RUC’s kandidater skal reformeres: alt for få studerende fortsætter fra en bachelor til en kandidat. Vi har spurgt seks bachelorstuderende om, hvad de mener om uddannelserne på RUC. Og om, hvorfor de har valgt eller fravalgt at søge videre på en kandidat på RUC. En af dem, der vælger at fortsætte på en kandidat på RUC, er Nouraya Issilam.
Hvorfor RUC?
»Jeg var ikke helt sikker på, hvad jeg gerne ville. Så ideen om tværfaglighed og gruppearbejde var meget tiltalende for mig. Det var en anderledes måde at gøre tingene på.«
Levede det op til dine forventninger?
»Både ja og nej. Gruppearbejdet og projektarbejdet lever godt op til mine forventninger og fungerer rigtig godt. Men jeg har været skuffet over det internationale miljø, som ikke er der i særlig høj grad i betragtning af, at RUC udadtil er et internationalt universitet. Strukturen er for mit vedkommende også lidt øv. Jeg synes, at basisfagene er langtrukne, og det er først på mit tredje semester, at jeg er kommet i gang med det, jeg gerne vil. Hvis man kunne rykke tredje semester frem, så ville det give bedre mening.«
Har du overvejet at droppe ud?
»Nej, det vil jeg ikke sige.«
Hvad fungerer godt på bacheloren?
»Det er godt, at der er huskoordinatorer og et mellemled mellem de studerende og undervisere. Men det er mere en praktisk ting.«
Hvad synes du om kombimodellen på bacheloruddannelserne?
»Nu valgte jeg jo RUC på grund af kombistrukturen, så jeg kan principielt rigtig godt lide ideen om det tværfaglige. Og jeg vil sige, at det giver god mening, at man kan belyse et emne fra flere vinkler, når man sidder med et projekt. Når det så er sagt, så vil jeg sige, at de to fag, jeg har, lader til at være meget adskilte. Jeg har haft ét semester med Kommunikation, og det har været super spændende. Men der har ikke været en kombination af de to fag, jeg har. Det kan jo være, at det kommer senere, men på nuværende tidspunkt er det en mangel, og jeg havde forventet mere spil mellem de forskellige fag. Det er så det gode ved basisfagene – der får man lært at være tværfaglig og får smag for det. Men når du så starter på dine bachelorfag, så rykker det tværfaglige ikke med.«
Hvad tænker du om at afskaffe kombistrukturen på kandidaten?
»Jeg synes ikke, at reformen lyder helt dum, for der mangler noget tværfaglighed på nogle punkter af min uddannelse. Så jeg er ikke imod den.«
Hvis man afskaffer kombistrukturen på kandidaten, hvad skal der så ske med kombistrukturen på bachelordelen?
»Jeg synes, at det er at tage den lidt baglæns. Man risikerer måske, at det bliver for usammenhængende at gå fra sin bachelor til sin kandidat. Samtidig kan man jo heller ikke reformere det hele. Min overordnede holdning er nok, at reformen virker meget forhastet. Det kunne nok godt være mere gennemtænkt, og de forskellige organer skulle have været inddraget noget mere.«
Hvad er dine planer efter bacheloren?
»Jeg fortsætter formentlig på en kandidat på RUC. Det, der kunne afholde mig fra at fortsætte på RUC, er et ønske om at få en ren Kommunikations-kandidat. Men den måde, som RUC gør det på; den model, som jeg har valgt at gå ind til, den kan jeg godt lide. Så selv om der er nogle småting, som kan forbedres, og som ikke lever helt op til standarden, så er jeg rigtig glad for de ting, såsom projektarbejdet, som fungerer rigtig godt.
Jeg er 90 procent sikker på, at jeg fortsætter på kandidaten på RUC.«
Er du bekymret for dimittendledigheden?
»Jeg har da tænkt over det. Jeg og mine medstuderende har talt om det, også fordi vi er humanistisk uddannet. Men det er ikke noget, jeg bruger alt for meget tid på at tænke på.«
Hvis du skulle reformere kandidaten, hvordan skulle den så se ud?
»Jeg drømmer da helt sikkert om, at jeg kan vælge en sammenhængende kandidat, hvor jeg får nogle fag, der arbejder sammen fra begyndelsen. Så mere sammenhæng og mere tværfaglighed.
Jeg kunne også godt tænke mig et studiemiljø med mere diversitet.«