lære kulturen på RUC som arbejdsplads at kende. Hun skal lære, hvordan tilgangen til forskellige ting er og omfavne den rummelighed, der kendetegner universitetet.

»Der er jo forskellige dagsordner og interesser, og jeg er så digitaliseringsansvarlig for det hele. Det er meget vigtigt at forstå kulturen og det, der er på dagsordenen nu, for jeg kan jo godt tænke, at noget andet er vigtigt, end andre synes,« siger hun.

På en tavle i Galina Ianchinas kontor står forskellige opgaver og udviklingsønsker skrevet. Der er rigtig mange, og Galina Ianchina virker til at have mange idéer til, hvordan digitaliseringen på RUC skal udvikle sig.

»Det er jo i virkeligheden en fælles opgave at sørge for, at vi er trygge i den digitale verden«

Galina Ianchina

Stor interesse for forandringsledelse

Når man tænker it og digitalisering, er det nemt nok bare at gå ud fra, at det er systemer, der rent teknisk skal fungere. Men sådan er det ikke ifølge Galina Ianchina. Allerede på studiet fandt hun ud af, at den meget vigtige forandringsledelse inden for it havde hendes største interesse.

»Udviklingsdelen interesserer mig rigtig meget. Det er en interesse for, hvordan teknologi kan ændre vores adfærd. Og det er både i positive og negative retninger,« siger hun.

Derfor er hun også overordentlig glad for, at dataetik er kommet på dagsordenen, fordi der findes så mange aspekter og dimensioner af digitalisering, hvor vi endnu ikke har fundet optimale løsninger.

»Hvis vi for eksempel kigger på biler, så har vi haft mere end 100 år til at udvikle lyskryds, færdselsregler og teknologi til at understøtte vores sikkerhed og tryghed, og det er jo helt fantastisk. Men hvor længe har vi haft mobiltelefonen?« spørger hun retorisk og svarer selv:

»Ikke ret længe, og der kommer hele tiden nye ting. I dag er der jo internet i stort set alt.«

Teknologien udvikler sig ifølge Galina Ianchina langt hurtigere end den menneskelige hjerne, og det fører en masse dilemmaer med sig om it-sikkerhed og adgangen til for eksempel personlige oplysninger og billeder.

Det handler om tryghed

Derfor er digitalisering i Galina Ianchinas øjne faktisk kun 20 procent it, mens 80 procent er forandringsledelse. Det handler om at få mennesker med i de processer, der skaber et digitaliseret og trygt samfund.

»Man hører jo tit folk mene, at det er besværligt med nye systemer, men det er jo netop for at skabe et trygt samfund for borgere, medarbejdere og studerende, at vi indfører det. Så det er også det fokus, jeg har,« siger hun.

Galina Ianchina mener, at RUC altid har været god til at finde it-løsninger, men at universitetet bør gå skridtet videre og transformere sig til også at være forandringsagent, så hele organisationen kommer med på den digitaliseringsbølge, der er sat i gang.

»Det er jo i virkeligheden en fælles opgave at sørge for, at vi er trygge i den digitale verden,« siger hun.

Derfor ser hun også sin afdelings rolle som værende partner med resten af universitetet og ikke udbyder af service. Det er klart, at RUC Digital skal levere it-løsninger og sørge for den daglige it-drift. Men afdelingen sidder også inde med en masse viden om de muligheder, der er, og derfor handler det ifølge Galina Ianchina også om for hende og hendes stab at kunne opfange behovene og eksekvere løsninger til dem.

»RUC skaber fremtidsmennesker. Når man sætter bæredygtighed på dagsordenen, og når man tænker i samarbejde og netværk, så er det jo fremtid. Så derfor er det vores fornemste opgave at arbejde videre med det,« siger hun.