‘Ny studenterorganisation vil reformere den offentlige debat’ 
Artikel l 21.11.2019

Ny studenterorganisation vil reformere den offentlige debat

A
Aktuelt
Artikel l 21.11.2019
3 min
Foreningen Tullins er en forholdsvis nystartet studenterorganisation, og deres mål er klart: De ønsker at skabe en mere konstruktiv offentlig debat.

Skrevet af

Julie Steenbuch Holt

Journalist

Den offentlige debat bærer i dag alt for meget præg af at være unuanceret, og det er ikke særligt konstruktivt, mener stifterne bag studenterorganisationen Tullins. En forening, der officielt blev stiftet i starten af 2019, men som har arbejdet siden slutningen af sidste år.

»Vi ser det (hvordan den offentlige debat fungerer i dag, red.) som et dobbeltsidet problem. På den ene side kan nogle have svært ved at ytre sig på en konstruktiv måde, men det handler i lige så høj grad om at blive ordentligt informeret og om at kunne stille sig kritisk over for det, man bliver præsenteret for,« fortæller Jonas Kofoed, der er bestyrelsesmedlem i Tullins. Han understreger, at arbejdet med at forbedre den offentlige debat hænger sammen med håbet og målet om at forbedre det danske demokrati.

Tullins forsøger blandt andet at være et modstykke til Debatten på DR2 med Clement Kjærsgaard.

»Her er der tydeligt optrukne linjer, og deltagerne er i en slags konfrontation mod hinanden. Vi kunne godt tænke os, at debatemner bliver præsenteret på en mere nuanceret måde, og så vil vi gerne opfordre til, at dem, der er med i debatter, forsøger at have en mere facetteret tilgang til de emner, der bliver diskuteret,« siger Jonas Kofoed.

Vi skal blive klogere

Fordi studenterorganisationen stadigvæk er forholdsvis nystartet, har de indtil videre udelukkende afholdt arrangementer med forskellige debatemner som omdrejningspunkt for at sætte fokus på organisationen og målet.

»Her (til arrangementerne red.) vil vi gerne demonstrere, hvordan vi godt kunne tænke os, en debat foregik i stedet for bare at vise det,« siger Jonas Kofoed.

Tullins ønsker ikke nødvendigvis, at deres tilgang til den offentlige debat helt skal erstatte den mere unuancerede form for debat, men at der også skal være en anden måde at gøre det på.

»Den måde, hvorpå det bliver gjort på er ideel til, at politikere kan få fremført deres synspunkter, men det leder sjældent til noget særligt konstruktivt, fordi det netop bare bliver en ytring af egen holdning uden forsøg på at lytte til andres mening,« siger Jonas Kofoed.

Målet er ifølge Jonas Kofoed også, at den offentlige debat i højere grad kan få folk til at danne sig deres egne mening om forskellige emner i stedet for blot at vælge de holdninger, som debattørerne giver udtryk for:

»Vi forsøger at gøre det klart, at vi ikke er interesseret i blot at vide, at nogen har én holdning, og at andre har en anden holdning; vi vil gerne samtidig gøre deltagerne til vores arrangementer klogere på, hvad der sker (i samfundet red.). På den måde kan de danne sig deres egen mening og også få et bedre fundament for selv at deltage i den offentlige debat.«

»Vi forsøger altså at invitere mennesker, der kan bidrage til det emne, vi omfavner, og vi forklarer dem, at det ikke er intentionen, at det skal være en konkurrence, hvor nogen skal have ret, men at vi er ude efter deltagere, der kan bidrage til at nuancere det emne, vi tager op,« understreger Jonas Kofoed.

 

Fra Tulins første arrangement om næstekærlighed. Fotograf: Hjalte Morthorst

Debat skal være konstruktiv

Jonas Kofoed gør det også klart, at foreningen ikke mener, at der aldrig bliver gjort opmærksom på det stigende problem med en unuanceret og ikke særlig konstruktiv offentlig debat. Men forsøgene på at rette op på det forbliver halvhjertede.

»Vi synes, at der mangler nogen, der konsekvent kan gøre opmærksom på det i flere forskellige situationer og ikke kun, når problemerne er der,« siger han.

Tullins næste arrangement afholdes den 27. november i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirkes koncept Debat og Mad. Her skal et panel diskutere, hvordan politikeres brug af spindoktorer påvirker demokratiet og hvem, der bærer ansvaret for oplysning til borgerne, samt hvorvidt medierne er klædt på til at varetage den opgave.

Lige nu er fokus på at nå ud til så mange mennesker som muligt, men på længere sigt kunne organisationen godt tænke sig at udvikle workshops og materiale, som for eksempel kan tilbydes folkeskoleelever og derigennem videregive Tullins blik på, hvad god dannelse er i den offentlige debat.

Navnet Tullins kommer af, at organisationen i startfasen havde lokaler på Tullinsgade på Vesterbro i København. De lokaler er nu blevet skiftet ud, men navnet har hængt ved.