‘Ung forsker fra RUC får stor forskerbevilling’ 
Artikel l 05.12.2019

Ung forsker fra RUC får stor forskerbevilling

A
Aktuelt
Artikel l 05.12.2019
4 min
Danmarks Frie Forskningsfond har udvalgt 35 unge topforskere og bevilget i alt 208 millioner kroner til deres forskning. Ole Helby Petersen fra RUC er en af dem.

Skrevet af

Julie Steenbuch Holt

Journalist

Professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Ole Helby Petersen, er en af de 35 yngre forskere, der er blevet en del af Sapere Aude Forskningsledere. Målet er, at de yngre forskere skal forny forskningsfronten og udføre forskning i verdensklasse.

Det er Danmarks Frie Forskningsfond, der står bag udpegelsen og bevillingen på i alt 208 millioner til forskningen. Ole Helby Petersen har fået lidt over seks millioner til sit forskningsprojekt.

»Jeg blev enormt glad, for det giver mig mulighed for at forfølge nogle forskningsdrømme, som kræver en ekstern bevilling for at samle de bedste folk og indsamle den bedste data. Hvilket igen betyder, at vi kan svare på nogle rigtig spændende og vigtige spørgsmål,« fortæller han.

De 35 forskere er blevet valgt ud fra deres banebrydende idéer og stærke lederambitioner, så de vil være til gavn for Danmarks fremtid, fortæller bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond, David Dreyer Lassen.

»For mig personligt betyder det, at jeg får mulighed for at opbygge et tæt og længerevarende samarbejde med nogle af verdens absolut førende forskere inden for det her område.«

Ole Helby Petersen, Professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC

Ole Helby Petersens forskningsprojekt vil undersøge, hvordan den offentlige sektor set fra det perspektiv mere effektivt kan handle med den private sektor. Hver dag indgår den offentlige sektor i Danmark kontrakter om varer og tjenesteydelser med det private for næsten 1 milliard kroner, og derfor er det vigtig forskning at finde ud af, hvordan det kan gøres mest effektivt og vellykket.

»Resultaterne af forskningen vil kunne bidrage til at skabe større værdi for de mere end 350 milliarder kroner, som den offentlige og private sektor handler for hvert eneste år. Vi vil både under og efter projektet formidle vores viden til den offentlige og den private sektor, så resultaterne kan gøre gavn i praksis og dermed forhåbentlig kan bidrage til at skabe endnu bedre offentlig-private kontrakter i fremtiden. Desværre er der adskillige eksempler på, at kontrakter og samarbejder mislykkes. Den viden har givet mig inspiration til at arbejde teoretisk og eksperimentelt med at forstå, hvordan der kan skabes bedre kontrakter mellem den offentlige og den private sektor,« siger Ole Hedby Petersen.

Udover den forskning, som bevillingen i høj grad kan hjælpe med at få udført, vil det også betyde en hel del for Ole Helby Petersens forskerkarriere. Det giver nemlig også forskerne mulighed for at samle en gruppe af forskere og dermed få en unik mulighed for at opbygge en førende dansk og international forskningsgruppe, som kan sætte et længerevarende præg på forskningen i verden.

»For mig personligt betyder det, at jeg får mulighed for at opbygge et tæt og længerevarende samarbejde med nogle af verdens absolut førende forskere inden for det her område,« siger Ole Helby Petersen.

»Resultaterne af forskningen vil kunne bidrage til at skabe større værdi for de mere end 350 milliarder kroner, som den offentlige og private sektor handler for hvert eneste år.«

Ole Helby Petersen, Professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC

Fire års forskning

Forskningsprojektet vil løbe over fire år, og Ole Helby Petersen vil bruge al sin forskertid på dette projekt, men undervejs vil han og hans forskerhold offentliggøre de resultater, der kommer. Det er vigtigt for forskningen og for samfundet, mener han.

»Vi har en målrettet strategi for, hvordan vi kan formidle resultaterne til den offentlige og den private sektor undervejs i forskningsprojektet. Fire år kan være utroligt længe ude i den praktiske verden. Det er selvfølgelig også længe for os forskere, men det er rigtigt længe for dem, der sidder og arbejder med offentlige indkøb,« fortæller Ole Helby Petersen.

Bare i år er der brugt 355 milliarder kroner på offentlige indkøb, så på fire år vil det løbe op i 1400 milliarder kroner, påpeger han.

»Hvis vi undervejs bare kan komme med et eller andet bud på, hvordan det kan gøres bedre, så kan det være med til at forbedre, hvordan de 355 milliarder kroner i offentlige indkøb hvert år bliver brugt – til gavn for borgere, virksomheder og samfundet«.

Selve ansøgningsprocessen er også lang for de mange forskere, der håber på at få bevilget penge til lige netop deres projekt.

»Til tider kan det være frustrerende, fordi vi som forskere lægger meget hjerteblod i det. Ansøgerfeltet er stærkt, og man venter ofte længe. Men det er jo sådan, det er, når midlerne er konkurrencesatte,« siger Ole Helby Petersen og fortsætter:

»Men det er klart, at når det lykkes, føler man, at det er alle anstrengelserne værd, men man skal også huske på, at det jo ikke altid lykkes.«

Sapere Aude betyder Vov at vide, og det er netop også meningen med bevillingerne: At forskerne kan spille på en ny bane med risikovillige penge i ryggen og dermed være med til at forny dansk forskning. 346 forskere har søgt om en bevilling, og 35 har altså fået en i denne omgang.