‘PODCAST: Data, data, data – Hvad skal vi stille op med data?’ 
Interview l 26.09.2019

PODCAST: Data, data, data – Hvad skal vi stille op med data?

F
Forskning
Interview l 26.09.2019
38 min
RUCs nylancerede Center for Big Data skal forske i datas betydning for blandt andet retssystemet og sundhedssystemet. I den forbindelse kommer her første afsnit i RUC Papers nye podcast-serie "Data, data, data".

Skrevet af

Perry MacLeod Jensen

Journalist

Den ligger derude. Den store, vide verden. Klar til at blive fortolket og omsat til store mængder data.

Data, der beregnes gennem supercomputere. Data, som kan skabe ny viden, og som kan danne grundlag for nye,smarte teknologier.

I anledning af lanceringen af RUC’s nye Center for Big Data sætter podcastserien Data, data, data fokus på, hvordan man allerede i dag arbejder med store datamængder på blandt andet hospitaler, i forskningen og ude i virksomhederne.

I den første episode snakker vi med det nye centers ledere Henrik Bulskov og Jannie Møller Hartley om de etiske problematikker, der ligger i arbejdet med store datamængder.

For med de enorme datamængder kan man lave meget præcise forudsigelser og profileringer af os mennesker, når vi konstant producerer nye data. Men hvilke data er det så etisk forsvarligt at bruge, og hvad må man bruge dem til?

Vi besøger også jurist Birgitte Kofod Olsen, som har arbejdet med persondatabeskyttelse i 25 år. I dag rådgiver hun virksomheder i persondatabeskyttelse, og hun er medstifter af tænketanken DataEthics.