‘VOX POP: Hvad er lykke?’ 
20.02.2020

VOX POP: Hvad er lykke?

A
Aktuelt
20.02.2020
5 min
I denne udgave af RUC Paper kan du læse et interview med Meik Wiking. Han er tidligere RUC-studerende og direktør samt stifter af The Happiness Research Institute. Et institut, som forsker i det - for nogle - måske lidt luftige begreb lykke.

Skrevet af

Nadia Claudi

Journalist

Hvad er lykke? Og hvornår er man lykkelig?  Vi har spurgt nogle af dem, der har deres daglige gang på RUC.

»I am happier after moving to Denmark«

Nora Thiel, International student from Germany. Studies a bachelor in Communication and Business.

Was is happiness to you?

»Happiness is … hmm, I don’t know … I think it is to have supportive people around you, to be able to do what you want and not feel pressured«.

Are you happy?

»Yes, so far. I have a happy life, especially after I arrived here in Denmark. When I first moved here, I was only supposed to stay for a few months. But then, it turned out that it made me so happy to be here, that I decided to stay. I like the mentality here. People are much more open and understanding compared to what I experienced back home. When you study here, it is on a much more personal level, and you have many more opportunities, especially at RUC where everyone is so helpful. In Germany it is so much stricter and more conservative«.

So, is it true that Danish people are happier than most?

»I believe so. In Denmark, and Scandinavia, you have an economically strong system where people are more secure. You feel immediately how the state and the university care more about you – they put effort and money into education«.

Is it possible to do research on a term like ‘happiness’?

»Yes, it is. And by learning why some countries have happier people than other countries, you will be able to change things for the better«.

Meik Wiking, the founder of The Happiness Research Institute, also wrote ”The Little Book of Hygge”. What do you think of the term”hygge”?

»I knew the term before I moved here. It is a cool word – and so much more than a word. It is hard to translate, but I think it is a thing that represents the Danish culture and mentality«.

Where do you find happiness in studying?

»I find it by studying what I want to study. Here at RUC you choose what project to work on and you choose who you want to work with«.

 

»Det er lykke, når folk er søde og venlige«

Pia Berlon, kantinemedhjælper I RUC’s kantine.

Nora Thiel (number 3 from left) with fellow students Aliya Jensen-Darka, Jamila Bendix Zulu and Anna Berlochy.

Hvad er lykke?

»Lykke for mig er vel, at jeg er glad og ikke har nogen problemer. At det hele går uden de store buler i vejen. Det er svært at definere, hvad lykke er, men ja, det er vel, når verden er med mig«.

Hvordan forsker man i en følelse som lykke?

»Man siger jo, at vi er lykkeligere i Danmark end i de fleste andre lande, og det er jo fedt. Men jeg tror nu egentlig ikke, at vi er mere lykkelige end så mange andre. Det er noget diffust noget at undersøge, for det er jo så forskelligt, hvad folk forbinder med lykke«.

Hvordan finder du lykke i dit arbejde?

»Jeg er næsten altid glad, når jeg er på arbejde. Jeg er meget serviceminded, og hvis folk smiler og er søde og venlige, så er det, ja, lykkeligt. Det smitter jo«.

Hvordan finder du lykke i dit private liv?

»Jeg finder lykke i at have en god partner, som er glad for en. Og for at opretholde lykken med sin partner, så husker man at sige godnat og sige farvel og give et kys og også et lille klap. Og er du ikke glad på hjemmefronten, så er du heller ikke glad på dit arbejde«.

 

»Happiness is a pint of beer and a good concert«

Roger Spear. Professor of Social Entrepreneurship at IMT.

Kantinemedhjælper Pia Berlon er næsten altid glad, når hun er på arbejde.

What is happiness to you?

»It is a good feeling, good expectations. It is a pint of beer and some fish and chips. It is more episodic than constant.

I feel really happy when I go to Amager and jump into the water. Or when I go out to listen to some music at the jazz festival in Copenhagen. When you go down the stairs to that little concert place, you smell the cigarette smoke, and you hear the music, and it will lift you. That’s happiness«.

Danish people are supposed be some of the happiest on earth. Do you agree?

»To be honest, I think it is down to low expectations«.

How do you find happiness in your professional life?

»I find it in a good idea, and if I can write something interesting about it. I also like it if I am able to start a good debate in class«.

 

»Lykke kommer momentvis«

Simon Conmorten. Læser en kandidat i By, Plan og Proces.

Professor Roger Spear is splitting his time between UK and Denmark.

Hvad er lykke?

»Det er et svært spørgsmål. Det er vel en følelse, som jeg har, når jeg føler, at tingene går rigtigt. At de ting, der betyder noget, de spiller. Jeg tror, at lykke kommer momentvis. Jeg oplever øjeblikke eller dage med lykke«.

Tror du, at danskerne er et af de lykkeligste folk?

»Det giver mening i forhold til, at Danmark er et sted, hvor vi stoler på hinanden, og hvor det er godt at leve. Jeg ved ikke, om jeg nødvendigvis er enig i de parametre, der ligger bag undersøgelsen, for det er svært at måle lykke, som er noget meget subjektivt«.

Hvordan finder du lykke i dit studieliv?

»Hvis jeg beskæftiger med mig med noget interessant. Jeg finder mest lykke i gruppearbejde, når jeg producerer noget, som er interessant. Jeg finder knap så meget lykke i at læse noget, som andre har skrevet – så det er nok mest i skabelsen, at jeg finder lykke«.

Hvordan finder du lykke i dit privatliv?

»Gennem gode relationer, familie, venner og kæreste. Gennem karriere – at man har noget, man glæder sig til«.

 

»Jeg finder lykke i den medmenneskelige relation«

Christina Friis-Nielsen. Læser en kandidat i Social Entrepreneurship og Management.

Studerende Simon Conmorten finder lykke i at skabe noget.

Hvad er lykke?

»Lykke er frihed til at vælge. Det er nærvær – nære relationer til familie og venner. Det er vinterbadning og naturen; følelsen, når man kommer op fra vandet«.

Er du lykkelig?

»Ja, det er jeg«.

Hvordan finder du lykke i dit studieliv?

»Det gør jeg i den frihed jeg har her og den læring, jeg får. Og elementet af at give tilbage til samfundet og mennesker omkring mig. Jeg finder også lykke i gruppearbejdet, i den medmenneskelige relation. Og så er jeg også glad for, at det er så meget nede på jorden, herude på RUC. En flad struktur, hvor jeg kan sætte mig ned og snakke med min professor, det er noget, jeg sætter pris på«.

Nærvær er afgørende for Christina Friis-Nielsens lykke.