‘Gode råd til den bedste studiestart - stil krav og husk at have det sjovt’ 
29.08.2019

Gode råd til den bedste studiestart - stil krav og husk at have det sjovt

A
Aktuelt
29.08.2019
8 min
Tegning: Niels Christensen
Snart er rus-turen forbi, og hverdagen starter for et nyt hold af RUC-studerende. Pensum, forelæsninger, fester og fredagsbar venter forude. Men hvordan får man den bedste semesterstart og ikke mindst et godt semester? Her er en samling gode råd fra nogle af dem, der er mere garvede RUC’er.

Skrevet af

Nadia Claudi

Journalist

Mathilde Venholdt: Gør det til fem sjove år

1. Mit første råd vil være at læse Studenterhåndbogen, som er en fantastisk introduktion til, hvad det vil sige at være studerende på RUC. Du kan finde den her.
Her kan du for eksempel se et kort over RUC, og du kan møde mange af de mennesker, som er gode at tage fat i, hvis du har spørgsmål. Så læs den grundigt; tag den frem og læs den igen, hvis du har spørgsmål, der opstår undervejs.

2. Involver dig i lokalmiljøet – altså det, der foregår på RUC.
Halvdelen af det at studere på RUC er det sociale, og det er en kæmpe gave at have et godt netværk, som kommer til at følge dig i hele studieforløbet. Det vil sige: Involver dig i dit HUS, i de forskellige fagråd, RUC-sport, og hvad der ellers kunne være interessant for dig. Du får vildt meget ud af at involvere dig og så bliver det også sjovere at være herude.

3. Læs dit pensum og vær ikke bange for at være kritisk. Gør dig bekendt med pensum og forhold dig til det: Er det godt nok? Det er helt ok at være kritisk over for en underviser, hvis du synes, at vedkommende måske kommer lidt for let hen over et emne.

4. Stil spørgsmål. Det gælder både til dine rusvejledere, dine medstuderende, dine undervisere, studievejledningen og dit Studenterråd. Vi er her alle sammen for at blive klogere – så hvad enten du skal have hjælp til at forstå pensum, ikke kan finde RUCbar eller skal have hjælp til at søge dispensation, så kan du altid bare spørge. Ingen spørgsmål er dumme, og der er som regel et svar at finde. Vi har alle sammen været nye, og vi har alle sammen haft de spørgsmål, du går rundt med lige nu.

5. Hav det sjovt. Du skal potentielt være her de næste fem år, så du kan lige så godt få det bedste ud af det. Sørg for at gøre det til fem sjove år. Lav middag med din projektgruppe eller drik en øl med dit hold efter forelæsningerne, så er RUC lige pludselig ikke så langt væk alligevel, selv hvis du er en af dem, der skal pendle herud.

Mathilde Venholdt læser en kandidat i forvaltning og så er hun næstforkvinde i Studenterrådet. Hun råder blandt til, at man ikke skal være bange for at være kritisk – heller ikke over for en underviser. Og så skal man huske at have det sjovt.

Helle Lausen: Husk, at der er hjælp at hente, hvis du får brug for det

1. Acceptér, at det er OK at være nervøs og usikker på det ukendte – det er helt normalt og gælder for langt de fleste. Også selvom det kan virke som om »at alle de andre har styr på det, og det har jeg bare slet ikke«.

2. Forsøg at være åben og nysgerrig over for det ukendte og det umiddelbart svære – også selvom du kan være bange for at træde forkert, misforstå noget eller sige noget ”dumt”. For så har du faktisk det bedste udgangspunkt for at indstille din hjerne på læring.

3. Forventningsafstem og tænk over, hvad du ønsker dig af det kommende semester, og hvordan du selv kan bidrage til det. Det kan være i forhold til, hvad du selv vil lære og hvor engageret, du vil være i det. Både på og uden for RUC.

4. Skab overblik over dine rammer: Hvordan ser dit semester egentlig ud? Hvordan kan du skabe et godt studieforløb og studiehverdag med gode studievaner for dig? Forhold dig til de rammer, RUC har – tjek for eksempel din studieordning og study.ruc.dk.

5. Vid, at der er hjælp at hente, hvis du får brug for det. Det kan være, hvis for eksempel din nervøsitet bliver hængende og bliver til vedvarende symptomer og mønstre, som påvirker din trivsel negativt. Både i Student HUB (studieadministration), i Studie – og Karrierevejledningen og hos Studenterrådgivningen (psykologer og socialrådgivere) er vi her for dig. Og hvis du har brug for anden hjælp end os, så ved vi oftest, hvor du kan finde den henne. StudentHUB er ofte den mest åbenlyse kanal til at få videre hjælp.

Helle Lausen er studie- og karrierevejleder på RUC og har gennem årene mødt rigtig mange studerende. Hendes erfaring siger hende, at det er helt normalt at være lidt usikker på det hele.

Hun er en del af Studielivsprojektet, som du kan se og læse mere om her.

 

Hør mere om Studielivsprojektet her:

Lene Larsen: Drop ideen om at være perfekt

1. Vær dig selv og giv plads til andre – heller ikke på RUC er vi perfekte. Selvom du bliver i tvivl om, hvorvidt du er kommet på den rigtige uddannelse, i den rigtige gruppe, er sammen med de ’rigtige’ studerende osv. så husk, at alle har noget at byde på, som du kan lære af. 

2. Husk vi er der for at hjælpe hinanden, også dine vejledere og undervisere. Når du skal til projektvejledning så husk, at du ikke er til eksamen, men tro på, at andre vil hjælpe dig – og det vil din vejleder også.

3. Du er ikke alene om at føle dig usikker og i tvivl. Når du for eksempel skal til forelæsning, så tænk på, at også du har noget relevant at bidrage med, og når du skal fremlægge noget for dit hold, så forbered dig på, at det går godt – ikke det modsatte.

4. Faglighed foregår i fællesskab(er). Da det kan være krævende at indgå i en projektgruppe og blive ’placeret’ i en planlægningsgruppe, så hav tålmodighed: Selvom det oftest er i fællesskaber, at vi bliver klogere, stærkere og dygtigere, så er det vigtigt at have forståelse for, at det for nogle kan være en stor udfordring – også for studerende, der har valgt RUC.

5. Støt op om de sociale fællesskaber, din uddannelse tilbyder. Og når du vil i fredagscafé, så tag en medstuderende med– eller lad dig tage ved hånden af en medstuderende. 

Lene Larsen er lektor på Institut for Mennesker og Teknologi.

 

Sophia Ryberg: Sådan sparer du penge på studiebøger 

1. Stil krav til din underviser. Du bør forvente, at din underviser, udover at give dig kvalificeret undervisning, kan forklare, hvordan eksamen er, og hvorfor vedkommende har struktureret forløbet på en bestemt måde. Derudover er det værd at huske, at underviserne typisk forsker indenfor et meget smalt emne, men underviser inden for et stort felt, hvor de bestemt ikke ved alt.

2. Spis frokost på Absalon. RUC er nabo til Professionshøjskolen Absalon, og deres kantine er bedre og billigere end kantinen på RUC. Så tag dine studievenner under armen og prøv at gå over på den anden side af gaden i pausen engang imellem.

3. Engager dig på studiet. Deltag i sociale og faglige arrangementer, støt op om de initiativer, der er i dit HUS, og bland dig i debatten under universitetsvalget. Undersøg hvilke organisationer, der holder til i studenterhuset og få et stærkere tilhørsforhold til RUC. Det kan oftest betale sig.

4. Spar penge på dine studiebøger. Du kan for eksempel låne dine studiebøger på biblioteket eller køb dem igennem facebooksiden for brugte bøger på RUC. Der er ingen grund til at købe helt nye bøger hvert semester, spar lidt penge og brug dem i RUCbar i stedet.

5. Book en bibliotekar. Når I starter på jeres semesterprojekt kan det være en stor hjælp at booke en time med en bibliotekar. De er utroligt behjælpelige med at finde materialer både på RUC og på de mange forskellige databaser, som man kan bruge til litteratursøgning.

Sophia Ryberg læser en bachelor i Internationale studier, politik og administration. Og så er hun formand for Frit Forum Roskilde. Hun råder til at være kritisk over for sin underviser – og ikke mindst til at prøve kantinen ovre på den anden side af vejen.

Fernando Mendoza-Puccini: Find a good balance between work and fun


1. First of all, start with the end. Ask yourself: Why are you going to university? Do you want to start your own company when you are done studying? Do you want to stay in Denmark? Have your life goals clear, although having a destination helpsIn other words: What do you want in life and how can you best work toward that goal?

2. I know it sounds a bit boring, but limit the fun life to a normal proportion. Not everything can be about fun and drinking – at least there should be congruence between what you want and how much fun you should have. We cannot always guarantee best results, but what we can certainly do is always do our best effort.

3. If you want to socialize and meet new friends, try to hang out with people who are not from the same country as yourself. That goes for the Danish students as well. If you live on Campus, you could go to RUCbar. However, I think it would be great if RUC had a restaurant or a café where you could go and chat with other people. I can also recommend the app InterNations where you can meet up with other expats. Or you can find interesting events on eventbrite and meetapp.

4. Plan your finances. And start to save from now. And if you don’t know how to manage money then find a course that could teach you. Now is the time to get started.

5. We are better at everything when we have a higher purpose and that higher purpose is directly connected to contribution. Giving back to our family, friends, neighbours, our society, our world. It is up to you who you want to help, just make sure you do it, your will have a renewed sense of purpose and in return, you will get a superior level of motivation everyday.

Fernando Mendoza-Puccini isColombian-Italian and is currently studying International Development and Global Studies at RUC.