‘Find hoved og hale i dit nye studieliv efter corona-nedluk: Gode råd til studerende’ 
Artikel l 18.03.2020

Find hoved og hale i dit nye studieliv efter corona-nedluk: Gode råd til studerende

C
Campus
Artikel l 18.03.2020
4 min
Der sker en masse ændringer på RUC, som følge af COVID-19, der kræver nye tilvænninger til alle RUC-studerende. Studiemiljøtutor Gry Kjær Jacobsen guider dig igennem.

Skrevet af

Gry Kjær Jacobsen

Studiemiljøtutor for Humbach basisstuderende og studerende på 4. semester, arbejdslivsstudier og socialvidenskab.

Det kan være svært at finde hoved og hale i sit studie i denne ekstraordinære situation, vi står i lige nu, når universitet er lukket. Vi er heldigvis sammen om det og må derfor hjælpe hinanden godt igennem denne periode. Derfor får i her et par gode råd til, hvordan man som studerende får det bedste ud af hjemmestudiet:

Træk vejret og skab overblik

Det kan være svært at finde hoved og hale i sit studieforløb lige nu. Som studerende har man som altid selv ansvar for at være studieaktiv, men når strukturen ændrer sig, kan man føle sig helt magtesløs.  Tag en dyb indånding og pust ud. Det eneste, du kan gøre lige nu, er at følge med i den information, du modtager på din RUC-mail, Moodle, Intra og RUC’s hjemmeside. Hjælp dig selv ved at samle det hele i ét dokument, så du har et overblik over vigtige informationer om eventuelle nye eksamensformer, seminarer og fjernundervisning. Det er nyt for alle, så giv gerne feedback til dine undervisere i form af både ris og ros.

Hold motivationen og beløn dig selv

Når man sidder derhjemme foran en skærm og arbejder hele dagen, kan det være svært at holde motivationen og nemt at foretage en masse overspringshandlinger. Vi bliver alle motiveret på forskellige måder, men på mig virker det at belønne mig selv undervejs. Når jeg har læst en svær tekst eller haft en virtuel forelæsning, belønner jeg mig selv med min yndlingssnack, en god kop kaffe eller ved at høre Jokerens ”Godt taget (klap dig selv på skulderen)”. Husk at give plads til at nyde de små sejre, ellers kan hjemmearbejdet føles tungt.

 

Få mest muligt ud af din tid

En god måde at få mest muligt ud af hjemmestudiet på er ved at udarbejde en daglig tidsplan for, hvad man skal nå. Du kan eventuelt bruge en timer. På den måde bliver du ikke lige så fristet af overspringshandlinger. HUSK at indlægge pauser – eventuelt gå en tur, ring til en ven eller slå en kolbøtte.

Under læsning kan det også være en god idé at reflektere over din læring undervejs. Start med at spørge dig selv: ”Hvad skal jeg til at lære?”. Og slut af med at spørge dig selv: ”Hvad har jeg lært?”. På den måde bliver det ikke overfladisk, men en mere bevidst læsning.

Gruppearbejde og virtuelle møder

På RUC arbejder vi i grupper – det er en del af RUC’s DNA. I denne periode kommer det til at foregå virtuelt og for at få det mest optimale ud af gruppemøder, kan du følge de her råd:

  • Hav en dagsorden for gruppemøder og følg den – det gør hele samtalen mere målrettet.
  • Brug facilitator til møderne – det kan være svært at læse hinanden bag skærmene, og derfor virker det godt, hvis der kun er én ad gangen, der tager ordet. Der skal selvfølgelig være plads til, at alle kan komme med indvendinger, men det gør hele samtalen mere flydende, og man undgår, at der bliver talt i munden på hinanden. Aftal at I skiftes til at have ’facilitatorrollen’ og se det som en øvelse.
  • Brug referent – det er nemmere at forholde sig til, hvad der bliver sagt, når det samtidig bliver skrevet ned. Jo mere klar kommunikationen er, desto bedre.
  • Uddel opgaver, der kan udføres hver for sig. Det kunne være at få læst op på noget teori eller metode, søge litteratur eller udarbejde interviewguide, spørgeskema osv.

Ræk ud efter hjælp, hvis du har brug for det

Det kan godt være, at RUC er lukket ned rent fysisk, men vi sidder mange, der gerne vil hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller har brug for at få luftet nogle tanker om hele situationen. Det er både os (studiemiljøtutorer red.), Studie- og Karrierevejledningen, Studieadministrationen, underviserne, vejlederne og en million andre af de søde RUC-ansatte. Hold jer ikke tilbage – alle spørgsmål er velkomne!

Sidst, men ikke mindst …

Hold det gode humør og spred noget kærlighed! Vi skal nok komme igennem det her sammen!