‘VOX-POP: Mød RUC-studerende, der er ramt på pengepungen’ 
02.04.2020

VOX-POP: Mød RUC-studerende, der er ramt på pengepungen

C
Coronakrisen
02.04.2020
11 min
Vi skal holde afstand, ikke være mere end 10 mennesker forsamlet, og det er slut med cafe- og restaurantbesøg. Sådan er realiteten for alle danskere lige nu. Sidstnævnte gør, at studerende får aflyst vagter og bliver sendt hjem uden løn. RUC Paper har snakket med fem RUC-studerende, som har mærket økonomien på egen krop og på pengepungen.

Skrevet af

Katrine Juel Friis

Journalist

Marts måned vil længe blive husket som en måned, hvor Danmark lukkede ned. Vi har taget hul på en ny måned, men gaderne er stadig tomme og ligeså er caféer, restauranter og storcentre.

Indtil videre har regeringen forlænget corona-tiltagene til 13. april. Det påvirker både vores vanlige hverdagsliv, men for nogle også økonomien.

Mød fem kvindelige RUC-studerende, som lige nu ikke ved, hvad fremtiden byder på og hvor lang tid, de skal stå uden en indtjening. De er nemlig sendt hjem uden løn på grund af COVID-19.

”Jeg havde ikke regnet med, at jeg i en så ung alder skulle blive ramt økonomisk”

Anna Leidersdorff-Ernst, læser bachelor i Arbejdslivsstudier og Kommunikation, arbejder som sæsondriftsleder i Tivoli, Det Muntre Hjørne

Er du økonomisk blevet påvirket af coronakrisen og hvordan?

»Jeg er sæsondriftsleder i Tivoli. Det betyder, at selvom jeg har arbejdet i Tivoli siden 2016, så har jeg ikke nogen fast arbejdskontrakt. Derfor har jeg i princippet ikke ret til timer, før Tivoli åbner igen, og har derfor ikke nogen indkomst udover SU lige nu. HR-afdelingen er i gang med at finde ud af, hvordan vi, som er sæsonmedarbejdere, kan blive hjulpet. Den 16. april skulle Tivoli angiveligt lukke op, men det betyder ikke, at vi får den samme indtjening, som vi plejer. Tivoli får nok ikke brug for så mange medarbejdere og ledere. Og der har jeg fået at vide, at jeg først starter med at få timer to uger efter åbning, fordi jeg er deltidsansat, og fuldtidsansatte kommer i første række. Det betyder også, at jeg på nuværende tidspunkt regner med først at få den indtjening, jeg plejer, når vi rammer sommermånederne.« 

Hvad gør du for at få tingene til at hænge sammen uden en indtjening andet end SU’en?

»Jeg skærer mit forbrug markant ned, hvilket jo også er nemmere nu, hvor man er forhindret i at tage ud. Og så danner jeg mig et overblik over, hvor meget jeg kan tage fra min opsparing, fordi jeg ikke skal bruge det hele. Den er blevet sat i verden til, at jeg en gang kan få opfyldt drømmen om et andelsboligkøb, men det er blevet sat på pause lige nu. Jeg er ikke meget for at tage et SU-lån, så jeg vil hellere tage fra opsparingen, end jeg vil danne mig en gæld. Og så er jeg virkelig glad for, at jeg kan få refunderet mit Ungdomskort.«

 Hvilke tanker gik igennem dig, da du fik beskeden om, at du ikke fik løn det næste stykke tid?

»Det var lidt surrealistisk, hvor hurtigt det havde udviklet sig fra en sundhedskrise til nu også at berøre økonomien. Jeg havde ikke regnet med, at jeg i en alder af 23 år skulle blive ramt af en økonomisk krise, der påvirker mit liv og min hverdag. De næste måneder ved jeg ikke, hvor meget jeg tjener, og om jeg overhovedet har et job. Jeg håber det, men det hele er så uvist. Jeg vidste godt, at det var et spørgsmål om tid, før Tivoli blev påvirket, men jeg sad og håbede på, at det ikke skete.«

”Jeg tænker meget over mit forbrug”

Stephanie Munk Pedersen, læser Journalistik og Informatik på bachelordelen og arbejder som butiksassistent i Imerco

Er du økonomisk blevet påvirket af coronakrisen og hvordan?

»Ja, det er jeg desværre. Jeg er blevet sendt hjem fra mit arbejde i Imerco uden løn, også for de vagter, der er planlagte. Udover det lå jeg syg ugen inden, alle corona-tiltagene kom, så jeg har heller ikke haft nogen indtjening i marts. For at det ikke skal være løgn, arbejder jeg i to butikker, som begge ligger i storcentre, og jeg har fået at vide, at centrene højst sandsynligt holder lukket helt indtil midt juni. Derfor står jeg uden en indtjening i en del måneder endnu. Min SU rækker kun til de allernødvendigste udgifter, hvor huslejen fylder 5000 kroner.«

 Hvad gør du for at få tingene til at hænge sammen uden en indtjening andet end SU’en?

»Jeg trækker på min opsparing, men jeg synes, at det er lang tid, hvis det varer helt til juni. Jeg vil hellere bruge min opsparing på rejser og lejlighedskøb end på at forsørge mig selv. Jeg har været en uge hos min far for at spare penge på mad, og hvis det her varer ved, så kommer min far til at se meget til mig. Jeg har også sendt en pung, jeg havde købt på nettet, retur, og overvejer at sælge min Roskilde Festival billet. Så jeg tænker – og skal tænke – meget over mit forbrug de næste måneder.«

 Har du overvejet at tage et SU-lån?

»Nej, jeg vil slet ikke optage et lån, når jeg har en opsparing, jeg kan trække på. Jeg vil hellere låne penge af mine forældre end at optage et lån med renter. Det er godt nok en lille rente, men stadig for meget.«

Hvilke tanker gik igennem dig, da du fik beskeden om, at du ikke fik løn det næste stykke tid?

»Det var en lidt underlig situation. Jeg vidste, at det vil betyde, at jeg det næste stykke tid skal tænke meget mere over, hvad jeg helt basalt handler til aftensmad for at få pengene til at strække så længe som muligt. Økonomien fylder pludselig mere, end den plejer.«

Update: Stephanie Munk Pedersen er efterfølgende blevet meddelt af sin chef, at hun fra 30. marts får løn uden arbejde på grund af trepartsaftlen mellem regeringen og arbejdsmarkedsparterne om midlertidig lønkompensation. Hun overvejede også et lagerjob i Imerco, som hun ekstraordinært var blevet tilbudt, men var tilbageholdende med at sige ja til, fordi transporten til stedet var tre timer, fordi det var et fysisk krævende job, og fordi hun udsatte sig selv for smittefare.

Trepartsaftalen i hovedtræk

Virksomheder, der oplever ordrenedgang og færre kunder som følge af COVID-19 og derfor ikke kan beskæftige deres medarbejdere, kan i tre måneder få delvis refusion for afholdte lønudgifter. I den periode virksomhederne får økonomisk kompensation, må de ikke afskedige personale på grund af økonomiske årsager.

Kilde: Finansministeriet

”Det er frustrerende, at jeg ikke kan kontrollere fremtiden”

Camilla Alberte Larsen læser en bachelor i Internationale Studier og Arbejdslivsstudier, arbejder på caféen Coffeeroom

Er du økonomisk blevet påvirket af coronakrisen og hvordan?

»Jeg er sendt hjem uden løn, mens den café, jeg arbejder på, er lukket ned. Jeg har i gennemsnit arbejdet 20 timer om ugen den sidste måneds tid, fordi jeg har været på udveksling sidste semester og i forlængelse af det har rejst. Så jeg er i gang med at spare op igen til eventuelt at komme på udveksling igen eller tage på en ferie. Også for at jeg ikke skal arbejde lige så meget, som jeg gør nu. Derfor er det lige pludselig mange penge, jeg ikke kan tjene. Jeg ved ikke, hvad der skal ske i april, og jeg har ikke rigtig nogen kontrakt, så jeg har i princippet ikke ret til timer.« 

Hvad gør du for at få tingene til at hænge sammen uden en indtjening andet end SU’en?

»Lige nu trækker jeg på lønnen fra marts måned, da min løn går fra den 19 til 19. Jeg har heldigvis en billig husleje, så jeg kan komme ret langt på SU’en, men jeg tager det en måned ad gangen. Mine forældre har også tilbudt økonomisk støtte.«

Har du overvejet at tage et SU-lån?
»Jeg vil gøre det, hvis det bliver nødvendigt, men ikke lige nu.« 

Hvilke tanker gik igennem dig, da du fik beskeden om, at du ikke fik løn det næste stykke tid?

»Jeg blev ret frustreret, for jeg er vant til at planlægge mit skema. Jeg ved, hvor meget jeg får udbetalt, og hvor meget jeg kan lægge til side. Så det er en tom og frustrerende følelse, at man ikke kan kontrollere, hvad der kommer til at ske. Meget af ens hverdag handler om penge og forbrug, og netop det kan jeg ikke rigtig planlægge. Jeg kan bare vente. Desuden havde jeg planlagt, at dette forårssemester skulle gå på at spare penge op, men det er sat på pause nu, hvilket også er frustrerende.«

”Jeg vil meget gerne anstændigt kunne klare mig selv”

Kira Pilegaard Pedersen, læser 2. semester på HumTek, arbejder som tjener i Biergarten i Tivoli

Er du økonomisk blevet påvirket af coronakrisen og hvordan?

»Jeg arbejder som tjener i restauranten Biergarten Tivoli, hvor jeg på nuværende tidspunkt ikke har vagter på grund af, at vi er lukket ned. Indtil videre gælder det til den 16. april, men jeg ved jo reelt set ikke, om det bliver forlænget. Min chef har dog kontaktet mig og forsikret, at jeg får løn for ti timer om ugen, uanset om vi har åbent eller ej. Det hjælper selvfølgelig på det, da det kan få mine allervigtigste udgifter betalt, men så rækker det heller ikke længere. Min SU dækker kun lige akkurat min husleje, og så har jeg få hundrede kroner tilbage, som går til mit mobilabonnement og støttekroner til ANIMA. Derudover er der jo udgifter til mad og diverse.«

Hvad gør du for at få tingene til at hænge sammen uden en indtjening andet end SU’en?

»Jeg har valgt ikke at tage imod hjælpepakken om at optage et SU-lån, fordi jeg skal tilbagebetale det hele, så det syntes jeg ikke giver mening for mig, nu hvor jeg har andre alternativer. Jeg er taget over til min mor på Bornholm. Vi har faktisk været i karantæne i 14 dage, fordi min mor har været i udlandet, men jeg har tænkt mig at blive der efter karantænen med enkelte stop hjem. SU’en dækker akkurat min husleje, og så har jeg afbestilt Ungdomskort og fitnessabonnement for en periode. Jeg har også en gammel hund, jeg deler med min familie, som har grå stær. Derfor skiftes vi til at købe øjendråber til ham, men på grund af min aktuelle situation, så er det min mor, der betaler for det lige nu.«

Kan du uddybe, hvorfor du ikke vil optage et SU-lån?

»Jeg vil meget gerne anstændigt kunne klare mig selv med de penge, jeg har. Jeg har også en opsparing som backup, hvis det går helt galt. Lige nu er min plan at leve for de penge, jeg har på min konto og min SU. Og min sidste udvej bliver ikke et SU-lån, men at tage fra min opsparing. Og den skulle havde været brugt på en andelsbolig, så det er rigtigt ærgerligt.«

Hvilke tanker gik igennem dig, da du fik beskeden om, at du ikke fik løn det næste stykke tid?

»Jeg blev som sådan ikke overrasket, fordi jeg var forberedt på, at det ville ske; men på en måde kom det stadig bag på mig, fordi det lige pludselig også berørte mig økonomisk. Det hele blev pludseligt meget virkeligt. Det sætter også en stopper for alt, hvad man har planlagt, så det bliver jeg lidt ked af det over. Jeg er en meget social person, så det er lidt hårdt at skulle isolere sig selv. Desuden er jeg også bekymret for mine bedsteforældre og min far, som har en gammel hjerteskade. Jeg kan ikke hjælpe dem, og jeg kan ikke besøge dem. Så oveni den økonomiske påvirkning er jeg også meget ængstelig for min familie.«

”Jeg frygter for at blive fyret”

Linda Syrene, læser en bachelor i Arbejdslivsstudier og Informatik, arbejder i en tøjbutik

Er du økonomisk blevet påvirket af coronakrisen og hvordan?

»Jeg arbejder i to butikker, som begge ligger i storcentre. Da det blev meddelt, at centrene skulle lukke, betød det også, at jeg ikke skulle møde op til mine vagter, og jeg står derfor uden løn på ubestemt tid. Jeg plejer at tjene 4000 kroner om måneden, så det er mange penge, jeg lige pludselig ikke har.«

Hvad gør du for at få tingene til at hænge sammen uden en indtjening andet end SU’en?

»Jeg får penge tilbage i skat, og så har jeg valgt at få udbetalt mine feriepenge fra 1. april. Det er selvfølgelig nogle penge, jeg godt ville havde brugt på ferie eller på at spare op til lejlighedskøb, men som jeg nu skal bruge på hverdagsudgifter. Derudover så køber jeg ind til flere dage end til bare en enkelt dag, og så vil jeg tage lidt mere ned til mine forældre og få noget gratis aftensmad. De har heldigvis stadig jobs, så det er dejligt.«

Har du overvejet at tage et SU-lån?

»Som det ser ud nu, så kan jeg godt klare mig med skat og feriepenge, men hvis centrene er lukket helt frem til juni, som vi har fået varslet, så optager jeg et SU-lån. Jeg sidder i en ret dyr bolig i København, som SU’en ikke rækker til.«

Hvilke tanker gik igennem dig, da du fik beskeden om, at du ikke fik løn det næste stykke tid?

»Det er selvfølgelig hårdt ikke at få løn, men det var også lige så meget det, at jeg nu vidste, at jeg ikke skulle være en del af et fællesskab i et stykke tid. Man føler ikke rigtigt, man står op til noget lige nu. Jeg har arbejdet der i fem år, så jeg frygter også for at miste fællesskabet, hvis jeg bliver fyret. Jeg er også bekymret for firmaet. Den branche, jeg arbejder i, er rigtigt hårdt ramt lige nu. Det er en meget usikker tid, hvilket jeg synes, er ubehageligt.«