‘RUC Paper Podcast. OPGØRET: Livet er andet end 12-taller.’ 
Tale l 24.10.2019

RUC Paper Podcast. OPGØRET: Livet er andet end 12-taller.

S
Studieliv
Tale l 24.10.2019
33 min
Foto: Dejan Obretkovic
Livet er mere end høje karakterer. Det fortæller tre RUC-studerende om deres opgør med den perfekthedskultur, som de seneste år er skyllet hen over landet og har væltet mange omkuld på sin vej. For man bliver hverken en bedre studerende eller et gladere menneske af altid at præstere til et 12-tal. RUC Paper Podcast fortæller i dette afsnit om præstationspresset og den spirende modbevægelse.

Skrevet af

Nadia Claudi

Journalist

Det starter allerede i folkeskolen, presser sig endnu mere på i gymnasiet, og når man når frem til en videregående uddannelse, er man så overvældet, at stress og angst banker på.

For ja, de danske studerende er under pres. Hvilket både undersøgelser, politikere og studieledere peger på. De er pressede af karakterræs, uddannelsesloft og ikke mindst af at skulle leve op til det idealbillede, som dyrkes på sociale medier som Instagram og Facebook.

Men en lille modbevægelse er begyndt at rumstere. Flere studerende tager sabbatår end tidligere, og nogle, som de tre studerende, du kan møde i denne podcast, er blevet så trætte af ideen om den perfekte studerende, at de har meldt fra. 

 

»Hvis jeg fik et 10-tal i dansk, så ville min verden bryde sammen.«

Sif Stokholm

Sif Stokholm er 24 år og læser en bachelor i dansk og filosofi på 3. semester, ud over at være bestyrelsesmedlem i Studenterrådet og repræsentant for HUM Rådet. Hun er bevidst stoppet med at tale om sine karakterer og er gået ned på halv tid for at kunne få plads til andre ting. Tidligere var hele hendes verden bygget op omkring 12-taller og studiet.

Sif Stokholm (yderst til venstre), Emma Thorning og Lea Pehrson (yderst til højre) har alle tre taget et aktivt valg om ikke at lade sig presse af den omtalte perfekthedskultur. Foto: Dejan Obretkovic.

»Hvis jeg fik et 10-tal i dansk, så ville min verden bryde sammen. Jeg havde, da jeg var meget, meget ung, opbygget en ide om, at det, jeg var god til, det var at gå i skole. Så det var det, jeg satsede al min energi og min tid på. Men man kan jo aldrig være den bedste til alting. Og det tror jeg bare, at jeg havde virkelig svært ved at acceptere,«siger hun.  

Emma Thorning på 23 år er netop startet på RUC med den målsætning, at fokus skal være på fordybelse, ikke på karakterer.

»Der er mange forelæsere på RUC, som sætter fokus på, at det faktisk handler om at lære noget, det handler ikke om et tal. Indtil videre er jeg meget positivt overrasket over det, for jeg var bange for, at det slet ikke fandtes. Jeg har jo set mange gå efter lutter 12-taller, og som har fundet ud af, at det måske alligevel ikke var så fedt, fordi de har siddet med sådan en tom fornemmelse bagefter,«siger hun.

Emma Thorning tog tre sabbatår, før hun startede på en videregående uddannelse.

»Der er sådan en ide om, at vi alle skal være perfekte, om det så er det at have det højeste gennemsnit, den fedeste lejlighed eller at leve op til et eller andet kropsideal«.

Lea Pehrson

»Jeg var blevet så træt af presset, at jeg kun åbnede én bog i de tre år, jeg holdt sabbat. Og jeg kan stadig få helt svedige håndflader i dag, når jeg åbner en bog«.

Lea Pehrson på 23 år læser en bachelor i medicinalbiologi og sundhedsfremme på sit 7. semester. Derudover er hun økonomisk næstforperson i Studenterrådet ved Roskilde Universitet.

Hun har skåret ned til at læse 10 ETCS-point på sit nuværende semester og fokuserer på at tage del i frivilligt og politisk arbejde.

»Det er helt okay at være gennemsnitlig, som vi jo alle er. Der er sådan en ide om, at vi alle skal være perfekte, om det så er det at have det højeste gennemsnit, den fedeste lejlighed eller at leve op til et eller andet kropsideal.«

Lyt med, når de tre studerende fortæller om deres personlige kamp mod præstationsræset.